Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy új törvény tovább szigorítja a másként gondolkodókkal szembeni fellépést Hongkongban


John Lee hongkongi kormányzó az új nemzetbiztonsági törvényről tartott sajtótájékoztatón
John Lee hongkongi kormányzó az új nemzetbiztonsági törvényről tartott sajtótájékoztatón

Új nemzetbiztonsági törvényt fogadott el egyhangúlag a helyi parlament, amely tovább csorbíthatja Hongkong autonómiáját, és a jelenleginél is szigorúbb fellépést tesz lehetővé a hatóságok számára a demokráciapárti mozgalommal szemben.

A 23. cikk néven ismert törvénycsomag egyebek mellett olyan bűncselekményeket szankcionál, mint a hazaárulás, a lázadás, az államtitkok eltulajdonítása és a kémkedés. Ennek alapján a hatóságok számára még egyszerűbb lesz a vádemelés például „külső erőkkel való összejátszás” miatt.

Az érintettek ekképp akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatók lesznek a március 23-án hatályba lépő, a Kína által korábban bevezetett nemzetbiztonsági törvényre épülő jogszabály alapján.

Utóbbit 2020-ban hagyták jóvá, és már ez is alkalmas volt a tiltakozó hangok szinte teljes elnémítására a fontos térségbeli pénzügyi központnak számító városállamban. A bírálók attól tartanak, hogy a mostani kiegészítés tovább fogja szűkíteni a lakosság szabadságjogait.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdődött az ismert demokráciapárti médiamogul nemzetbiztonsági tárgyalása Hongkongban

A vezetés szerint a törvényre azért volt szükség, hogy betömjék a nemzetbiztonsági rendszer kiskapuit, noha szigorítása óta már eddig is számos demokráciapárti aktivistát bebörtönöztek.

Miután a Pekinghez hű személyekkel feltöltött hongkongi törvényhozás elfogadta a törvényt, John Lee, a helyi kormányzó „történelmi pillanatot” emlegetett.

Andrew Leung, a parlament elnöke úgy vélekedett, hogy minden törvényhozó számára megtiszteltetés volt részt venni ebben a „történelmi küldetésben”. A házelnök korábban általában nem vett részt ilyen szavazásokon, most azonban ő is leadta a voksát, hozzájárulva a teljes egyhangúsághoz.

Ehhez kapcsolódóan: Hongkong gazdasága lassan talpra áll, de a szabadságjogoknak annyi

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte a jogszabály gyors elfogadását, rámutatva arra, hogy az visszalépés az emberi jogok védelme szempontjából.

Hasonló közleményt adott ki az Európai Unió is, leszögezve, hogy az új törvény jelentős hatással lehet a közösség és a tagországok helyi diplomáciai képviseleteinek működésére, illetve az EU-s vállalatokra, állampolgárokra és szervezetekre.

„Ez kérdéseket vet fel Hongkong hosszú távú vonzerejével szemben nemzetközi üzleti központként is” – írták.

Ehhez kapcsolódóan: Megvétózta Magyarország, hogy az Európai Unió elítélje Kína hongkongi lépéseit

Az egykori brit gyarmat 1997-ben került vissza kínai uralom alá. Legalább ötven évre garantálták a széles körű szabadságjogokat, például a független igazságszolgáltatást az egy ország, két rendszer elv alapján, de mára ebből gyakorlatilag semmi nem maradt, a kormány rendkívüli módon szigorította a fellépést a területtel szemben a 2019-es tömegtüntetéseket követően. A végül 2020-ban elfogadott, széles körben bírált nemzetbiztonsági törvény alapján sokakat bebörtönöztek, elhallgattattak vagy száműzetésbe kényszerítették. Mostanra bármiféle politikai ellenvélemény kinyilvánítása bajba sodorhatja a hongkongiakat, akár egy bejegyzés is a közösségi médiában.

A kínai hatóságok tagadják, hogy csorbultak volna a szabadságjogok, szerintük a gazdasági sikerhez szükséges stabilitás helyreállítása érdekében volt szükség a nemzetbiztonsági törvényre az elhúzódó zavargások után.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG