Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brit parlamenti bizottság: A brexit eddig nem váltotta be az ígéreteket


Boris Johnson kijevi látogatásán 2022. február 1-jén
Boris Johnson kijevi látogatásán 2022. február 1-jén

Eddig nem váltotta be az ígéreteket az Egyesült Királyság európai uniós kilépése, csupán a vállalkozások költségeinek emelkedésével, jelentős késedelmekkel és bürokratikus akadályokkal járt – közölte a brit parlament illetékes bizottsága.

Egy nappal azután, hogy Boris Johnson kormányfő miniszternek nevezett ki egy ultrakonzervatív politikust, aki a brexit utáni lehetőségekért lesz felelős, a parlamenti szakbizottság arról számolt be, hogy a kiválás „egyetlen észlelhető hatása” egyelőre a vállalati terhek növekedése volt.

Hosszú tárgyalások után az Egyesült Királyság végül 2020. december 31-én lépett ki az Európai Unió egységes belső piacából. Bár az árukereskedelem jórészt továbbra is vámmentes, az ellenőrzések és a szigorúbb eljárások jelentősen nehezítik a termékek korábban zavartalan forgalmát. Márpedig a brexit támogatói egyebek mellett épp azzal érveltek, hogy a távozás lehetővé fogja tenni a bürokrácia mérséklését, a termelékenység javítását.

„Eddig az egyetlen észlelhető hatást a költségek és a papírmunka fokozódása jelenti, illetve a késedelmek a határon” – hangsúlyozta Meg Hillier, a bizottság munkáspárti elnöke.

Hosszú sorok, várakozás

A szigetország a kilépés előtt teljes kereskedelme mintegy felét az EU-tagállamokkal bonyolította. A friss jelentés szerint a koronavírus-járvány alaposan betett a nemzetközi kereskedelemnek is, így a brexit konkrét hatásait nehéz pontosan felbecsülni, de az világos, hogy jelentős következményekkel járt.

Mint írták, a késedelmek a határokon várhatóan tovább fognak súlyosbodni, amikor a nemzetközi utazások és szállítások visszaállnak a járvány előtti szintre.

Rod McKenzie, a brit fuvarozók egyesületének vezetője arról számolt be, hogy a kamionosok számára a hosszú sorok és a várakozás vált az új normává a doveri kikötőnél.

A londoni kormány közölte, hogy megadnak minden szükséges támogatást a cégeknek ahhoz, hogy hatékonyan kereskedhessenek Európával, valamint új lehetőségeket ragadhassanak meg a világ leggyorsabban növekvő piacaival kötött szabadkereskedelmi megállapodások nyomán.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG