Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

BKK: 99 százalékos a maszkviselési hajlandóság


A koronavírus járvány miatt védőmaszkot viselő utasok a budapesti villamosmegállóban 2020. október 31-én.
A koronavírus járvány miatt védőmaszkot viselő utasok a budapesti villamosmegállóban 2020. október 31-én.

Egyre inkább betartják az emberek a járvány miatt elrendelt szabályokat a közterületeken a rendőrség elmondása alapján. A BKK szerint a tömegközlekedési eszközökön 99 százalékos a maszkviselési hajlandóság.

A rendőrség tapasztalatai alapján a lakosság egyre nagyobb arányban követi a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó szabályokat, mondta Kiss Róbert, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese vasárnap a közmédiának nyilatkozva.

823 esetben intézkedett a rendőrség

A héten bevezetett járványügyi intézkedések alapján eddig 147 település önkormányzata rendelt el közterületi maszkviselést. Ilyen és más előírások megsértése miatt szombaton a rendőröknek 267 esetben kellett intézkedniük. A kötelező közterületi maszkviselésre vonatkozó rendelet hatályba lépése óta így eddig összesen 823 emberrel szemben kellett fellépniük a rendőröknek.

A maszkot otthon hagyó emberek mellett 7 esetben kutyasétáltatókkal szemben intézkedett a rendőrség, akik 500 méternél messzebb sétáltak az otthonuktól. 44 esetben pedig a közterületi csoportosulás, gyülekezés szabályait sértették meg emberek.

Kiss Róbert elmondása szerint a közösségi közlekedésben is egyre kevesebben hagyják figyelmen kívül a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, a rendőröknek szombaton mindössze 67 esetben kellett intézkedniük. Hasonlóan nyilatkozott a BKK is a Szabad Európának adott válaszában. A fővárosi tömegközlekedést üzemeltető társaság elmondása szerint az utasok túlnyomó többsége betartja a maszkviselésre vonatkozó előírásokat.

Így ürült ki Budapest november 11-én
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:04 0:00

A közelmúltban nagy vihart kavart néhány, a BKK-járműveken történt erőszakos eset. November elején a 2-es villamos két utas a villamosvezetőre támadt, miután az figyelmeztette őket a maszkviselésre. Csütörtökön pedig az 1-es villamoson egy utas megkéselt egy idős férfit, amiért az figyelmeztette, hogy nem megfelelően viseli a maszkját. Az áldozatot jelenleg kórházban ápolják, a feltételezett elkövetőt pedig pár óra múlva elfogták.

A BKK közlése szerint, az ilyen szélsőséges esetek elszigeteltek, általánosságban „nem ez a viselkedés jellemző az utasokra.” „A BKK jegyellenőrei nagyon kevés olyan utassal találkoznak, akik még a figyelmeztetés ellenére sem veszik fel utazás közben a maszkot. Felméréseink alapján 99 százalékos a maszkviselési hajlandóság a BKK-járatokon” – írták válaszukban.

Nagy-Britanniában 0,1 százalék nem tartja be a szabályt

A koronavírus-járvány miatt Európa legtöbb városában, valamilyen formában előírták a kötelező maszkviselést: van, ahol csak a belső terekben (például üzletekben, tömegközlekedési járműveken), van, ahol az utcán is kötelező maszkot hordani. Ennek elmulasztásáért sok helyen nagy összegű bírságot kell fizetni.

Ez úgy tűnik, az esetek nagy részében elég visszatartó erőt jelentett: a Brit Közlekedési Rendőrség elmondása szerint például július és augusztus között összesen csak 37 maszkbírságot szabtak ki. Ennél persze többen voltak, akik maszk nélkül próbáltak utazni (mintegy 50 ezren nyáron), de a legtöbben nem álltak ellen, így elkerülték az „utolsó eszközként” alkalmazott bírságot. A közlekedésrendőrség elmondása szerint az utazók nagyjából 99,9 százaléka betartja az előírásokat.

Az Egyesült Királyságban a maszkviselésről szóló szabályok megszegése miatt minimum 100 fontos (40 ezer forint) bírságot kell fizetni, és minden ismétléskor duplázódik a bírság, ami felmehet több ezer fontra is. Magyarországon jelenleg legfeljebb 150 ezer forint bírság adható a maszkviseléssel kapcsolatos szabálysértésért, egy átlagos bírság összege 20 ezer forint a rendőrség elmondása szerint.

XS
SM
MD
LG