Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönbüntetésre ítéltek Erdoğan megsértése miatt egy török újságírót


Sedef Kabaş a tárgyalását követő sajtótájékoztatón Isztambulban 2015. október 6-án
Sedef Kabaş a tárgyalását követő sajtótájékoztatón Isztambulban 2015. október 6-án

Két év és négy hónap börtönbüntetésre ítéltek Törökországban egy ismert újságírót, amiért megsértette Recep Tayyip Erdoğan elnököt.

Az ügyben eljáró törvényszék pénteken mondta ki Sedef Kabaş bűnösségét, annak ellenére hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) korábban a verdikt jogalapjául szolgáló törvény módosítására szólította fel Ankarát a szólásszabadság biztosítása érdekében.

E széles körben bírált jogszabály alapján már emberek ezreit állították bíróság elé és ítélték el Törökországban, köztük Selahattin Demirtaş ellenzéki vezetőt.

Az elsősorban belpolitikával foglalkozó riporter már január vége óta őrizetben van, azonban most elrendelték ideiglenes szabadon bocsátását, amíg döntés nem születik fellebbezése ügyében.

A CNN Türk hírcsatorna egykori bemondója ellen azt követően emeltek vádat, hogy egy török közmondást idézve, konkrét személyt meg nem nevezve kijelentette: „Ha egy ökör megjelenik a palotában, attól még nem lesz belőle király. Viszont a palota istállóvá válik.” Az államfő szóvivője erkölcstelennek és elfogadhatatlannak minősítette a megnyilvánulást.

Az 52 éves nőt ugyanakkor pénteken felmentették Adil Karaismailoğlu közlekedési és Süleyman Soylu belügyminiszter megsértésének vádja alól.

Törökország, az újságírók börtöne

Jogvédők szerint Törökországban az egyik legmagasabb a világon a bebörtönzött újságírók száma, és a fősodratú média teljes egészében a kormány befolyása alatt áll.

Az EJEB októberben kimondta, hogy a török hatóságoknak módosítaniuk kell a szóban forgó törvényen, az ugyanis súlyosan sérti a szólásszabadságot.

Erdoğan megsértése miatt több mint 160 ezer eljárás indult azóta, hogy 2014-ben elnökké választották, csak 2020-ban mintegy 31 ezer. Ezen idő alatt nagyjából 13 ezer esetben elmarasztaló ítélet született.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG