Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blinken: komoly választ adunk bármilyen orosz agresszióra


Blinken amerikai külügyminiszter nigériai sajtóértekezletén, 2021. november 18.
Blinken amerikai külügyminiszter nigériai sajtóértekezletén, 2021. november 18.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Moszkvát, hogy bármilyen újabb ukrajnai agresszió "súlyos következményekkel" járna. Közben a Nyugatot egyre inkább aggasztja az orosz csapatok összevonása az ukrán határ közelében.

"Szokatlannak" nevezte az orosz csapatok összevonását Blinken a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, és hozzátette, hogy "Oroszország minden eszkaláló lépése nagy aggodalmat váltana ki az Egyesült Államokban".

Az ukrán haderő kiegészítő támogatásának és a szövetség keleti határa mentén felvonuló NATO-erők lehetséges megerősítésének a kérdése várhatóan szerepel a lett fővárosban folyó kétnapos tanácskozás napirendjén.

Elrettenteni, de nem provokálni

A szövetségesek arra törekszenek, hogy megmutassák a Kremlnek: súlyos ára lesz annak, ha Ukrajnát fenyegeti, miközben igyekeznek nem provokálni Moszkvát további agresszióra.

Oroszország, amely 2014 márciusában elfoglalta Ukrajnától a Krím-félszigetet, és támogatja a Kelet-Ukrajnában harcoló szakadárokat a 2014 áprilisa óta több mint 13 ezer ember halálát okozó konfliktusban, tagadta, hogy támadást tervezne, és a NATO-t tette felelőssé a feszültségek szításáért.

Liz Truss brit külügyminiszter szerint minden olyan felvetés, hogy a NATO provokálja Oroszországot, "egyértelműen hamis”.

"Stratégiai hiba lenne, ha Oroszország bármilyen lépést tenne annak a szabadságnak és a demokráciának az aláásására, melyet partnereink élveznek” – tette hozzá.

Kijev szerint nem szabad halogatni

A NATO-tagságra törekvő Ukrajna Dmitro Kuleba külügyminisztert küldi a rigai tárgyalásokra.

Kuleba a külföldi médiának november 29-én azt mondta, hogy Oroszország 115 ezer katonát és nehézfegyvert vont össze a határ közelében, a megszállt Krím területén, valamint Ukrajna két keleti, luhanszki és donyecki régiójának szeparatista kézen lévő részein.

Jobb most cselekedni, mint később", hogy "elrettentsék Oroszországot" - mondta Kuleba. "Amit látunk, az nagyon komoly".

A NATO-találkozón Blinken a transzatlanti kapcsolat erejét fogja hangsúlyozni, valamint a NATO sikerét a transzatlanti közösség védelmében, illetve a Biden-adminisztráció elkötelezettségét az egység és szövetségesei iránt – áll a washingtoni külügyminisztérium november 29-i közleményében.

Az 5. cikkely mellett sziklaszilárdan kiállnak

A közlemény megismétli, hogy az Egyesült Államoknak a NATO-szerződés 5. cikkelyében rögzített, kollektív védelmi doktrína iránti elkötelezettsége „sziklaszilárd”, és kimondja, hogy a szövetség a biztonsági kihívások széles skálájával szemben alkalmaz elrettentést és nyújt védelmet.

Ezek közé tartozik „az eszkalálódó orosz agresszió, a terrorizmus, a hibrid és kíberfenyegetések, a feltörekvő és bomlasztó technológiák, valamint az, ahogy az éghajlati válság hat a fenyegetettségre”. A rigai összejövetel várhatóan a szövetség keleti szárnyán kialakult, hetek óta tartó migránsválsággal is foglalkozik.

Szolidaritás a migránsválság ügyében

Az Európai Unió azzal vádolta meg Moszkva szövetségesét, Belaruszt, hogy főként a Közel-Keletről bevándorlók ezreit szállította az EU- és NATO-tagországokkal, Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal közös határaihoz, megtorlásul az unió büntetőintézkedéseiért, melyeket a tavalyi vitatott elnökválasztás óta alkalmazott széleskörű erőszak miatt fogadtak el.

Belarusz erős embere, Aljakszandr Lukasenka visszautasítja a vádat.

A NATO "szolidaritását” fejezte ki keleti tagjaival, és a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke november 28-án ígéretet tett a migránsok jelentette kihívás elleni együttműködés fokozására. Von der Leyen azt mondta, hogy az EU bővíteni fogja a három ország határigazgatásának finanszírozását.

A feszültség enyhült, mióta Irak megkezdte néhány migráns hazaszállítását, de Varsó és Vilnius azt állítja, a válság még korántsem ért véget.

Napirenden lesz a Stratégiai Koncepció is

A külügyminiszterek megvitatják a NATO afganisztáni hadműveleteit is, reflektálnak a tanulságokra, valamint tárgyalnak a NATO Stratégiai Koncepció néven ismert fő stratégiai dokumentumáról, amely iránymutatást ad a szövetségnek a jelenlegi és a felmerülő kihívások kezeléséhez – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Az új Stratégiai Koncepciót várhatóan a 2022 júniusi, madridi NATO-csúcson fogadják el.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG