Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kriptovalutás zsarolás, pénzmosás, nemzetközi hajsza és oroszországi szankciók


Kriptovaluta, euró és iráni riál.
Kriptovaluta, euró és iráni riál.

A francia hatóságok ezúttal gyorsabbak voltak, pedig az Egyesült Államokban és Oroszországban is masszív bitcoin-csalás miatt köröznek egy orosz állampolgárt. Egy bíróság pénzmosás miatt öt év börtönre és 100 ezer euro büntetés megfizetésére ítélte a férfit.

Alekszandr Vinnyiket az ügyészek egy ravasz zsarolási módszerhez kötötték: internetes kalózok számlának tűnő emaileket küldtek, amelyekbe rosszindulatú kódot rejtettek. Ez megbénította az áldozat számítógépét, ami felett csak akkor kapta vissza a kontrollt, amikor kifizette a kriptovalutában követelt váltságdíjat.

Kriptovalutás váltságdíj

A francia nyomozók úgy találták, hogy 2016-2018 között 188 ember vált a zsarolás áldozatává, és összesen 165 millió dollárt voltak kénytelen kifizetni.

Ugyan Vinnyiket nem találták bűnösnek a szoftveres zsarolás - és a Locky nevű zsarolóprogram létrehozásának és terjesztésének - vádjában, viszont abban a pontban már igen, hogy egy szoftver segítségével megpróbálta tisztára mosni a befolyt váltságdíjat.

A kiberbűnözéssel gyanúsított Alekszandr Vinnyik egy, az ügyében tartott sajtótájékoztatón Athénban. 2019. február 28.
A kiberbűnözéssel gyanúsított Alekszandr Vinnyik egy, az ügyében tartott sajtótájékoztatón Athénban. 2019. február 28.

Megúszta a súlyosabb büntetést

A francia hatóságok csalódtak, mert az ügyészek a felsorolt 14 vádpontból csak egyet tudtak bizonyítani. A vádlott védői sikeresen verték vissza az Europol állítólagos bizonyítékait, hogy a férfi kiberbűnözőkkel működött volna együtt vagy zsarolóprogramot terjesztett volna.

Vinnyik végig ártatlannak vallotta magát, és ügyvédje szerint fellebbeznek.

Igazán az amerikaiak akarják rács mögé dugni

A 41 éves férfit egy amerikai elfogatóparancs alapján, 2017-ben görögországi nyaralása idején vették őrizetbe - írta a zdnet technológiai portál.

Az amerikai és más hatóságok azzal vádolták, hogy az általa alapított “kriptovaluta tőzsde”, a BTC-e igazgatójaként valójában pénzmosással foglalkozott, tudta, hogy hekkerektől és más bűnözőktől kapott befizetéseket, és segített a bűnözőknek hagyományos valutára váltani 4 milliárd dollárnyi lopott pénzt.

A 2017-es Black Hat USA kiberbiztonsági konferencián szakértők azt állították, hogy a BTC-e az összes zsarolóprogram útján kicsikart váltságdíj 95%-át váltotta át hagyományos valutára, így központi szerepet játszott az internetes zsarolási “ökoszisztémában”.

A BTC-e-t összekötötték a világ egykoron legnagyobb kriptotőzsdéje, a japán székhelyű Mount Gox emlékezetes összeomlásával - amelynek során 850 ezer bitcoint loptak el, és a tőzsde kénytelen volt felfüggeszteni működését. Az amerikai igazságügyi minisztérium Vinnyiket nevezte meg kulcsfiguraként a Mt. Goxból ellopot kriptovaluta tisztára mosásában.

Egy külön eljárásban az amerikai hatóságok azzal vádolják, hogy pénzt lopott a kripto-tőzsdékről, és ezért, valamint a banktitok törvény megsértéséért 100 ezer dollárra beperelték.

Görög rendőrök viszik az orosz állampolgárságú Vinnyiket a bíróságra Athénban. 2018. december 19.
Görög rendőrök viszik az orosz állampolgárságú Vinnyiket a bíróságra Athénban. 2018. december 19.

Több ország versengett, hogy hol állítsák bíróság elé

Az ügy hoszzas jogvitához vezetett, és közben az orosz hatóságok kiadatási kérelmet nyújtottak be egy 2013-as - mindössze 11 ezer dolláros - oroszországi csalás ügyében. Kommentátorok szerint felmerült, hogy Moszkva így akarta hazavinni a kripto-tőzsde alapítót.

A görög hatóságok két tűz közé kerültek: egyrészt az ország fő földgáz-szállítója, Oroszország, másrészt a NATO-szövetséges Egyesült Államok részéről. Közben Franciaország is kiadatási kérelmelt nyújtott be, és a görögök idén tavasszal inkább Párizsba küldték a férfit.

A párizsi per után, - ahogy korábban Görögországnak -, most Franciaországnak kell eldöntenie, hogy az oroszoknak vagy az amerikaiaknak adja-e ki a férfit.

Nagyot ütnek a nyugati szankciók az orosz cégeken

Közben egy amerikai közgazdász és egykori külügyi illetékes szerint Vinnyik hazájában komoly gazdasági csapást mértek a szankciók a büntetőlistára került cégeknek.

Ezek az orosz vállalkozások 100 milliárd dollárt veszítettek a 2014-ben, a Krím-félsziget elcsatolása után bevezetett szankciók nyomán. Ez az akkori gazdasági teljesítmény 4,2 százalékának felelt meg - mondta Daniel Ahr, a BNP Paribas bank vezető amerikai közgazdásza és az amerikai külügyminisztérium volt vezető közgazdásza.

Vlagyimir Putyin elnök kormánya megpróbálta az érintett cégek számára adott adókedvezményekkel enyhíteni a csapást. Ennek nyomán viszont a szankciók hatása már a GDP 8 százalékával egyenértékű veszteséget okozott az orosz gazdaságnak - mondta a szakértő egy december 7-i virtuális konferencián.

A szankciók pártolói azt remélték, hogy azok ellentétet szülnek Putyin és a kárt elszenvedett oligarchák között. Daniel Ahr szerint ennek a fordítottja történhetett. Ugyanakkor a vállalkozások működéséhez szükséges pénzügyi, jogi, technológiai és más szolgáltatások megtagadásával “a várhatónál nagyobb hatást fejtettünk ki az orosz gazdaságra” - mondta az amerikai közgazdász.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG