Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz légicsapások a kikötői infrastruktúra ellen Ukrajnában


Orosz dróntámadás helyszíne Izmajilban 2023. szeptember 2-án
Orosz dróntámadás helyszíne Izmajilban 2023. szeptember 2-án

Oroszország ismét pilóta nélküli repülőgépekkel támadta Ukrajna déli részét, miközben Moszkvából és másik két orosz régióból is drónok megsemmisítéséről érkeztek hírek.

Az Odesszai területen lévő dunai kikötővárosban, Izmajilban egy magtár és egy iroda rongálódott meg a kormányzó, Oleh Kiper tájékoztatása szerint. Egy ember megsebesült, ő már a negyedik az utóbbi öt nap folyamán.

Moszkva júliusban jórészt mondvacsinált okokból visszautasította az ukrajnai gabonaexportot lehetővé tevő, tavaly nyáron kötött szerződés meghosszabbítását, azóta pedig az orosz megszálló hadsereg nagy erőkkel bombázza a kikötői létesítményeket és gabonaraktárakat a Fekete-tenger és a Duna partján.

Ehhez kapcsolódóan: Eredménytelen volt az orosz–török csúcs a gabonaalku újraélesztését illetően

Az orosz hatóságok arról számoltak be, hogy pilóta nélküli repülőgépeket lőttek ki a főváros környékén, illetve a déli Rosztovi és a délnyugati Brjanszki területen.

A nagyjából egymilliós lakosságú Rosztov-na-Donuban három épületben károk keletkeztek. Robbanást lehetett hallani az orosz déli katonai parancsokság központjának közelében. Egy ember megsebesült a belvárosban.

Brjanszkban a két leszedett drón egyikének roncsai egy vasútállomásra és a mellette parkoló autókra zuhantak.

Előző nap orosz légicsapás végzett tizenhét emberrel a kelet-ukrajnai Kosztantyinivka piacán. „Akik ezt a helyet ismerik, azok mind tisztában vannak vele, hogy ez polgári övezet. Nincsenek katonai egységek a közelben. A támadás szándékos volt” – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ehhez kapcsolódóan: Tucatnyi ember vesztette életét egy kelet-ukrajnai orosz légicsapásban

Egy szemtanú felidézte, hogy a találat nyomán autók és standok gyulladtak ki, pánik tört ki, és mindenki futott, amerre látott.

„Ez nagyon nehéz nekünk. Arra kérjük a világot, hogy állítsák meg ezt a háborút. Elfáradtunk. Idős emberek vagyunk” – mondta.

Karine Jean-Pierre, az amerikai Fehér Ház szóvivője rámutatott, hogy az orosz brutalitás ismét aláhúzza a fontosságát annak, hogy az Egyesült Államok folytassa az ukrán nép támogatását.

Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius megbízottja is élesen elítélte a polgári célpontok bombázását. Az Európai Unió „szégyenletes és barbár” támadást emlegetett.

A történtek beárnyékolták Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatását, amelynek során több mint egymilliárd dollárnyi új katonai és humanitárius segítségnyújtást jelentett be.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnába látogatott az amerikai külügyminiszter

Mintegy 175 millió dollár értékben szállítanak fegyvereket, további százmillió dollárt különböző hitelek tesznek ki, amelyből ugyancsak katonai felszereléseket vásárolhat Ukrajna.

„Továbbra is Ukrajna mellett állunk” – emelte ki Blinken az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával közös sajtótájékoztatón.

A washingtoni külügyminisztérium közölte: e váratlan vizit célja az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségének demonstrálása Ukrajna szuverenitása, területi egysége és demokráciája mellett az orosz agresszióval szemben.

Az immár harmadik hónapja tartó újabb ukrán ellenoffenzívával kapcsolatban az amerikai diplomácia vezetője előrelépésről beszélt. Hangsúlyozta, hogy az újabb támogatás hozzá fog járulni a lendület megőrzéséhez.

Hozzátette, hogy ősszel Abrams harckocsik fognak érkezni, illetve lezárul az első ukrán pilóták kiképzése az F–16-os vadászrepülőgépek használatára.

Az Egyesült Államok közel 805 millió dollárnyi egyéb támogatást jelentett be, 206 milliót humanitárius célokra, 203 milliót a korrupció elleni küzdelemre, 90,5 milliót aknamentesítésre, 300 milliót pedig a bűnüldözésre. A csomag a szankció alá vont oligarchák befagyasztott vagyonából is magában foglal 5,4 millió dollárt.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG