Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bűnösnek találta az esküdtszék a Floyd-ügy elsőrendű vádlottját


Derek Chauvin a minneapolisi tárgyalóteremben 2021. április 20-án
Derek Chauvin a minneapolisi tárgyalóteremben 2021. április 20-án

Mindhárom vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvin volt minneapolisi rendőrtisztet, aki intézkedés közben tavaly perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a férfi halálát okozta.

A Hennepin megyei bíróságon április 20-án a tizenkét tagú testület emberölés és gyilkosság vádjában is kimondta a 45 éves vádlott bűnösségét, aki sajtóhírek szerint évtizedeket tölthet majd börtönben. Ítélethirdetés később lesz az ügyben, várhatóan egy-két hónapon belül.

Tavaly május 25-én a városban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a felszólításuknak, ezért lefogták és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő, megbilincselt férfi nyakán térdelt több mint kilenc percen keresztül. Az esetről videofelvétel készült, amelynek képei később az egész világot bejárták és heves, többször erőszakba torkolló tiltakozásokat váltottak ki a rendőri brutalitás ellen.

A törvényszéket elkerítették a rendőrök, Minneapolisban biztonsági óvintézkedéseket léptettek életbe az emberek felháborodásától tartva, amennyiben felmentő ítélet születik.

„Mindössze egy kis könyörületre lett volna szükség”

A három héten át tartó bírósági meghallgatás során a vádhatóság azt akarta bizonyítani, hogy Floyd halálát Chauvin okozta. Záróbeszédében Steve Schleicher ügyész kiemelte, hogy a férfi utolsó szavai azok voltak, hogy „Kérem, nem kapok levegőt!”, az egykori rendőrtiszt azonban ekkor sem engedett a szorításból.

„Mindössze egy kis könyörületre lett volna szükség, de ennek nyomát sem lehetett látni” – mondta Schleicher, hozzátéve, hogy amit Chauvin tett, az „nem rendőri munka, hanem indokolatlan, szándékos gyilkosság, amellyel elárulta a rendőri jelvényét és mindent, amit az képviselt”.

Az esküdtszék tagjai orvosszakértők vallomását is meghallgatták, akik közölték, hogy a férfi halálát egyértelműen oxigénhiány okozta. Emellett több magas rangú minneapolisi rendőr is úgy tanúskodott, hogy túlzott erőszak történt.

A védelem azzal érvelt, hogy Floyd halálát elsősorban szívrendellenesség és más egészségi problémák okozták, a férfi pedig komoly kockázatnak tette ki magát azzal, hogy kábítószert fogyasztott és ellenállt a letartóztatásnak.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn kijelentette: imádkozik azért, hogy a helyes ítélet szülessen George Floyd halálának ügyében.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG