Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO: Moszkva álljon le a „provokációkkal”


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, 2021. április 13-án
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, 2021. április 13-án

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden felszólította Oroszországot, hogy vonja ki azokat a csapatokat, amelyeket szerinte Ukrajna határain von össze. A szövetség kül- és védelmi miniszterei szerdán rendkívüli online ülést tartanak.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden Brüsszelbe repült, hogy Stoltenberggel tárgyaljon. Egy nappal korábban Kijev azzal vádolta meg a Kremlt: tudomást sem hajlandó venni arról a kérésről, hogy a két ország elnöke tárgyaljon az orosz csapatfelvonulásról a határ közelében.

Az utóbbi hetekben Oroszország harcra kész katonák ezreit vezényelte Ukrajna határára. Ez a legnagyobb orosz csapatösszevonás 2014, a Krím-félsziget törvénytelen annektálása óta mondta Stoltenberg.

„​Oroszországnak be kell fejeznie ezt a csapattelepítést Ukrajnában és környékén, azonnal le kell állnia a provokációkkal és visszavonulót kell fújnia” – közölte a NATO főtitkára Kulebával közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy Kijev diplomáciai megoldást akar.

Kijev és Moszkva egymást hibáztatja az egyre súlyosbodó helyzetért a Donyec-medence keleti részén, ahol ukrán csapatok harcolnak az orosz támogatást élvező erőkkel egy olyan konfliktusban, amelyben Kijev szerint 2014 óta 14 000 embert öltek meg.

2014 óta a legnagyobb

A Nyugat az elmúlt hetekben aggodalmát fejezte ki a hatalmas orosz csapatösszevonások miatt az ukrán határ közelében és az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félszigeten.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Brüsszelbe érkezett, ahol a nap folyamán tárgyal Kulebával. Az ukrán diplomácia vezetője további gazdasági szankciókat szorgalmaz Moszkva ellen, és több katonai segítséget sürget Kijevnek.

„​Olyan gyakorlati intézkedésekre van szükségünk, amelyek elrettentik Oroszországot agresszív szándékaitól. Ez ... a büntetőintézkedések újabb köre lehet, amely megemelné az orosz agresszió árát”​ mondta Kuleba újságíróknak.

Két NATO-ország diplomatája egymástól függetlenül arról számolt be, hogy Stoltenberg szerdán a szövetség védelmi és külügyminisztereinek videókonferenciáján elnököl majd. Blinken és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is ott lesz várhatóan a NATO brüsszeli főhadiszállásán, hogy tájékoztassa a másik 29 szövetségest Ukrajnáról, valamint Afganisztánról ‒ közölték a diplomaták.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG