Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bosnyák elnökség hátat fordított a szerintük tiszteletlen Szergej Lavrovnak


Russian Foreign Minister, Sergey Lavrov in East-Sarajevo, on December 14, 2020.
Russian Foreign Minister, Sergey Lavrov in East-Sarajevo, on December 14, 2020.

A háromnemzetiségű boszniai elnökség bosnyák-muzulmán és horvát tagja bojkottálta a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tervezett találkozót, mert szerintük az országukba látogató diplomata „tiszteletlenül” viselkedett.

Oroszország a szerb érdekek vezető szószólója Boszniában és a Balkánon is. Lavrov külügyminiszter először Milorad Dodik boszniai szerb elnökségi taggal találkozott – a többiektől külön – hétfőn és kedden is.

A közös boszniai elnökség horvát tagja, Zeljko Komsic a Boszniai Szerb Köztársaság, Szarajevó határában fekvő kormányhivatalában történt első találkozó után azt mondta, hogy „sértő volt, hogy nem tették ki a boszniai nemzeti zászlót”, annak ellenére, hogy az orosz vendég hivatalos látogatáson járt.

"Lavrov úr a világ három vezető diplomatája közt van és ő egy olyan üzenetet küldött nekünk, amit mi tiszteletlenségnek veszünk, mert tagadja annak az államnak a létezését, ahová látogatott”

– mondta Komsic újságíróknak.

Sefik Dzaferovic, a boszniai elnökség bosnyák tagjai is bojkottálta a Lavrovval a boszniai elnökség szarajevói épületében tervezett találkozót, amelyen viszont ismét megjelent Dodik.

„Moszkva nem beszéljen bele a katonai semlegesség kérdésébe”

Komsic sértelmezte, hogy Lavrov hétfőn támogatta a Boszniai Szerb Parlament döntését a katonai semlegességről, „miközben jól tudja, hogy a regionális törvényhozás nem dönthet stratégiai kérdésekben”.

„Tudjuk, hogy kicsi és gyenge ország vagyunk, de nem leszünk Oroszország játékainak a túszai, amikor az EU és NATO-tagállamokkal való kapcsolatról van szó”

– mondta.

Lavrov nem tért ki a megjegyzésekre, amikor Bisera Turkovic bosnyák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót. A két fél egy egyezményt is aláírt a jövőbeli együttműködésről.

Az orosz külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: „Oroszország megerősíti a boszniai szuverenitás és az ország területi egysége iránti elvi és határozott támogatását és azt, hogy egyenlően kezeljék az államalkotó nemzeteket”.

Lavrov megismételte a boszniai szerbek régi kívánságát, hogy zárják be a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének hivatalát, amelyet a 25 éve, amerikai közvetítéssel aláírt daytoni békeszerződés részeként állítottak fel.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG