Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blinken Kijevben ‒ erős üzenet Moszkvának


Antony Blinken amerikai külügyminiszter (középen) ukrán kollégájával és a Független Ukrán Egyház metropolitájával közösen virágokat helyez el a Kelet-Ukrajnában elesettek emlékfalánál. Kijev, 2021. május 6-án
Antony Blinken amerikai külügyminiszter (középen) ukrán kollégájával és a Független Ukrán Egyház metropolitájával közösen virágokat helyez el a Kelet-Ukrajnában elesettek emlékfalánál. Kijev, 2021. május 6-án

Antony Blinken külügyminiszter elsőként látogatott el a Biden-kormányzat magas rangú tisztségviselői közül Kijevbe. Megerősítette Washington elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása, területi sérthetetlensége és függetlensége mellett.

Tényleg nagyon egyszerű okból vagyok itt, ami nem más, mint hogy Biden elnök nevében újra megerősítsem elkötelezettségünket az országaink közti partneri viszony, Ukrajna szuverenitása, területi integritása és függetlensége mellett” ‒ mondta Blinken, amikor ukrán kollégájával találkozott május 6-án.

Blinken egynapos vizitje erős üzenetet kíván közvetíteni arról, hogy az Egyesült Államok támogatja az Oroszországgal egyre feszültebb viszonyban lévő Ukrajnát.

Kuleba azt mondta Blinkennek, hogy Kijev „mélységesen értékeli” az amerikai segélyt, amit országa a Moszkva támogatását élvező szeparatisták elleni harc támogatására kapott keleten, ahol január óta fokozódnak a harcok.

Ukrajna a NATO-tagságáról is tárgyalna

Blinken május 5-én Twitteren azt közölte, hogy a látogatás „​fontos alkalom lesz a folytatódó orosz agresszió megvitatására ukrán partnereinkkel, és annak hangsúlyozására, hogy szükséges a reformokra összpontosítani, és fenn kell tartani azok ütemét”.

Május 6-i látogatásán Amerika első számú diplomatája Volodimir Zelenszkij elnökkel, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, parlamenti képviselőkkel és civil vezetőkkel találkozik.

Zelenszkij azt mondta, erős jelzést szeretne kapni az Egyesült Államoktól Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseinek támogatására.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának május 5-én kiadott közleménye a Kijev és Washington közti stratégiai partnerségről nem említi Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseit, de arról szót ejt, hogy az Egyesült Államok továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, ami „​Oroszország folyamatban lévő agresszív lépéseit és Ukrajnát támadó retorikáját” illeti.

Segély és korrupció

Ukrajna várhatóan a katonai segély növelését is kéri az Egyesült Államoktól.

A közlemény megjegyzi, hogy 2014 óta az Egyesült Államok összesen több mint 4,6 milliárd dollárral segélyezte Ukrajnát.

A közlemény megismétli azt az amerikai álláspontot, hogy a Donyec-medence és a Krím-félsziget Ukrajna része, és felszólítja Oroszországot a félsziget feletti teljes ellenőrzés visszaadására Ukrajnának, illetve arra, hogy jóhiszeműen dolgozzon a kelet-ukrajnai konfliktus lezárásán.

Blinken látogatásának célja Amerika „​megingathatatlan” támogatásának demonstrálása, miközben Ukrajna az orosz támogatást élvező szeparatistákkal harcol Kelet-Ukrajnában, és mostanában orosz csapatösszevonásokkal néz szembe a határán.

De az Egyesült Államok korrupciós aggályai is a napirenden szerepelnek, nevezetesen az energiaszektort illetően.

Blinken azt mondta Kulebának május 6-án, hogy Washington „közösen fog dolgozni önökkel és folytatja az önök demokráciájának erősítését, intézményeik építését és korrupcióellenes reformjaik előremozdítását”.


Készült az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával
XS
SM
MD
LG