Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biztonság, méltóság – Ezer nőnek segíthet évente a nehéz sorsúak nőgyógyászata


A rendelő látványterve
A rendelő látványterve

„Amikor ilyen kiszolgáltatottságról hallok, mintha gyomorszájon vágtak volna, segíteni akarok” – mondta a Szabad Európának Bicskey Levente, aki elhatározta, megszervezi a legelesettebbek nőgyógyászati ellátását. Olyan szolgáltatásról beszélünk, amelyre az állami egészségügy nincs kellően felkészülve. Néhány nap alatt összegyűlt a pénz.

Bicskey Levente, a Merlin egykori tulajdonosa évek óta segít, ha kell. Mikulás egy árvaházban vagy a Bethesda kórházban, ingyen meleg ételt szervez 150 embernek, vagy a kapcsolati tőkéjét mozgósítva egyéb projektekben vesz rész, lendíti előre a civil kurázsit.

Azt mondja, tavaly decemberben jött az ötlet, amikor a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) egyik átmeneti otthonában, egy sikeres jótékonysági akció után arról faggatta a BMSZKI munkatársát, mire lenne még szükségük.

Beszélgetőtársa szinte azonnal a nőgyógyászati ellátást említette. Nemcsak arról van szó, hogy a hajléktalan nők, a szegénységben élők, a legrászorultabbak nehezen vagy egyáltalán nem férnek hozzá az egészségügyi ellátásokhoz általában, de arról is, hogy a nőgyógyászati vizsgálat különösen érzékeny terület még azoknál is, akiknek minden lehetőségük megvan például a rendszeres rákszűrésre.

„Kell egy hely, ahol nincsenek lesajnáló tekintetek, megjegyzések, ahol emberi hangon beszélnek velük, őszinte odafordulást érezhetnek” – fogalmazott Bicskey Levente.

Tizenegy hónap szervezés, tervezés, engedélyezés

A BMSZKI Dózsa György úti telephelyén, a Népházban találták meg az utcai bejáratú helyiséget, ahol van hely a rendelőnek, öltözőnek, vizes helyiségeknek, raktárnak.

A BMSZKI elkezdte a helyiség engedélyeztetési eljárásának előkészítését, elkészült az orvosszakmai kritériumrendszer, megkapták az előírást arról, milyen eszközparkkal, felszereltséggel kell rendelkezniük. Közben elkészültek a belsőépítészeti tervek, kivitelező is van, sőt – miután híre ment annak, mi készül – sikerült praktizáló orvost és nővért is találni a misszióhoz a drogfüggő kismamákkal foglalkozó Józan Babák Egyesület segítségével.

Pillanatok alatt összejött a pénz

Bicskey Levente elmondta, ahhoz, hogy a rendelő megkapja a működési engedélyt, hat hónapon át önerőből kell létezniük, ezután a fenntartó pályázhat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) a további működés finanszírozására.

Számításaik szerint a féléves időszak minden költséggel, az orvosok és az asszisztensek bérével, a kézbe adható gyógyszerekkel együtt összesen hatmillió forintba kerül. A felszerelés költsége mintegy négymillió forint. A gyűjtés célösszege 9,8 millió forint volt.

A Budapest Bike Maffiával közösen kezdett gyűjtés elképesztően eredményes volt, a 9,8 millió forint néhány nap alatt, cikkünk megjelenése előtt egy nappal összegyűlt. Bicskey Levente hangsúlyozta, ez az összeg a minimális elvárás a megépíthetőség szempontjából. Jó lenne, ha több pénz jönne össze, sokat segítene a színvonalon és a műszaki tartalmon.

Bicskey Levente elmondta, eleinte heti hat órában tervezik a rendelést, ilyen üzemmódban évente ezer nő ambuláns nőgyógyászati ellátását, rákszűrését, ultrahangját tudják majd elvégezni, és későbbi terveikben szerepel a terhesgondozás is. Azt mondja, már olyan cég is jelentkezett, amely akkor tud segíteni, ha például kiderül valakiről a rákszűrésen, hogy beteg.

„Most azt gondolom, hogy március 8-án, nőnapon nyitunk!”

A koronavírus sokakat utcára tett - interjú a Budapest Bike Maffia vezetőjével
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:30:28 0:00
Közvetlen elérés

Mi az a "traumainformált" nőgyógyászati ellátás, és miért nagyon fontos?

Csak a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei látóterében mintegy 3500 ember él, a fele nő. Mint azt a készülő rendelőről beszámolva az intézmény írja, a hajléktalan élethelyzetű nőknek olyan szociális, egészségügyi és mentálhigiénés szükségletei lehetnek, amelyekre az állami egészségügy nincs kellően felkészülve.

Felmérések szerint a nők hajléktalanná válása mögött az esetek felében valamilyen bántalmazás, családon belüli vagy kapcsolati erőszak, szexuális abúzus áll, de a BMSZKI szakembereinek tapasztalatai szerint a traumával élő nők száma még ennél is magasabb.

„A hozzánk forduló nők között alig-alig akad olyan, aki életében vagy gyerekkori családjában ne élt volna át bántalmazást. A szegénység, a nélkülözés, a család szétesése, a gyerekek elveszítése is válthat ki traumát, és bármi, ami tartós stresszhelyzetet vagy szégyenérzetet idéz elő. Kutatások szerint a traumatúlélők a preventív ellátásokat (például szűrővizsgálatokat) kevésbé gyakran veszik igénybe, ebből is adódóan gyakrabban fordulnak akut panaszokkal orvoshoz” olvasható a BMSZKI honlapján.

A traumainformált orvosi rendelő olyan környezetet jelent, amelyben fizikailag és érzelmileg is biztonságban érezhetik magukat a nők. Olyan szakemberek foglalkoznak velük, akik tisztában vannak azzal, min mentek, mennek keresztül ezek az emberek, és ezt a kommunikációjukkal is megerősítik. Azt közvetítik az erőszakot megtapasztalt nők felé, hogy bízhatnak bennük.

Mindezek mellett az ellátás során visszaadják a nők kezébe az irányítást, a döntést saját testük felett, hogy a nők az első perctől az utolsóig tisztában legyenek a vizsgálat folyamatával és céljával, és bármelyik pillanatban kérhessenek felvilágosítást vagy mondhassanak nemet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG