Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Stábja átszervezésével készül a bizalmi szavazásra Boris Johnson


Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke ukrajnai látogatása során Kijevben 2022. február 1-jén
Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke ukrajnai látogatása során Kijevben 2022. február 1-jén

Boris Johnson brit miniszterelnök új munkatársakat vett fel, köztük egy kommunikációs főnököt, akinek segítségével megpróbálja helyreállítani a partibotrány által megtépázott tekintélyét. Johnson stábjának egyik új tagjával, Guto Harrival még polgármesterként dolgozott együtt, de ő nemrég még élesen bírálta a miniszterelnököt.

Boris Johnson új munkatársakkal próbálja visszaszerezni az irányítást a kormány kommunikációja felett, miután a kormányzó konzervatívok közül többen a leváltását követelték a koronavírus-járvány idején történt szabályszegések miatt. Johnson többek között új kabinetfőnököt nevezett ki Steve Barclay személyében, és sokakat meglepett azzal, hogy kinevezte Guto Harrit, a BBC volt újságíróját és saját korábbi beosztottját.

„Alkoholizálás és szakmaiatlanság”

Johnson eddig szilárd népszerűségét megingatta, amikor kiderült, hogy munkatársai 2020-ban és 2021-ben irodai partikat, születésnapi ünnepségeket és „boros péntekeket” szerveztek, miközben Nagy-Britanniában teljes kijárási és rendezvénytilalmat rendeltek el a Covid–19-járvány miatt. Az eseteket vizsgáló Sue Gray magas rangú köztisztviselő összesen tizenkét buli miatt tett feljelentést a rendőrségen a járványügyi szabályok megsértése miatt.

A múlt héten kiadott jelentésben Gray megállapította, hogy „a vezetés és az ítélőképesség hibái” lehetővé tették, hogy olyan események történjenek, amelyeknek „nem lett volna szabad megtörténniük”. Mint írta, a miniszterelnöki hivatalban az időszakban általánossá vált az alkoholizálás és a szakmaiatlanság.

A történtekért Johnson bocsánatot kért, bár tagadta felelősségét. A botrány után több kormányzati tisztviselő is lemondott, pénteken a miniszterelnöki hivatal öt vezető beosztású munkatársa távozott, köztük a kabinetfőnök, a kommunikációs igazgató és Munira Mirza politikai igazgató – utóbbi távozása különösen fájdalmas, mivel Mirza kezdetben a botrány ellenére is kiállt a miniszterelnök mellett. Mirza nem is a bulik, hanem Johnson egy azóta tett, az ellenzéket támadó kijelentése miatt távozott.

Volt BBC-s újságírót igazolt

Johnson a távozásokra Downing Street-i átszervezéssel reagált, amelynek része volt Harri, a BBC volt újságírójának kommunikációs főnökké való kinevezése is. Harri 2008 és 2012 között Johnson mellett dolgozott a londoni városházán, de viszonyuk az utóbbi években nem volt felhőtlen. Harri 2018-ban „szexuálisan inkontinensnek” nevezte Johnsont, 2020-ban pedig azt mondta, hogy a kormányzati kommunikáció a járvány idején „a hozzá nem értés mesterkurzusa volt”. A múlt hónapban viszont azt mondta, hogy a Downing Streeten tartott partik megbocsáthatatlanok, de bizonyos szempontból érthetők is.

A személyzeti lépések célja, hogy megnyugtassák a konzervatív törvényhozókat, akik jelenleg arról vitatkoznak, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezzenek-e a vezető ellen, aki alig több mint két évvel ezelőtt nagy parlamenti többséget szerzett nekik. A párt szabályai szerint a bizalmatlansági szavazás akkor indul meg, ha a párt törvényhozóinak 15 százaléka – jelenleg 54 fő – levélben kéri. Ha Johnson elveszítene egy ilyen szavazást, leváltanák a pártelnöki és miniszterelnöki posztról. A 360 konzervatív törvényhozó közül csak tizenöten kérték nyilvánosan Johnson távozását, bár a levelet írók száma valószínűleg magasabb. Tom Tugendhat konzervatív képviselő, aki már közölte, hogy indul a pártelnöki posztért, ha Johnsont leváltják, azt mondta, hogy a miniszterelnök sorsa attól függ, „hogyan megy az újraindítás”.

XS
SM
MD
LG