Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bukarestben tárgyal Zelenszkij; többször találtak drónroncsokat az ukrán–román határon


Zelenszkij hétfőn, 2023. október 9-én a NATO koppenhágai parlamenti közgyűlése előtt mondott beszédet videókapcsolat segítségével
Zelenszkij hétfőn, 2023. október 9-én a NATO koppenhágai parlamenti közgyűlése előtt mondott beszédet videókapcsolat segítségével
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden azt mondta, hogy Bukarestben biztonsági tárgyalásokat folytat román kollégájával, miután az oroszok sorozatos csapásokat mértek Ukrajna dunai kikötőire a román határ közelében.

„Azért érkeztem Bukarestbe, Romániába, hogy tárgyaljak Klaus Iohannis elnökkel, és hogy erősítsem jószomszédi kapcsolatainkat” – közölte Zelenszkij a közösségi médiában.

Hozzátette, hogy „további biztonsági együttműködésről” fognak tárgyalni.

Múlt hónapban a NATO-tag Románia többször talált drónroncsokat Ukrajnával közös határa közelében.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb orosz légicsapások a kikötői infrastruktúra ellen Ukrajnában

Amióta Moszkva kilépett a fekete-tengeri biztonságos gabonaszállítást lehetővé tevő megállapodásból, légicsapásokat hajt végre Ukrajna déli területei ellen, amelyek létfontosságú gabonaexportáló infrastruktúrának adnak otthont.

Zelenszkij a háború kezdete óta először jár a szomszédos Romániában – amely nélkülözhetetlenné vált az ukrán gabonaexporthoz.

„A látogatás megerősíti, hogy Románia továbbra is feltétel nélkül támogatja Ukrajnát” – áll a román elnöki hivatal közleményében.

A megbeszélések napirendjén „a határon átnyúló kapcsolatok bővítése, a gazdasági kapcsolatok fejlesztése, valamint Ukrajna európai és euroatlanti integrációja” szerepel – olvasható a közleményben.

Zelenszkij Iohannis elnök után Marcel Ciolacu miniszterelnökkel is találkozik.

Az orosz invázió akadályozza Ukrajna hozzáférését a Fekete-tengerhez, így rengeteg ukrán gabona áramlott be a szomszédos Romániába.

Ehhez kapcsolódóan: Perre megy Magyarországgal Ukrajna a gabonatilalom meghosszabbítása miatt

Miután Romániában és a térség négy másik országában a gazdák tiltakoztak a gabonaimport ellen, az Európai Unió májusban beleegyezett a korlátozásába.

Múlt hónapban azonban az EU bejelentette, hogy megszünteti az ukrán gabonaimportra vonatkozó ideiglenes korlátozásokat.

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia azonnal közölte, hogy dacolni fog a lépéssel, ellentétben Romániával és Bulgáriával, amelyek feloldották a korlátozásokat.

„Ukrajna hálás Románia támogatásáért, amely erősíti államunkat, akárcsak azért az építő szolidaritásért, amely lehetővé teszi országaink számára, hogy hozzájáruljanak a világ biztonságához, különösen az élelmezésbiztonság terén” – közölte Zelenszkij X-en, a korábbi Twitteren közzétett bejegyzésében.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG