Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij szerint az EU-nak Putyin oligarcháit kéne célba vennie


Alekszej Navalnij videókapcsolaton keresztül vett részt az EP külügyi szakbizottságának meghallgatásán, Brüsszel (Belgium), 2020. november 27.
Alekszej Navalnij videókapcsolaton keresztül vett részt az EP külügyi szakbizottságának meghallgatásán, Brüsszel (Belgium), 2020. november 27.

Az ellenzéki politikus szerint nem a katonai vezetőket, és tisztségviselőket kellene szankcionálnia az Európai Uniónak, hanem azokat a milliárdosokat, akik az orosz elnök belső köréhez tartoznak. Navalnij szerint nem szabad politikai ügyként kezelni a dolgot, mert az orosz állam valójában „bűnözőkből” áll.

Az orosz ellenzék vezéralakja, Alekszej Navalnij arra sürgette az Európai Uniót pénteken, hogy vezessenek be célzott szankciókat a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető oligarchák ellen. „Nincs értelme tábornokokat vagy vezérezredeseket, vagy olyan embereket szankcionálni, akik biztosan nem utaznak sokat” – mondta Navalnij az Európai Parlament tagjainak videóhíváson keresztül.

Az orosz politikus, aki Németországban lábadozik, miután állítólag a Kreml megmérgeztette, az EP külügyi szakbizottsága előtt beszélt arról, hogy új stratégiára lenne szükség. Navalnij szerint azok az orosz tisztségviselők és katonai vezetők, akiket a szankciók – például az európai számláik befagyasztása, vagy a beutazási tilalom – sújtani szoktak, amúgy sem utaznak túl sokat.

5 dolog a Navalnij-ügyről
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:27 0:00

Navalnij szerint az oligarchákat kéne célba venni

Szerinte Brüsszelnek inkább Putyin valódi belső körét kéne céloznia, a tehetős milliárdosokat, akiknek jachtjaik és befektetéseik vannak az EU-ban. A nyugati kormányok arra jutottak, hogy Navalnijt novicsokkal mérgezték meg, egy olyan katonai idegméreggel, amit nem állami szereplők csak nehezen állíthattak elő.

Navalnij túlélte a támadást, és jelenleg Berlinben rehabilitálják. Az ügye azonban komoly feszültséget szült Oroszország és az Európai Unió, főleg Németország között. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság hat vezető orosz tisztségviselő és egy állami laboratórium ellen vezet be szankciókat. A személyekre beutazási tilalom vonatkozik és befagyasztják az EU területén található számláikat. Az EU és a britek az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen idegméreggel elkövetett feltételezett merényletkísérlet miatt döntöttek a szankciók bevezetése mellett.

„Az orosz állam egy csapat bűnöző”

De Navalnij szerint elhibázott a politika szintjén értelmezni Moszkva akcióit, szerinte az orosz elitet csak a pénz érdekli. „Az orosz államot úgy kell kezelni, mint egy csapat bűnözőt, akik átmenetileg hatalomra kerültek” – mondta az orosz ellenzéki politikus, és cselekvésre szólította fel az EU-t. Navalnij szerint Brüsszelnek nem kéne elfogadnia a jövőre esedékes orosz parlamenti választás eredményét sem, mert úgy gondolja, hogy azt biztosan elcsalják majd.

Az EU-n belül egyébként Franciaország és Németország volt a fő szószólója az orosz tisztségviselők és a kémiai kutatóintézet elleni szankciók bevezetésének. Német, francia és svéd független laboratóriumok után a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette, hogy Alekszej Navalnijt a novicsok-méregcsaládba tartozó idegméreggel mérgezték meg. Alekszej Navalnij, az orosz kormánnyal szemben kritikus politikus, augusztus végén került Oroszországban kórházba, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Nem sokkal ezután Németországba menekítették, felmerült ugyanis a gyanú, hogy az orosz kormány mérgezte meg őt. A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan korábbi merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követhetett el.

A Kreml kezdettől fogva tagadja, hogy köze lenne Alekszej Navalnij rosszullétéhez, sőt azt is kétségbe vonják, hogy biztosan megmérgezték-e az ellenzéki politikust.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG