Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Cihanovszkaja az utcára hívja a belaruszokat március 25-ére


Szvjatlana Cihanovszkaja Berlinben, 2020. december 14-én.
Szvjatlana Cihanovszkaja Berlinben, 2020. december 14-én.

Szvjatlana Cihanovszkaja belarusz ellenzéki vezető arra sürgeti honfitársait, hogy folytassák az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka elleni tiltakozást. Ezért felszólította honfitársait, hogy március 25-én ismét menjenek ki tüntetni az utcára.

Cihanovszkaja hétfőn posztolt egy üzenetet a Telegramon. Ebben azt írta, hogy Lukasenka „nemcsak borzalmas válságot okozott az elmúlt hónapokban, de az ország függetlenségének legnagyobb veszélyforrásává is vált”.

Lukasenka hitelekért és támogatásért cserébe, darabonként próbálja eladni Belaruszt” – utalt az ellenzéki vezér Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök aznapi találkozójára.

Putyin támogatta Lukasenkát a hatalma ellen folytatódó tüntetések során, amelyek azután robbantak ki, hogy őt kiáltották ki az augusztus 9-i elnökválasztás győztesének.

Cihanovszkaja emlékeztette híveit, hogy március 25. Belaruszban a nem hivatalos „Szabadság napja”, amelyen az 1918-19-ben kevesebb, mint egy évig létező önálló Belarusz Népköztársaságra Emlékeznek, amelynek fehér-vörös-fehér zászlajával vonulnak fel a Lukasenka-ellenes tüntetők.

Felhívom az összes belaruszt, hogy már most készüljön arra a napra – mobilizálják a tüntetés szellemét, hozzanak létre biztonságos csoportokat, kezdjék el tervezni, hogyan térnek vissza városaik utcáira. Mert az egyetlen erő, amely megakadályozhatja országunk kiárusítását, az a belarusz nép” – írta.

Cihanovszkaja jelenleg Litvániában tartózkodik, ahová a vitatott elnökválasztás után, saját biztonságát féltve menekült. Az ellenzéki vezető hívei szerint valójában ő nyerte a választást.

Lengyel külügyminiszter: további EU-szankciók jöhetnek

Az eredmény kihirdetése után rendszeresen több tízezren vonultak a belarusz városok utcáira Lukasenka távozását követelve. A karhatalmi erők brutálisan léptek fel ellenük, többezer embert letartóztattak és távozásra kényszerítették az ország ellenzéki vezetőit. Az erőszak során több tüntető meghalt, volt, akik börtönre ítéltek. Jogvédő szervezetek szerint hihető bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az őrizetbe vettek egy részét megkínozták.

Lukasenka közben tagadta, hogy jogsértések történtek volna és nem hajlandó távozásáról és új választások kiírásáról tárgyalni az ellenzékkel.

Kedden Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter bejelentette, hogy az Európai Unió további szankciókat vezethet be Belarusz ellen, azt követően, hogy Minszkben a múlt héten bebörtönöztek két olyan újságírót, akik a tüntetésekről készítettek videofelvételeket.

Belaruszban sajnos folyamatosan romlik a helyzet, tehát valószínűleg újabb szankciók következnek. A politikai foglyok listája egyre hosszabb, most már két Belsat újságíró neve is rákerült” – idézte a PAP lengyel hírügynökség a külügyminisztert.

A Belsat egy lengyel területről Belaruszba sugárzó műholdas tévéállomás. A két újságírót két év börtönre ítélték, amiért a vádak szerint „tüntetéseket szerveztek Lukasenka ellen”.

A 27 éves Kacjarina Andrejevát és a 23 éves Darija Csulcovát novemberben tartóztatták le, amikor élőben tudósítottak egy kormányellenes tüntető halála miatt tartott tiltakozó gyűlésről.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG