Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszel is rajta van a magyar embercsempészügyön


Visszaszállítják Líbiába a líbiai parti őrség által a Földközi-tengeren elfogott migránsokat. Fotó: AP
Visszaszállítják Líbiába a líbiai parti őrség által a Földközi-tengeren elfogott migránsokat. Fotó: AP

Az Európai Bizottság felvilágosítást kér a magyar hatóságoktól az embercsempészetért börtönbüntetésre ítélt külföldiek szabadon engedéséről. Brüsszelben hangsúlyozzák, hogy a tagállamok kötelesek visszatartó erővel bíró büntetést kiszabni az embercsempészetért.

Az Európai Bizottság érdeklődését is felkeltette az a magyar rendelet és gyakorlat, amely lehetővé teszi embercsempészet miatt elítélt külföldi állampolgárok szabad lábra helyezését, ha 72 órán belül elhagyják az országot. „A testület felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy felvilágosítást kérjen tőlük az intézkedések jellegének megértése céljából” – közölte kedden lapunk érdeklődésére Christian Wiegand illetékes bizottsági szóvivő.

A bizottságnál emlékeztetnek rá, hogy az embercsempészet a bűnszervezetek egyik fő aktivitásának számít, amelyet a folyamatos kereslet táplál. „Az embercsempészek emberi életeket kockáztatnak hamis perspektívákat kínálva és súlyos károkat okozva a migránsoknak” – szögezte le a szóvivő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagállamok kötelesek „hatékony, arányos és visszatartó erővel bíró büntetéseket kiszabni az ilyen bűncselekmények elkövetőire”.

Ehhez kapcsolódóan:Szijjártó Péter szerint jó ötlet szabadon engedni a külföldi embercsempészeket

Ausztria, ahová feltételezések szerint a magyar hatóságok által szabadon engedett embercsempészek egy része távozhatott, felháborodott, és berendelte a bécsi magyar nagykövetet a külügyminisztériumba, hogy magyarázatot kérjen az intézkedésre.

Az embercsempészet ellen rendszeresen hathatós uniós fellépést sürgető Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azonban, úgy tűnik, nem lát semmi kivetnivalót az eljárásban.

„Ezt én úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból, és jobb is, hogyha elhagyják az országot, és jobb is lenne, hogyha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek” – közölte egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva hétfőn a külügyminiszteri tanácsülés margóján.

Szijjártó szerint az intézkedés egyetlen ország ellen sem irányul. Bírálta Ausztriát amiatt, hogy a schengeni szabályok felfüggesztésével évek óta fenntartja az ellenőrzést az osztrák–magyar határon. Bécs egyik első lépése az áprilisban elfogadott magyar kormányrendeletre a határellenőrzés megszigorítása volt.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG