Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bűnösnek találtak tucatnyi hongkongi aktivistát, akár életük végéig is börtönbe kerülhetnek


Tüntetők a bíróság épülete előtt Hongkongban 2024. május 30-án
Tüntetők a bíróság épülete előtt Hongkongban 2024. május 30-án

Egy hongkongi bíróság bűnösnek talált tizennégy demokráciapárti aktivistát „felforgatásra irányuló szervezkedésben” a másként gondolkodók elnémítását célzó nemzetbiztonsági törvény alapján.

A hatóságok az ügyben negyvenhét személy ellen emeltek vádat, akiket 2021-es letartóztatásuk után azzal gyanúsítottak, hogy előző évben részt vettek egy nem hivatalos előválasztáson, így „felforgatásra irányuló összeesküvést” követtek el.

A per tavaly februárban kezdődött. A vádlottak közül harmincegy ember elismerte a bűnösségét, míg tizenhatan ártatlannak vallották magukat. Az ő ügyükben döntött csütörtökön a bíróság, amely az érintettek – köztük aktivisták, egykori törvényhozók és körzeti tanácsnokok – többségét, tizennégyüket bűnösnek találta, kettejüket viszont felmentette.

Ehhez kapcsolódóan: Egy új törvény tovább szigorítja a másként gondolkodókkal szembeni fellépést Hongkongban

Az indoklásban azt írták, hogy a vádlottak tevékenységének fő célja a kormányzat aláásása volt, ami alkotmányos válságot okozott volna Hongkongban.

A tizenhat ember nagy része már több mint három éve rács mögött van.

Ítélethirdetés később várható, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A másik harmincegy vádlott kedvezőbb ítélet reményében ismerte el a bűnösségét.

Ehhez kapcsolódóan: Hongkong gazdasága lassan talpra áll, de a szabadságjogoknak annyi

A bíróság előtt az egyik utolsó megmaradt ellenzéki hangnak számító Szociáldemokraták Ligája kisebb tüntetést próbált tartani, de gyorsan beterelték őket az épületbe.

„Csupán szeretnénk kifejezni a véleményünket, nem tudom, hogy miért akadályoz minket a rendőrség. Hongkongnak továbbra is olyan helynek kellene lennie, ahol adott a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága” – mondta a szervezet vezetője, az egyik vádlott felesége, akit később három társával együtt őrizetbe is vettek a hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: „A Nyugat legnagyobb hibája az volt, hogy nem vette észre, hogy a kínai kommunisták valódi kommunisták” – interjú Chenggang Xu közgazdásszal

A Wong nagymamaként ismert aktivista, Alexandra Wong is megpróbált tiltakozni, a rendfenntartók azonban a kordon mögé kísérték, ahonnan azért egy brit zászlót lengetve azt kiabálta hogy „Azonnal engedjék szabadon a negyvenheteket, támogassák a demokráciát, támogassák a negyvenheteket!”

Az Egyesült Államok hat kínai és hongkongi tisztségviselő ellen rendelt el szankciókat a 2021-es őrizetbe vételek miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Megvétózta Magyarország, hogy az Európai Unió elítélje Kína hongkongi lépéseit

A mostani verdikt előtt eddig 114 embert találtak bűnösnek a kínai nemzetbiztonsági törvény alapján.

Az egykori brit gyarmat 1997-ben került vissza kínai uralom alá. Legalább ötven évre garantálták a széles körű szabadságjogokat, például a független igazságszolgáltatást az egy ország, két rendszer elv alapján, de mára ebből gyakorlatilag semmi nem maradt. A kormány rendkívüli módon megszigorította a fellépést a területtel szemben a 2019-es tömegtüntetéseket követően. A végül 2020-ban elfogadott, széles körben bírált nemzetbiztonsági törvény alapján sokakat bebörtönöztek, elhallgattattak vagy száműzetésbe kényszerítettek. Mostanra már bármiféle politikai ellenvélemény kinyilvánítása bajba sodorhatja a hongkongiakat, akár egy bejegyzés is a közösségi médiában.

A kínai hatóságok tagadják, hogy csorbultak volna a szabadságjogok, szerintük a gazdasági sikerhez szükséges stabilitás helyreállítása érdekében volt szükség a nemzetbiztonsági törvényre az elhúzódó zavargások után.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG