Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bizonyos vakcinák kombinálása erősebb immunválaszt eredményezhet


Különböző vakcinatípusok
Különböző vakcinatípusok

Egy brit orvosi kutatás szerint bizonyos koronavírus-vakcinák keverése erősebb immunválaszt eredményezhet annál, mint amikor egyféle készítménnyel oltanak.

„Nagyon jó immunválaszt tapasztaltunk. Valójában magasabbat is az Oxford–AstraZeneca-vakcina két dózisa által meghatározott küszöbértéknél” – jelentette ki a kísérletet vezető Matthew Snape.

Az Oxford Egyetem professzora szerint az eredmény jó hír a szegényebb országok számára, amelyek egészségügyi hatóságainak készlethiány esetén eddig is kombinálniuk kellett a különböző oltóanyagtípusokat.

„Úgy gondolom, hogy a kutatás adatai különösen érdekesek és értékesek lesznek az alacsony és a közepes jövedelmű országok számára, amelyekben még mindig az első két vakcinadózis beadása zajlik” – közölte.

„Látható, hogy nem muszáj szigorúan ragaszkodni ahhoz, hogy ugyanazt a készítményt kapja az ember első és második alkalommal (…) Ha az oltási program felgyorsítható a különböző vakcinák kombinálásával, akkor ez is rendben van” – tette hozzá.

A Lancet című tekintélyes orvosi szaklapban publikált tanulmány szerint erősebb lehet a védettség, ha a Moderna vakcinájával ráoltanak az AstraZeneca vagy a Pfizer készítményére. Biztonsági problémák nem merültek fel a kísérlet során.

Globális vakcinaelosztás

Eközben a Világbank elnöke arról számolt be, hogy a szervezet finanszírozásának köszönhetően már mintegy százmillió vakcinaadagot szállítottak le világszerte, és amennyiben minden a terv szerint halad, ennek száma a hónap végére eléri a 150 milliót.

David Malpass tájékoztatása szerint csaknem háromszázmillió dózis megvásárlásáról kötöttek eddig szerződést, a műveletre mintegy 7,5 milliárd dollárt különítettek el az év végéig.

Kötelező oltás New Yorkban

New Yorkban a hatóságok hétfőn a magánszektor minden dolgozója számára is oltási kötelezettséget írtak elő, illetve gyakorlatilag elrendelték az 5–14 éves korosztály kötelező beoltását, ha az iskolán kívül bárhova is mennének.

A városban működő nagyjából 184 ezer vállalkozásnak köteleznie kell munkatársait a vakcina beadatására december 27-ig – hangsúlyozta Bill de Blasio polgármester.

Az 5–11 éves gyerekeket legalább az első dózissal be kell oltatni december 14-ig. A 12 évnél idősebbek pedig csak teljes oltottság esetén mehetnek például étterembe vagy vehetnek részt bizonyos iskolai tevékenységekben.

„Az oltakozás jelenti a kiutat ebből a világjárványból, és ezek a bátor, az országban elsőként bevezetett intézkedések arra ösztönzik a város lakosait, hogy óvják meg a maguk és a közösségük biztonságát” – tette hozzá.

A Bill de Blasiót januárban váltó Eric Adams közölte, hogy hivatalba lépését követően értékelik majd a járványellenes intézkedések eredményeit.

Az oltási kötelezettség a világ más részeihez hasonlóan rendkívül megosztó kérdésnek számít az Egyesült Államokban is. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság novemberben felfüggesztette a kormányzat azon tervét, amelynek értelmében a legalább száz főt foglalkoztató cégeknél kötelező lenne az oltás.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG