Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vett belarusz polgárok meséltek egy titkos internálótáborról


A jelek szerint több száz belarusz kényszerült ebbe a második világháborút idéző gyűjtőtáborba.
A jelek szerint több száz belarusz kényszerült ebbe a második világháborút idéző gyűjtőtáborba.

Hangfelvétel bizonyítja, hogy belarusz belügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője internálótáborok terveiről tárgyalt. Ezekben olyan embereket tartottak volna fogva, akik tiltakoztak a széleskörben elcsaltnak tekintett augusztusi elnökválasztások miatt. Egy ilyen tábor rövid ideig működött is.

Belaruszban nemcsak tárgyaltak a lehetséges internálótáborokról – fényképes bizonyítékok és tanúvallomások szerint tavaly egy ilyen telep rövid ideig működött is Minszk közelében.

Az erdő mélyén barakkokba zárt foglyokat, több méter magas szögesdrót-kerítés mögött őrizték. Szökésüket őrtornyok és őrkutyák akadályozták meg.

Ez a ránézésre II. világháborús film forgatókönyv tavaly augusztusban több, mint 100 belarusz állampolgár számára valósággá vált. Azután találták magukat egy fogolytáborban, hogy országszerte tiltakozások robbantak ki a sokak szerint elcsalt elnökválasztás után, amely meghosszabbította Aljakszandr Lukasenka több évtizede tartó uralmát.

Egy régi detoxikálóba zárták az őrizetbe vett tüntetőket

A fővárostól, Minszktől mintegy 100 kilométerre délre, Szlutszk mellett fekvő tábor korábban detoxikáló-központ volt, mielőtt sötét céllal átalakították, majd gyorsan bezárták és látszólag elfelejtették. Most viszont fényképes bizonyítékok kerültek elő, és megszólalt néhány ember is, aki azt állítja, hogy ezen a telepen tartották fogva.

Emellett kiszivárgott egy hangfelvétel, amely alapján úgy tűnik, hogy a belarusz belügyminisztérium egyik vezető tisztviselője néhány hónappal később arról beszélt, hogy hasonló tábort terveznek a Lukasenka-ellenes „kemény magnak”.

Lukasenka kormánya korábban álhírnek nevezte az internálótábor tervéről szóló tudósításokat, de egyelőre nem reagált azokra az állításokra, hogy egyet működtetett is.

„A telep bizonyíték, hogy a rezsim bármely módszerrel le akarja törni az ellenállást”

Lukasenkának egyre nagyobb nemzetközi elszigeteltséggel kell szembenéznie amiért feltételezések szerint kormánya elcsalta az elnökválasztást és brutálisan letörte a megindult tiltakozásokat.

A tüntetéseken belaruszok tízezreit vették őrizetbe és jogvédők szerint többeket meg is kínoztak. Az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió pedig szankciókat vezetett be Lukasenka és vezető belarusz kormányilletékesek ellen.

"Ez a lépés tükrözi Lukasenka azon szándékát, hogy bármilyen módon eltiporja az utcai tiltakozásokat" - mondta Arszenyij Szivitskij, a minszki Stratégiai és Külpolitikai Tanulmányok Központjának igazgatója.

Az utcára is kihallatszott a brutális verés hangja

Jelentések szerint a telep csak néhány napig, augusztus 13-15. között működött. Úgy tűnik, hogy az ott fogva tartottak közül többeket Belarusz leghírhedtebb foghelyéről, a minszki Akreszcinából vitték át az erdei táborba.

Az Amnesty International és más jogvédő szervezetek dokumentálták, hogy Akreszcinában brutálisan bántak a fogvatartottakkal.

Augusztus 13-án és 14-én például „az ott őrizetben tartott emberek hozzátartozói rögzítették az állandó ütlegelés hangjait az emberek fájdalomkiáltásait és azt, hogy egyesek kegyelemért könyörögtek. Ezt az utcán is jól lehetett hallani”

Dmitrij Dmitrjevet, a Novij Csasz (Új óra) című független belarusz hetilap fotósát, volt rendőrt augusztus 9-én vették őrizetbe egy minszki szavazóhelyiség előtt, állítólagos „politikai agitáció” miatt. Elmondása szerint először az akreszcinai fogházba vitték, majd augusztus 13-án átszállították a slutszki táborba.

„Vadonatúj volt a fakerítés”

"Világos volt, hogy nemrég emelték az egész területet körülvevő magas kerítést" –mondta a Szabad Európának. „A fa még friss volt, nem látszottak rajta az időjárás nyomai. A kerítés 5 méter magas volt. Az őrtornyok pedig teljesen újak. Őrök ültek bennük. Minden teljesen új volt.

Dmitrij Dmitrjev
Dmitrij Dmitrjev

Zmicer Hvedaruk is arról mesélt, hogy augusztus 13-án Akreszcinából a slutszki táborba.

"Nem mondták meg, hová visznek minket" – mondta a Szabad Európának. "Amikor megérkeztünk, kint hagytak bennünket egy fal mellett. Abban a ruhában voltunk, amiben letartóztattak és nagyon hideg volt. Aztán elvittek, hideg zuhany alá állítottak, de nem hagyták, hogy megtörölközzek. Majd egy belügyes elmondta nekünk, hogy a szlutszki fogolyközpontban vagyunk. A belarusz börtönökről szóló ismereteim alapján tudtam, hogy Szlutszkban nem volt ilyen intézmény. Sötét volt, kerítéssel volt körbevéve, kutyás őrök sétáltak. Teljesen világos volt, hogy hol vagyunk".

Hvedaruk elmondta, hogy az éjszakát a slutszki tábor barakkjában töltötte mintegy 150 másik emberrel. Dmitrjevhez hasonlóan azt állította, hogy másnap, szabadon engedésük előtt aláírattak velük egy dokumentumot, amelyben figyelmeztették őket, hogy ha ismét őrizetbe kerülnek, akkor újra internáló táborba küldik őket.

"Ez egy tábor volt" - mondta egy másik szluszki fogvatartott, aki a hatóságok megtorlásától tartva neve elhallgatását kérte. "Falakkal, őrtornyokkal, szögesdróttal. Az erdőben volt, messze az úttól. A tábor területe viszonylag nagy volt. A barakkokban körülbelül 100 ember volt. Körülbelül három vagy négy ilyen barakk volt, nem emlékszem pontosan. Azt mondták nekünk, ha követjük az utasításokat, visszaküldenek Akreszcinába”.

Zmicer Hvedaruk
Zmicer Hvedaruk

Belügyi forrás erősítette meg a tábor tervét

A tábor felállításáról szóló utasításokat a belarusz büntetésvégrehajtási hatóságok adták augusztus 10-én. Ezt neve elhallgatását kérő és a tervezésben részt vevő forrás mondta a Szabad Európának. Az illető fényképeket is átadott a helyszínről.

"Augusztus 10-én utasították a büntetés-végrehajtási osztályt hogy sürgősen készítse elő egyik létesítményét, hogy ott egy tábort hozzunk létre. A döntés értelmében, 3. Fogvatartási Rehabilitációs Központot (LPP-3) jelölték ki erre a célra" – mondta a forrás. „Az ott fogvatartott embereket azonnal más központokba vitték át. Augusztus 12-én az LPP-3-at előkészítették, hogy odaküldött személyeket félkatonai őrizet alatt tartsák fogva".

A Szabad Európa forrása szerint, mielőtt az LPP-3-as intézményben kezelt alkoholistákat áthelyezték volna, arra kényszerítették őket, hogy vegyenek részt a fogolytábor kialakításában. Például mély gödröket ásattak velük és nekik kellett felhúzni a tábor falait és felállítani a kerítéseket.

Egyelőre nem világos miért, de amilyen hamar megnyitották a slutszki tábort augusztus 15-én, olyan gyorsan be is zárták.

The detention camp for protesters near Slutsk, undated
The detention camp for protesters near Slutsk, undated

Rajtakapták a belügyminiszter-helyettest

A leleplezések előzménye, hogy októberben felvették Mikalaj Karpjankov belügyminiszter-helyettes egyik beszélgetését, amint épp egy hasonló, de más helyszínen felállítandó fogolytábor terveiről tárgyalt.

A felvételen – amelyen feltehetően Karpjanakov hangja hallatszik – arról beszélgetnek, hogy, Belarusz délnyugati részén építenének fel egy hosszútávú internáló telepet, ahol már jelenleg is található egy fegyház.

Arról beszélünk, hogy tábort építünk a tüntetők számára és adatbázist hozhatunk létre” - mondja a hang, hozzátéve, hogy a „kemény maghoz” tartozó tüntetőket „telepítenék át" a létesítménybe, amelyet „szögesdróttal vennének körbe”. Nem világos, hogy meddig jutottak a tervek megvalósításával és hogy egyáltalán belekezdtek-e egy ilyen projektbe.

A belarusz belügyminisztérium álhírnek minősítette a felvételt, amelyet a By_Pol a Lukasenkával szembefordult egykori belarusz biztonsági és igazságügyi tisztviselők csoportja adott ki.

Belarusz tüntetők miután kiengedték őket Szlutszkból, 2020. augusztus 14.
Belarusz tüntetők miután kiengedték őket Szlutszkból, 2020. augusztus 14.

Szvjatlana Cihanovszaja, ellenzéki vezető megdöbbenését és haragját fejezte ki az hangfeltévtel miatt és egyike volt azoknak, akik azt mondták: meg vannak győződve a hangfelvétel valódiságáról.

A belföldi és és külföldi támogatását elvesztő Lukasenkának a további elnyomó intézkedéseken kívül kevés eszköze maradt a hatalom megtartására – mondta Szivitszkij a Szabad Európának emailben küldött válaszaiban.

És ez a taktika már hozott bizonyos eredményt – a tiltakozások alábbhagytak, kevesebb ember megy ki tüntetni 2020. augusztus-szeptemberéhez képest. Lukasenka azonban nagy árat fizetett, mert otthon és külföldön is határozottan kétségbe vonják a legitimitását”.

A belarusz hatóságoknak egyszerűen nincs semmilyen pozitív elképzelésük” – tette hozzá a politikai elemző.

Tony Wesolowsky közreműködésével.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG