Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bojkottálniuk kell az izraeliek elleni versenyeket az iráni sportolóknak


Mohammadadi Szaravi iráni birkózó finn ellenfelével, Arvi Martin Savolainennel a tokiói olimpián
Mohammadadi Szaravi iráni birkózó finn ellenfelével, Arvi Martin Savolainennel a tokiói olimpián

Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah arra utasította az iráni sportolókat, hogy tartózkodjanak az izraeliek elleni versenysportoktól, még akkor is, ha ezért nemzetközi szervek fegyelmi büntetést szabnak ki rájuk.

A 2021-es tokiói olimpián, és korábban is többször előfordult, hogy iráni versenyzők politikai okokból visszaléptek egy sporteseménytől, ahol izraeli ellenféllel kerülhetnének szembe. Válaszul néhány nemzetközi sportszervezet fegyelmi eljárást indított az iráni sportolók ellen diszkriminatív magatartás miatt.

Mongol színekben indult a disszidált iráni dzsúdós

Az egyik legismertebb esetben a Nemzetközi Judószövetség (IJF) idén négyéves eltiltást szabott ki Iránra, mert Szaeid Mollaei iráni dzsúdós 2019 augusztusában kilépett az iráni csapatból, arra hivatkozva, hogy a csapat menedzserei nem engedték, hogy kiálljon izraeli kollégáival szemben.

Mollaei 2019-ben Németországba menekült, és a tokiói olimpián Mongólia színeiben versenyzett, és ezüstérmet szerzett fogadott hazájának.

Eltiltással járhat a bojkott

Az iráni legfőbb vallási-politikai vezető, Ali Hamenei ajatollah a nemzetközi botrányok ellenére szeptember 18-án továbbra is az összecsapások bojkottjára szólította fel a sportolókat. „Minden iráni sportoló, aki méltó erre a nevére, nem foghat kezet a bűnöző rezsim képviselőjével azért, hogy érmet nyerjen” – mondta a tokiói játékok iráni érmesei számára rendezett fogadáson. Hamenei azt is megígérte, hogy támogatni fogja azokat az iráni vagy muszlim sportolókat, akiket a nemzetközi testületek fegyelmi büntetéssel sújtanak, mert bojkottálják az izraeliekkel folytatott atlétikai versenyeket.

Hamenei utasította „a sport- és a külügyminisztériumot, valamint az igazságszolgáltatást, hogy vessék be jogi eszközeiket más muszlim országokból származó sportolók támogatására, olyanokéra, mint például az az algériai, akit nemrég megbüntettek.”

Hamenei itt Fethi Nourine algériai dzsúdósra utalt, aki az iráni versenyzőkhöz hasonlóan szintén visszalépett a tokiói játékoktól, miután a sorsolás alapján egy izraeli ellenféllel való esetleges megmérkőzésre készült. Ezt követően felfüggesztették a nemzetközi versenyzésből.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG