Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendőrök lelőttek egy fekete férfit, tüntetés Minnesotában


Tiltakozók Brooklyn Center rendőrőrse előtt, 2021. április 11-én
Tiltakozók Brooklyn Center rendőrőrse előtt, 2021. április 11-én

Több százan vonultak utcára vasárnap este az egyesült államokbeli Minneapolis egyik elővárosában, miután a nap folyamán egy rendőri igazoltatás során lelőttek egy 20 éves fekete férfit.

A hatóságok könnygázt és villanógránátot vetettek be a Brooklyn Center nevű település rendőrőrse elé szervezett tiltakozás résztvevőinek feloszlatására, miután a demonstrálók kövekkel dobáltak meg két rendőrségi járművet.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint közlekedési szabálysértés miatt állították meg vasárnap Daunte Wrightot, intézkedés közben azonban kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben, ezért megpróbálták őrizetbe venni, mire ő visszaszállt az autójába és el akart hajtani, ekkor lőtt rá az egyik rendőr. A fiatal férfi még több háztömbnyire eljutott, amikor nekiütközött egy másik járműnek. Wright a helyszínen életét vesztette. Volt egy utasa is, őt is meglőtték, de csak könnyebben sebesült meg.

Az intézkedő járőrökön testkamera volt. A hatóságok vizsgálatot indítottak a körülmények pontos felderítése érdekében.

Az incidens nem messze történt attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt az ugyancsak afroamerikai George Floyd.

Floyd-ügy újratöltve?

Mike Elliott polgármester tragédiának nevezte a történteket, és egyben azt kérte a Twitteren, hogy „a demonstrálók továbbra is maradjanak békések, a békés tüntetők ellen pedig ne alkalmazzanak erőszakot”.

Tim Walz minnesotai kormányzó közölte: „államunk ismét egy olyan fekete férfit gyászol, akinek a bűnüldöző szervek vették el az életét”. Hozzátette, hogy figyelemmel követi a megmozdulásokat.

Helyi sajtóhírek szerint Wrightot az autója visszapillantó tükrére akasztott légfrissítő miatt állították meg. Minnesotában tilos bármit ráakasztani a belső tükörre.

Tavaly május 25-én a városban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a felszólításuknak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő férfi nyakán térdelt perceken keresztül.

Az esetről videófelvétel készült, amelynek képei később az egész világot bejárták és heves tiltakozásokat váltott ki a rendőri brutalitás miatt. Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben.

Készült az AP, az AFP, az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG