Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre csak durvul a járvány, miközben mintha megint leálltak volna az első oltások


A győri Petz Aladár kórházban oltanak 2021. április 18-án.
A győri Petz Aladár kórházban oltanak 2021. április 18-án.

Megint háromezernél is kevesebb első oltás beadását sikerült megszervezni előző nap. Tovább emelkedett a napi halálos áldozatok száma, már 220 feletti adatott jelentettek. Egyre többen vannak kórházban és lélegeztetőgépen is.

A járvány 224 közvetlen áldozatát jelentette az állam előző napról. Ezzel a 36 ezret közelíti már a belföldi áldozatok száma, lakosságarányosan Magyarországot sikerül a világon az egyik leggyengébben az emberi életek megóvása a járvány során.

7568 regisztrált koronavírusos fertőzött van kórházi Covid-osztályokon. Közülük 618 fő állapota olyan súlyos, hogy a legdurvább, invazív lélegeztetésre szorulnak. A kormány itt nemrég csavart egyet a statisztikán, így most egy kicsit alacsonyabb mutató emelkedik tovább.

Az oltási programról Gulyás Gergely miniszter nemrég a kormányinfón úgy érvelt, hogy az is nagy siker, amikor senkinek nem kell hozzá regisztráció, de az is nagyon jó dolog, ha mindenkinek kell, az nem nehezíti az oltási programot.

Ettől függetlenül a kormány úgy látta, hogy mégis jobb lehet, ha nincs regisztráció, mivel még tovább, december 12-ig tolta annak a határidejét, ameddig erre nem lesz szükség az oltópontokon. Mostanra viszont már főleg csak harmadik oltásért mehetnek így az emberek, előző nap kevesebb mint háromezren állítottak be első oltásért.

Külföldi államok is megpróbálták átverni

Kína és Oroszország félrevezető híreket és propagandát terjesztett a Covid-19 eredetéről, a betegség nem bizonyított gyógymódjairól és a vakcinák hatékonyságáról, állítja egy médiamegjelenések százezreit vizsgáló új tanulmány a Center for European Policy Analysis-tól.

"Kína szelektíven vesz át ötleteket Oroszország receptkönyvéből, azaz nem mindent” – mondta Edward Lucas, a CEPA vezető munkatársa, a jelentés egyik szerzője a Szabad Európának. „Kína megpróbál önbizalmat sugározni és következetesen jó képet festeni a kommunista párt képességeiről, míg az orosz kampányok inkább a káosz megteremtésére összpontosítanak, függetlenül attól, hogy az ellentmond-e a Kreml hivatalos verziójának.

Májusban például franciaországi és németországi közösségimédia-influenszerek arról számoltak be, hogy egy londoni székhelyű, Moszkvából irányított csoport felajánlotta: fizet nekik, hogy hamis állításokat terjesszenek a Pfizer–BioNTech-vakcináról.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG