Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Botrány az ELTE-n: két ismert, fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai is beiratkozott egy nyári kurzusra


Greg Johnson (b) és David Zsutty
Greg Johnson (b) és David Zsutty

Két ismert amerikai fehér nacionalista, Greg Johnson és David Michael Zsutty nemrég együtt iratkozott be az ELTE négyhetes nyári programjára. Miután a kurzus többi résztvevője számára kiderült, kikkel tanulnak együtt, vizsgálatot követeltek az egyetemtől. A botrány miatt a program záróünnepsége is elmaradt. Nem újdonság, hogy nyugati szélsőjobboldali aktivisták Magyarországra költöznek.

Az ELTE nyári egyetemére külföldi diákok jelentkezhetnek, hogy megtanuljanak magyarul és hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával. Úgy tudjuk, Johnson és Zsutty kifejezetten nyelvtanulás céljából vett részt a tanfolyamon, ami arra utalhat, hogy hosszabb távon tervezik magyarországi tartózkodásukat.

Johnson azóta él Budapesten, hogy 2019-ben kitoloncolták Norvégiából, Zsutty azonban csak 2023-ban csatlakozott hozzá. Mindeddig szinte zavartalanul tevékenykedtek Magyarországon, ám az ELTE-s tanfolyam alatt az egyik diák Johnson e-mail-címe alapján rájött, kikkel tanul együtt, és jelentette a tanároknak. Az ügy odáig fajult, hogy a nyári egyetem záróünnepségét meg sem tartották, az ELTE pedig indított ugyan egy vizsgálatot, de arra jutott, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe. A két férfi magyarországi tartózkodása kapcsán azóta már rendőrségi bejelentés is született, ugyanis nem akárkikről van szó.

Johnson, aki egy teljesen fehér országról álmodik

Az 58 éves Johnson hírhedt szélsőjobboldali ideológiájáról, ennek népszerűsítésére még könyvkiadót is alapított. Ő a Counter-Currents társalapítója, amely az egyik legjelentősebb fehér nacionalista kiadó és weboldal az Egyesült Államokban. A cég másik alapítója Michael Polignano, aki szintén Budapesten él 2014 óta. A Counter-Currents weboldala mintegy félmillió embert ér el havonta. Johnson kifejezetten szoros kapcsolatot ápol a nemzetközi szélsőjobboldali mozgalmakkal, főként Európában: a Counter-Currents az egyik olyan kiadó, amely újranyomtatta európai szélsőjobboldali szerzők műveit, például a Hitler-rajongó Savitri Deviét.

De Johnson saját könyveit is kiadja, időnként Trevor Lynch (vagy T.C. Lynch) álnéven. Az egyik, ezen az álnéven publikált könyvében, az Amerika megtisztítása: Néhány gyakorlati javaslatban (To Cleanse America: Some Practical Proposals) ezt írja: „Ami a zsidókat illeti (…) Minden vagyonukat el kell kobozni. (…) Először is ezt jóvátételnek kellene tekintenünk. Másodszor: ha hagynánk, hogy megtartsák a vagyonukat, azonnal arra használnák, hogy zavart keltsenek ellenünk. Nézzük csak meg, mi történt, amikor Adolf Hitler a rá jellemző túlzott kedvességgel, ami a legnagyobb hibája volt, megengedte a németországi zsidóknak, hogy vagyonukkal együtt kivándoroljanak.”

A Counter-Currents mellett vendégszerzőként többször publikált már a The Occidental Observer nevű, antiszemita tartalmakat gyártó online oldalon is.

Emellett Johnson, aki „fehér nacionalistaként” definiálja magát, számos szélsőjobboldali rendezvényen szerepelt az utóbbi évtizedekben. Magyarországra is meghívták 2014-ben, amikor az amerikai National Policy Institute (NPI) hirdetett fajvédő konferenciát Budapestre. Az eseményből akkoriban nagy botrány lett, meghívták rá a Vlagyimir Putyin fő ideológusának tekintett Alekszander Dugint és a jobbikos Gyöngyösi Mártont is. A konferenciát végül Pintér Sándor belügyminiszter betiltotta, és beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el a tanácskozás előadóival szemben. A konferencia résztvevői közül páran egy budapesti kocsmában jöttek össze.

Az eredetileg seattle-i férfi ideológiájának középpontjában az úgynevezett fehér etnoállam létrehozása áll. Ez egy olyan, elképzelt államforma, ahol a tartózkodás vagy állampolgárság csak fehéreknek lenne megengedett, a nem fehéreket és a zsidókat pedig kizárná. Az ötlet a szélsőjobboldali csoportok és a Ku-Klux-Klan tagjai körében népszerű.

Sőt, Johnson a The New York Times rejtett kamerás felvételén azt is elmondja, pontosan hogy nézne ki az a társadalom, amelyet tervez: „Ha csak úgy, a semmiből terveznék egy társadalmat, az így működne: először is megszabadulnék minden önkéntes születésszabályozástól. Az önkéntes születésszabályozás azt jelenti, hogy az előrelátó és felelősségteljes emberek használnak fogamzásgátlót, az impulzív és ostoba emberek pedig nem. Ez biológiai szempontból már önmagában hibás. Tehát nem lehet a születésszabályozást az egyénre bízni (…) Ha valakit erőszakos bűncselekmény miatt letartóztatnak, fel kellene ajánlani neki, hogy ha sterilizálják, csökkentett büntetést kap. Ez teljesen észszerű lenne.”

2019-ben Oslóban le is tartóztatták egy szélsőjobboldali konferencia előtt, majd két nappal később kitoloncolták Norvégiából, mert egy írásában védelmébe vette a szélsőjobboldali tömeggyilkos Anders Breiviket, aki 77 ember életét oltotta ki 2011-ben. Kitoloncolása után Johnson Budapestre költözött, ahol 2021 szeptemberében könyvkiadót alapított Middle Europe Books néven. A cégadatbázis szerint a Middle Europe Booksnak 2021–22-ben nem volt bevétele.

Johnson nagy rajongója az elmúlt évek során Orbán politikáját dicsőítő Tucker Carlsonnak, idén áprilisban külön posztot is írt róla a blogján.

Ehhez kapcsolódóan: Keményen nekiment az amerikai nagykövetnek Tucker Carlson

A joghallgató, aki Orbánéhoz hasonló összeesküvés-elméletet terjeszt

David Zsutty a Johnson által alapított Homeland Institute nevű amerikai szélsőjobboldali agytröszt igazgatója, amelynek célja, „hogy feltárja a globalizáció és a multikulturalizmus negatív hatásait, és működőképes alternatívákat javasoljon”. A Homeland Institute honlapján és Twitter-oldalán feltűnik az Orbán Viktor által is gyakran népszerűsített összeesküvés-elmélet, a nagy népességcsere, vagyis a Great Replacement Theory. Orbán mellett Szijjártó Péter is említette már ezt az összeesküvés-elméletet egy 2021 novemberi beszédében, a Fidesz 29., budapesti tisztújító kongresszusán. „Brüsszel és a magyar baloldal migrációs politikája egyértelműen a nemzetek és a kereszténység meghaladására, az európai népesség cseréjére és a Soros-terv végrehajtására irányul, ezért az elkövetkezendő időszakban is harcolni kell ellene” – mondta ekkor a külgazdasági és külügyminiszter.

Erre az elméletre alapozta faji elképzeléseit a christchurchi mészáros is 2019-ben, aki 51 embert gyilkolt meg, valamint 2022-ben a buffalói tömeggyilkos, aki tíz ember életét oltotta ki. A teória röviden azt állítja, hogy egy liberális összeesküvés folyik azért, hogy az USA és az európai országok fehér lakosságát bevándorlás révén felhígítsák. Ez az elmélet a magyar miniszterelnök részéről tavaly hangzott el először beiktatási beszéde során, de a közmédiában és a kormánymédiában is rendre előkerül, hogy „a hiányzó európai/amerikai lakosságot »valakik« bevándorlókkal akarják pótolni”.

Zsutty nemrég még jogot tanult a dél-kaliforniai Fowler School of Law jogi egyetemen. Akkor egy Unicorn Riot nevű blog fedte fel szélsőjobboldali tevékenységeit, amely nyilvánosságra hozta a neonáci közösség, az Identity Evropa (amely leginkább a 2017-es charlottesville-i Unite the Right-gyűlés szervezéséről vált ismertté, és később American Identity Movement néven működött 2020-ig) fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport belső chatnaplóit. Zsutty Tyler Hess álnéven posztolt a csoportba, ahol leggyakrabban a San Diegó-i térségben folytatott tevékenységéről írt, gyakran erősen antiszemita felhanggal, valamint arról, hogy „teljesen ártatlannak” tartja a fajgyűlölő charlottesville-i gyilkost, James Fieldst.

Magyarországi tartózkodása alatt Zsutty publikált magyarországi élményeiről Johnson Counter Current nevű blogján, ahol kifejezetten pozitívan nyilatkozott hazánkról. Azt írja, „boldogabb és egészségesebb emberek” élnek Magyarországon. Meglepő részletességgel írt a Budapesten található emlékművekről és szobrokról, amelyeket szerinte itt inkább kontextusba helyeznek, ahelyett hogy lerombolnák azokat, amelyek „sötét időkre” emlékeztetnek – írja ezt a Kossuth tér fotójával illusztrálva, amelyet 2010 után teljesen átépítettek, és ahol az addig ott álló szobrokat is lecserélték.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán: Biológiai fegyverrel támadják a nemzetet a liberálisok

Mi történt az ELTE-n?

A Szabad Európa több diákkal és ELTE-s oktatókkal készült interjúkból és a hozzánk eljuttatott belső levelezésből rekonstruálta a történteket. Johnson és Zsutty az idei, július 24. és augusztus 18. közötti, Magyar Nyelv és Kultúra című nyári kurzusra jelentkezett az ELTE-re, mindketten önköltséges hallgatónak, több másik, különböző országokból (India, Dél-Korea, Németország, Egyesült Államok stb.) érkező diákkal együtt. Az oktatók és a diákok elmondása alapján a kurzusra nem voltak felvételi kritériumok. Egy jelentkezési lap kitöltésén kívül a leendő hallgatók nem estek át semmiféle előzetes átvilágításon. Johnson és Zsutty – akik a teljesen kezdő csoportba kerültek – a saját, anyakönyvezett nevén jelentkezett a kurzusra, nem használtak álnevet.

A kurzus második hetében egy kör-e-mail olvasásakor az egyik diák észrevette Johnson counter-currentses e-mail-címét, és jelezte a diáktársainak. Johnson és Zsutty egyébként semmiféle szélsőséges megnyilvánulást nem tett a kurzus alatt, de nem is szocializálódtak a többi diákkal, például soha nem ebédeltek velük. Ez magyarázza, hogy miért csak a kurzus vége felé, egy e-mail-címből derült ki, kik is ők valójában.

„Amiatt is nehéz volt a helyzet, mert sok diákot érzékenyen érintett ez. Voltak, akik az utolsó napokra nem is jöttek be, mert azt mondták, hogy nem tudják kezelni a helyzetet – mondta a nyári egyetem egy neve elhallgatását kérő oktatója, aki hozzátette, hogy a kurzus harmadik hetében a diákok az ELTE vezetőségéhez is eljuttatták panaszaikat. – Én személyesen nem tudtam mit tenni azon kívül, hogy tettem egy hivatalos bejelentést a nemzetbiztonsági szakszolgálatnál, akik egy héttel később visszaírtak, hogy továbbították a rendőrségnek.”

A csalódott diákok létrehoztak egy külön e-mail-címet csakis az ügy intézéséhez, ahol mindent concerned students, vagyis aggódó diákok néven írtak alá. A Szabad Európával is csak titkosított chatprogramon keresztül kommunikáltak. Azt mondták, félnek Johnson és Zsutty reakciójától, ugyanis egy minden szempontból sokszínű csoport tette a velük kapcsolatos bejelentést az ELTE-nek.

A Szabad Európa által látott levelezés alapján az ELTE vizsgálatot indított az ügyben, de arra jutott, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe. A diákok ezután elhatározták, hogy egyikük sem megy el a diplomaosztó ünnepségre, aminek a híre az ELTE vezetéséhez is eljutott. Végül úgy döntöttek, hogy egyáltalán nem tartják meg a záróünnepséget.

Johnson es Zsutty a kurzus ideje alatt együtt lakott egy V. kerületi apartmanban. Jelenlegi információink szerint Johnson az Egyesült Államok és Magyarország között ingázik.

Kérdéseket küldtünk az ELTE vezetőségnek, a rendőrségnek, Greg Johnsonnak, illetve David Zsuttynak. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után reagált megkeresésünkre az ORFK, ám mindössze annyit írtak, hogy adatvédelmi okokból nem válaszolhatnak feltett kérdéseinkre.

Safe space a szélsőjobboldalnak?
„A jelenség, hogy külföldi szélsőjobboldali mozgalmárok, ideológusok Magyarországra költöznek, nem újdonság. A Svéd Demokraták egykori szélsőséges elnöke, Erik Almqvist például 2013 óta él Magyarországon. A 2010-es évek második felében volt egy nagyobb beköltözési hullám, amikor nevesebb figurák jöttek – mondta Hunyadi Bulcsú, a Political Capital radikalizmus- és extrémizmusprogramjának elemzője a Szabad Európának.
Akkor Jim/James Dowson és Nick Griffin, a Knights Templar International szélsőjobboldali szervezet vezetője és a British National Party egykori vezetője üzletet is próbált erre építeni. Ásotthalmon és Galyatetőn próbáltak telkeket eladni külföldi szélsőjobboldaliaknak – az előbbi településen Toroczkai László segítségével” – tette hozzá. Almqvist 2013-ban egyébként azt mondta, azért Magyarországot választotta, mert felnéz az ország nacionalista politikájára, és mert Svédországgal ellentétben itt „nincs multikulturalizmus, illetve a nemek egyenlősége”.
Hunyadi azt is elmondta, hogy „a kormányzati irányítású magyarországi média saját propagandacéljaira igyekszik felhasználni mind az ideköltözés tényét, mind az itt lakókat”.
Nem csupán neves, a fehér felsőbbrendűséget hirdetők költöznek hozzánk az utóbbi évtizedben, de Európa-szintű szélsőjobbos rendezvényeket is tartanak nálunk: májusban például az European Fight Nightnak adott otthont Magyarország.
A Political Capital 2017-es, Az átrendeződés éve című tanulmánya is ír a jelenségről: „A külföldi szélsőjobboldali aktivisták Magyarországra költözésének több oka is lehet. Először is az ország ideológiailag és politikailag biztonságos és barátságos környezetet jelent számukra, mivel az általuk képviselt nézetek a kormány retorikája és propagandája miatt a mainstream részét képezik (bevándorlásellenes, LMBTQ-ellenes, euroszkeptikus, Nyugat-ellenes, Kreml-barát retorika). Magyarországon tehát ideológiailag otthon érezhetik magukat, és a hatóságok beavatkozása nélkül élhetnek, amennyiben betartják a játékszabályokat: nem avatkoznak be a magyar belpolitikába a kormány ellen, és nem lépnek kapcsolatba magyar szélsőjobboldali szervezetekkel. A magyar társadalom alapvetően etnikailag és kulturálisan homogén a bevándorlók alacsony száma miatt, ami ezen aktivisták egyik vágya. Emellett a magyar társadalom kulturálisan konzervatív és hagyományos értékrendet követ, ami szintén közel áll az ide költöző szélsőjobboldali személyek meggyőződéséhez. És persze Magyarország a Nyugathoz képest olcsó (…) Ezért ezek az egyének valószínűleg magas életminőséget élveznek Magyarországon.”
  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG