Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bíróság elé állítják a volt belarusz ellenzéki elnökjelöltet


Rendőrök kutatják át a bebörtönzött elnökjelölt, Viktor Babarika központi irodáját Minszkben, 2020. szeptember 9-én.
Rendőrök kutatják át a bebörtönzött elnökjelölt, Viktor Babarika központi irodáját Minszkben, 2020. szeptember 9-én.

Február 17-én egy belarusz bíróság elé állítják azt az egyikori bankárt, aki elnökjelöltként próbált szembeszállni Aljakszandr Lukasenkával. Viktar Babarikát még a vitatott kimenetelű voksolás előtt letartóztatták. Szerinte koholt vádak alapján akarják elítélni.

Viktor Babarinka ellenzéki politikus nem sokkal csütörtöki előzetes bírósági meghallgatása után jelentette be a Telegramon létrehozott csatornáján, hogy perbe fogják Belaruszban.

Az előzetes meghallgatást egy minszki helyi bíróságon tartották, ahol maga a férfi nem jelent meg. Viszont ott volt több másik vádlott, akik közül hatan különböző vádalkukat kötöttek az enyhébb büntetés reményében.

Tüntetőt fognak el Minszkben 2020. július 14-én, miután nem regisztrálták lehetséges elnökjelöltként Babarika és Csapkala ellenzéki politikusokat.
Tüntetőt fognak el Minszkben 2020. július 14-én, miután nem regisztrálták lehetséges elnökjelöltként Babarika és Csapkala ellenzéki politikusokat.

Babarinka perét a Belarusz Legfelsőbb Bíróságon tartják majd meg. A lépést bírálta a volt elnökjelölt ügyvédje, Dzmitrij Lajeuszkij, mivel ez szerinte lehetetlenné teszi a fellebbezést abban az esetben, ha bűnösnek találják.

Végül nem indulhatott a választásokon

Viktor Babarinka korábban az orosz tulajdonban lévő Belgazprombank egyik vezetőjeként dolgozott. Júniusban, fiával Eduarddal együtt pénzmosás, vesztegetés és adócsalás vádjával vették őrizetbe.

A bankár letartóztatása előtt három nappal a belarusz hatóságok átvették az irányítást a bank felett, és több mint egy tucatnyi vezető tisztségviselőt elzártak a pénzmosás és adócsalás vádjával. A vádakat összes vádlott elutasította és politikailag motiváltnak nevezte a vádakat.

Lukasenkát tavaly augusztus 9-én kiáltották ki az elnökválasztás győztesének. Ennek nyomán több tízezer belarusz vonult tüntetni az utcákra, mert szerintük meghamisították a választási eredményt.

Hazavárják a családtagok a belarusz politikai foglyokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:23 0:00

A tüntetések azóta is tartanak. A tiltakozók azt követelik, hogy az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka távozzon posztjáról.

Lukasenka eddig nem volt hajlandó tárgyalni az ellenzékkel

A belarusz biztonsági szervek keményen lesújtottak a tüntetőkre, több ezer embert tartóztattak le. Emberi jogvédő szervezetek szerint bizonyítékok vannak arról, hogy az őrizetbe vettek egy részével brutálisan bántak, megkínozták őket, egyesek életüket is vesztették, közben pedig elüldözték az országból az ellenzéki vezetők többségét.

Lukasenka tagadja, hogy választási csalással őrizte meg a hatalmát és eddig nem volt hajlandó tárgyalni a Szvjatlana Cihanovszkaja által vezetett ellenzékkel. Cihanovszkaja hívei szerint valójában ő nyerte az augusztusi elnökválasztást.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és más országok nem hajlandók Belarusz legitim vezetőjének elismerni a 66 éves Lukasenkát. Emellett egy sor szankciót vezettek be ellene és vezető belarusz tisztségviselők ellen a szavazás „meghamisítása” és a választások utáni kemény karhatalmi fellépés miatt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG