Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elindult a BioNTech új vakcinagyára Németországban


Madridi ápoló készíti elő a Pfizer és a BioNTech COVID-19 elleni oltásának második dózisát egy betegnek, 2021. február 4-én.
Madridi ápoló készíti elő a Pfizer és a BioNTech COVID-19 elleni oltásának második dózisát egy betegnek, 2021. február 4-én.

Évi 750 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot gyárt az új marburgi gyárában a BioNTech, már idén az első félévben is leszállít 250 millió adagot. A fogyasztókhoz április elején érkezhetnek meg innét az első szállítmányok.

Szerdán elindult a BioNTech új németországi mRNS-gyára, írja az AFP. Ez a hatóanyag a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett oltásánál, ezért az új gyár két hónapon belül érdemben növeli majd az elérhető oltások számát.

Egészen pontosan a mainzi központú cég szerint április elejétől találkozhatnak a fogyasztók az innen érkező oltásokkal. Februárban és márciusban még tesztelni fogja az európai gyógyszerfelügyelet (EMA) a termelés minőségét, de még az első félévben 250 millió adag oltást terveznek itt legyártani az eddigieken felül.

A vakcinagyár éves kapacitását 750 millió adagosra teszik. Ezzel Európa egyik legnagyobb mRNS-üzemét hozták létre.

A marburgi gyárat a cég egy svájci gyógyszercégtől, a Novartistól vette. Az üzem 300 alkalmazottját is átvették, az átalakítások fejeződtek be mostanra.

A BioNTech megerősítette, hogy a Pfizerrel közösen még az idén legyártanak kétmilliárd adag oltást.

A BioNTech január közepén jelentette be, hogy a Pfizer Puurs-i gyárának bővítése miatt átmenetileg csúszni fognak a vállalat vakcinaszállítmányai az EU felé. Amit sokan nem vettek jó néven a szövetségen belül.

De a cég február elején bejelentette, hogy maradéktalanul teljesíteni fogja az első negyedévre vállalt szállításait. Illetve tavasszal az eddig vállaltakhoz képest 75 millió adaggal többet fog leszállítani az Európai Uniónak.

Az uniós országok ebből a termékből 600 millió adagot vásároltak eddig.

Von der Leyen elismerte, hogy az EU is hibázott

"Még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Késtünk az engedélyezéssel. Túl optimisták voltunk a tömeggyártással kapcsolatban és talán túl magabiztosak abban, hogy amit megrendeltünk, azt ténylegesen le is szállítják időben"

– mondta az Európai Parlament plenáris ülésén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az AP hírügynökség tudósítása szerint.

Az EU a Pfizer oltását tavaly december 21-ére, a Moderna vakcináját idén január 6-ára tudta engedélyezni. Összehasonlításképp az USA december 12-én engedélyezte a Pfizer, egy hétre rá a Moderna termékét.

A közös oltásbeszerzést viszont megvédte, szerinte enélkül szét is eshetett volna az EU.

"El sem tudom képzelni azt, [hogy mi történt volna] ha pár nagyobb szereplő lerohanta volna a piacot és a többiek üres kézzel tértek volna vissza ... Gazdasági értelemben nonszensz lett volna [egymással versenyezve beszerezni] és azt hiszem ,hogy a közösségünk végét is jelnetette volna "

– mondta Ursula von der Leyen a BBC szerint.

Manfred Weber néppárti vezető arról beszélt, hogy "a főbb döntések" helyesek voltak az EU részéről. Iratxe Garcia, második legnagyobb párszövetség, a szocialisták vezetője szerint a "fiaskó, katasztrófa szerencsétlenség " szavak nagyon ismerősen hangzanak az állampolgároknak, de kitartanak von der Leyenék és a közös döntések mellett.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG