Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Budapest nem tervezi elrendelni a kötelező maszkviselést a BKK járművein


Tavaly még kötelező volt
Tavaly még kötelező volt

„Nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést” a tömegközlekedésben, hisz máshol sem kötelező eltakarni a szájat és az orrot – közölte lapunkkal a Fővárosi Önkormányzat. Ugyanakkor az MTA és az orvosi kamara is a maszkviselés fontosságára emlékeztetett a héten a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt.

„A BKK járatain a jelenlegi állás szerint nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést úgy, hogy sehol máshol nem az: a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben.” Ezt válaszolta megkeresésünkre Fekő Ádám, a Fővárosi Önkormányzat sajtóreferense, amikor arról érdeklődtünk, tervezi-e Budapest ismét bevezetni a kötelező maszkhasználatot a növekvő esetszámok miatt.

Az önkormányzat arra is emlékeztet, hogy a kormány a nyáron elvette az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessenek az intézményeikben történő maszkviselési szabályokról. Az egészségügyi intézményekben jelenleg is kötelező maszkot viselni (erről az egészségügyért felelős miniszter dönthet). A szociális intézmények területén érvényes szabályokról a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter dönt. „A helyi önkormányzatok számára további jogalkotásra szóló felhatalmazást nem adott” – áll az önkormányzat válaszában.

A csütörtöki hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1141 új fertőzöttet regisztráltak és tizenegyen haltak meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Összesen 742 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 113-an vannak lélegeztetőgépen.

Az egyre emelkedő estszámok miatt a héten a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Tudományos Akadémia is állásfoglalást adott ki. A koronavírus elleni védőoltások felvétele mellett mindkét testület felhívja a figyelmet arra, hogy fontos, hogy zárt terekben viseljünk maszkot.

A MOK azt írja, „az oltás továbbra is az első számú védekezési eszköz a kórokozóval szemben”. De emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy „zárt térben mindannyian kifejezetten ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének, ezért zárt terekben, mint például boltokban, üzletekben, színházakban, mozikban, éttermekben stb. továbbra is viseljünk maszkot”. Fontosnak tartják a távolságtartást, valamint a rendszeres kézmosást is.

Hétfőn az MTA elnöksége adott ki egy közleményt, amelyben az oltás fontossága mellett azt írták: „zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot”. Az MTA szerint a jelenlegi hatvanszázalékos átoltottság nem elegendő arra, hogy megfékezze a járványt. „Két és fél millió még beoltatlan honfitársunk van, akiket mielőbb be kell oltani. Az ugyancsak most jelentkező influenzajárvány tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet”, írják.

Az Eduline hét elején arról közölt összeállítást, hogy egyre több oktatási intézményben (általános és középiskola, egyetem) rendelték el a kötelező maszkviselést, sokaknak a tanteremben is kell maszkot hordaniuk, de van olyan iskola, ahol minden tanár maga döntheti el, kötelező-e óráján a maszkviselés.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG