Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bombázták, de nem győzték le: Kijev túlélő üzemmódra vált


Egy nő sétál az orosz rakétatámadás után elektromos áram nélkül maradt ukrán főváros központjában 2022. november 24-én
Egy nő sétál az orosz rakétatámadás után elektromos áram nélkül maradt ukrán főváros központjában 2022. november 24-én

Ukrajna fővárosának lakói üres palackokat szorongatnak vizet keresve, és kávézókban zsúfolódnak össze, hogy áramot és meleget találjanak. Kijev dacosan túlélő üzemmódba kapcsolt, miután az újabb orosz rakétacsapások a várost és az ország nagy részét sötétbe borították.

Nehezen hihető jelenetek láthatók a kifinomult, hárommilliós városban: néhány kijevi esővizet gyűjt a csatornából, miközben szerelőcsapatok fáradoznak az áramszolgáltatás visszakapcsolásán.

Barátok és családtagok váltanak üzenetet, hogy megtudják, kinél jött vissza az áram és a víz. Akad, akinél az egyik van, de a másik nincs. A szerdai légitámadás Ukrajna elektromos hálózata ellen sok embert hagyott mindkettő nélkül.

A kijevi kávézók, amelyek valami apró csoda folytán mindkettővel rendelkeznek, a kényelem oázisaivá váltak.

Olekszij Rascsupkin 39 éves befektetési bankár arra ébredt, hogy harmadik emeleti lakásába visszakapcsolták a vizet, de az áramellátást nem. A fagyasztója az áramszünetben kiolvadt, tócsát hagyott a padlón.

Így hát beugrott egy taxiba, és átkelt a Dnyeper folyó bal partjáról jobbra egy kávézóba, amelyről már korábban észrevette, hogy a korábbi orosz rakétázások után nyitva maradt. Valóban: forró italt, meleg ételt szolgálnak fel, szól a zene, és a wifi is működik.

„Azért vagyok itt, mert itt van fűtés, kávé és fény – mondja. – Itt van élet.”

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy csütörtök reggel az ukrán főváros mintegy hetven százaléka még mindig áram nélkül volt.

Fény nélkül vagy nélküled?

A hangulat komor, de acélos. A tél hosszúnak ígérkezik. Az ukránok azonban azt mondják, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az a szándéka, hogy megtörje őket, akkor ezt jól meg kell gondolnia.

„Senki sem fog kompromisszumot kötni a saját akaratával és elveivel kizárólag az áram érdekében” – mondja Alina Dubejko (34). Ő egy másik, ugyancsak zsúfolt, meleg és kivilágított kávézóban keresett kényelmet. Otthoni villany, fűtés és víz nélkül is eltökélte, hogy fenntartja a munkarutinját. Dubejko alkalmazkodott a megszokott kényelmet nélkülöző élethez – azt mondja, két pohár vizet használ a mosakodáshoz, aztán lófarokba köti a haját, és készen áll a munkanapra.

Hozzáteszi, hogy inkább marad áram nélkül, mint hogy együtt éljen az orosz invázióval, amely csütörtökön lépett a tizedik hónapjába.

„Fény nélkül vagy nélküled? Nélküled” – mondja, megismételve Volodimir Zelenszkij elnök kijelentéseit, amelyeket akkor tett, amikor Oroszország október 10-én megindította az első légi támadássorozatot a kulcsfontosságú ukrán infrastruktúra ellen.

A nyugati vezetők elítélték a bombázást. „A polgári infrastruktúrák elleni csapások háborús bűnök” – írta Twitteren Emmanuel Macron francia elnök.

Moszkva beismer, magyaráz és hibáztat

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov csütörtökön beismerte, hogy az ukrán energetikai létesítményeket vették célba, de hozzátette, hogy azok kapcsolódnak Ukrajna katonai vezetési és irányítási rendszeréhez, és a cél az ukrán csapatok, fegyverek és lőszerek frontvonalra áramlásának megzavarása. A főváros és a tágabb kijevi térség hatóságai összesen hét ember haláláról és több tucat sebesültről számoltak be.

Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ-nagykövet közölte: „Az infrastruktúra elleni légicsapásokat válaszul hajtjuk végre a fegyverek féktelen Ukrajnába áramlására és Kijev vakmerő törekvésére, hogy legyőzze Oroszországot.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén az ukrán kormányra akarta hárítani a felelősséget a polgárok nehézségeiért.

„Az ukrán vezetésnek minden lehetősége megvan arra, hogy visszazökkentse a helyzetet a normális kerékvágásba, minden lehetősége megvan arra, hogy úgy rendezze a helyzetet, hogy az megfeleljen az orosz fél követeléseinek, és ennek következtében véget vessen a polgári lakosság minden lehetséges szenvedésének” – mondta Peszkov.

Kijevben az emberek sorban állnak a nyilvános vízosztó helyeken, hogy megtöltsék műanyag palackjaikat. Katerina Lucskina, az egészségügyi osztály 31 éves alkalmazottja élete első furcsa új háborús helyzetében egy csatornából gyűjtötte össze az esővizet, hogy legalább kezet moshasson a munkahelyén, ahol nincs víz. Két műanyag palackot töltött meg, türelmesen kivárta az esőben, amíg a nyakukig ért a víz. Egy kollégája állt mögötte, ő is ugyanezt tette.

„Mi, ukránok olyan találékonyak vagyunk, hogy kitalálunk valamit. Nem adjuk fel – mondja Lucskina. – Dolgozunk, a túlélés ritmusára élünk, amennyire csak lehet. Nem veszítjük el a reményt, hogy minden rendben lesz majd.”

Legyőzhetetlenségi pontok

A város polgármestere Telegramon közölte, hogy az elektromérnökök mindent megtesznek az áramellátás helyreállítása érdekében. A vízszerelő csapatok is haladást értek el. Csütörtök kora délután Klicsko bejelentette, hogy a fővárosban helyreállították a vízellátást, azzal a figyelmeztetéssel, hogy „egyes fogyasztók továbbra is alacsony víznyomást tapasztalhatnak”.

Az áram, a fűtés és a víz fokozatosan visszatér máshol is. Ukrajna délkeleti, Dnyipropetrovszki területén a kormányzó bejelentette, hogy kimentettek háromezer bányászt, akik áramszünet miatt rekedtek a föld alatt. A területi hatóságok üzeneteket tettek közzé a közösségi médiában, így tájékoztatták az embereket a javítás előrehaladásáról, de azt is közölték, hogy időre van szükségük.

Figyelembe véve a nehézségeket – most és az előttünk álló tél előrehaladtával – a hatóságok több ezer úgynevezett legyőzhetetlenségi pontot nyitnak meg – fűtött és árammal ellátott tereket, amelyek meleg ételt, elektromos áramot és internetkapcsolatot kínálnak. Csütörtök reggel több mint 3700 ilyen volt nyitva országszerte – mondta el az elnöki hivatal egyik magas rangú tisztviselője, Kirilo Timosenko.

Herszonban az áram és víz nélkül működő kórházak is küzdenek az erősödő orosz csapások borzalmas utóhatásaival. Csütörtökön lakó- és kereskedelmi épületeket értek találatok, néhány közülük kigyulladt, hamu szállt az ég felé, és üvegszilánkok hulltak az utcára.

A kulcsfontosságú luhanszki autópálya ellenőrzéséért harcolnak az ukrán tüzérek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:22 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG