Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blöffnek bizonyulhat Putyin gázfenyegetése


Vlagyimir Putyin orosz elnök ígérete, miszerint elzárja az Európába vezető gázcsapokat, hacsak az országok nem kezdenek el rubelben fizetni, európai tisztviselők és elemzők szerint inkább blöff a további szankciók elhárítására, mint valódi fenyegetés az energiaszállítás leállítására.

Annak ellenére hogy Putyin egy napja aláírta a rendeletet, amely szerint csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért, április 1-jén normálisan áramlott Európába a gáz. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az új, szankciós elszámolás valójában nagyjából megegyezik a régi fizetési folyamattal, és csak némileg növeli a bajba jutott orosz valuta árfolyamát.

Egyelőre nem kell félni a gázhiánytól

Európa energiaszükséglete nagymértékben függ Oroszországtól, a gáz mintegy negyven százaléka onnan származik. Ha tehát Moszkva elzárná a csapokat, az azonnali hiányt, gyárbezárásokat és bénító energiaköltségeket okozna. A gázszerződéseket euróban vagy dollárban árazzák, de Putyin szerint rubelben kellene fizetni.

A nyugati országok zsarolásnak nevezték Putyin követelését, és elutasították. Most úgy tűnik, az orosz lépés valójában nem változtat nagyon a szerződéseken. A Putyin által aláírt rendelet értelmében a külföldi gázvásárlóknak péntektől az állami Gazprombankban kell számlát nyitniuk, és közvetlenül kell fizetniük, ahelyett hogy például egy német vevő egy helyi bankot használna a pénz átutalására.

A Gazpromot védené a szankcióktól

A Gazprombank ezt a pénzt rubel vásárlására használná fel, ezzel támogatva a valutát, amit jellemzően az orosz központi bank végez, amely a háború miatt több száz milliárdnyi tartalékának befagyasztása miatt nehéz helyzetben van.

Putyin rubelkövetelése sok európai tisztviselőt és szakértőt zavarba hozott, és sok minden tisztázatlan maradt, ami megnehezíti a végső értékelést. Időbe telik, amíg kiderül, hogy az új fizetési mód működőképes-e, mivel a gázszámlákat hetekkel a szállítás után fizetik ki – egyelőre tehát nem kell tartani gázvitáktól vagy az ellátás leállásától. Az orosz gázt Európába szállító három fő vezetéken továbbra is stabil az áramlás.

Európai tisztviselők és szakértők úgy vélik, hogy Putyin lépésének célja elsősorban az, hogy megvédje az orosz energiaóriást, a Gazpromot a jövőbeli szankcióktól – ha a Gazprombankban gyűjtik a gázszámlákat, Európa kisebb eséllyel szankcionálja az intézetet. „Ez egy figyelmeztetés Putyintól, hogy ne szigorítsák tovább a pénzügyi szankciókat” – mondta Jeffrey Schott, a Peterson Institute of International Economics agytröszt munkatársa.

A rubelnek nem segít

Felmerült az is, hogy a lépés a rubel árfolyamát hivatott javítani, de a valutára valószínűleg kis hatása lesz. Az orosz központi bank ugyanis már az invázió előtt is megkövetelte, hogy a gázeladásból származó deviza nagy részét rubelre váltsák.

Egy európai tisztviselő úgy vélte, hogy Putyin azért követelte a rubelfizetésre való áttérést, hogy tesztelje, ki menne bele. De senki nem tette. „Megpróbál egy olyan rendszert kitalálni, ahol azt állíthatja, hogy győzött, miközben valójában valami, a status quóhoz közeli dolog folytatódik” – mondta a tisztviselő.

XS
SM
MD
LG