Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Civil szervezetek tiltakoznak a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat ellen


Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője aláírja az országgyűlési képviselői esküokmányt az Országgyűlés Irodaházában 2022. április 28-án
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője aláírja az országgyűlési képviselői esküokmányt az Országgyűlés Irodaházában 2022. április 28-án

Több mint száz civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozik a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomag ellen. Úgy vélik, a törvénnyel a kormány valójában a saját állampolgárait akarja kizárni a demokratikus közéletből, és tovább dolgozik a társadalmi nyilvánosság felszámolásán.

A nyilatkozatot aláíró civilek tiltakozásukat fejezik ki a hatalom érdekeit védő törvényjavaslat elfogadása ellen, és felszólítják a kormányt, hogy hagyjon fel a közügyekben aktív állampolgárok megbélyegzésével és megfélemlítésével.

A törvényjavaslat a nyilatkozat megfogalmazói szerint szándékosan homályos, emiatt a felállítandó úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal bármilyen közéleti megnyilvánulásra ráhúzhatja majd, hogy külföldi érdekeket szolgál és veszélyezteti Magyarország szuverenitását. A hivatal a vizsgálata során hozzáférhet civil szervezetek, cégek, politikai pártok, egyházak, de még egyszerű magánszemélyek bármilyen adatához, velük kapcsolatos információkhoz, beleértve akár érzékeny, személyes adatokat is. Az eljárással szemben semmilyen jogorvoslatra nincs lehetőség.

Ehhez kapcsolódóan: Gulyás Gergely: Nem veszélyezteti a sajtószabadságot a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a törvény, amelyet a napokban várhatóan elfogad az Országgyűlés, sérti az Alaptörvényt, uniós és nemzetközi jogba ütközik, csakúgy, mint azok a 2017–18-ban hozott civilellenes jogszabályok, amelyek elbuktak.

Ehhez kapcsolódóan: El kell vetni a szuverenitástörvényt – üzeni Strasbourgból az emberi jogi biztos

A nyilatkozat szerint a hatalom saját állampolgárait veszi semmibe, amikor minden bírálat mögött külföldi érdeket sejtetve akarja elhallgattatni a közélettel aktívan foglalkozókat, legyen szó civilekről, újságírókról vagy a házuk mellett épülő gyár miatt felszólaló helyiekről.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan üldözzem úgy a civileket, hogy ne sértsem meg a szövetségesemet? Szuverenitás és a határon túli támogatások

„Az az ország, ahol az emberek nem képviselhetik a saját érdekeiket, nem demokrácia. Ahol a civil szervezetek nem működhetnek szabadon, ott nem érvényesülnek legalapvetőbb jogaink. Ahol az állampolgárokat külföldi érdekek kiszolgálásával vádolják meg, ha elmondják a közügyekről a véleményüket, ott nincs szabadság” – áll a nyilatkozatban, amelyet cikkünk a megjelenéséig már több mint száz civil szervezet írt alá.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG