Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elvitte a COVID-19 a „koronavírusmentes” Türkmenisztán híres zeneszerzőjét


Redzsep Rejepov (k), híres türkmén zeneszerző
Redzsep Rejepov (k), híres türkmén zeneszerző

A koronavírus által okozott COVID-19 betegségben halt meg Redzsep Rejepov híres türkmén zeneszerző, akinek közép-ázsiai szülőföldjén továbbra is tagadják a hatóságok a koronavírus jelenlétét.

Rejepov fivére, Rahmet Rejepov január 10-én azt írta a Facebookon, hogy a zeneszerző 76 éves korában a COVID-19 következtében hunyt el.

Redzsep Rejepov zeneműveit több tucat olyan filmben és dokumentumfilmben használták fel, amelyeket még a szovjet korszakban, illetve a Szovjetunió 1991-es összeomlását és a Türkmenisztán függetlenségét követő időszakban forgattak.

Az ország hivatalosan is „koronavírusmentes”

Türkmenisztán továbbra is az egyetlen olyan közép-ázsiai nemzet, amely az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) hivatalosan sem számol be egyetlen koronavírus-fertőzöttről sem.

Augusztusban a WHO aggodalmát fejezte ki az atipikus tüdőgyulladásos megbetegedések esetszámainak növekedése miatt Türkmenisztánban, de a szervezet hiába sürgette a kormányt, az nem engedélyezte a független koronavírustesztek elvégzését az országban.

A türkmén tisztviselők továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az országban nincsenek fertőzöttek, annak ellenére, hogy a lakosság körében - több börtönben, iskolában – már jelezték a járvány kitörését.

Zsúfolt kórházak, szaporodó sírhelyek

A türkmén kórházak mindeközben egyre zsúfoltabbak és a szomszédos országokban is nőnek az esetszámok.

Sok türkmén állampolgár arról számolt be, hogy ha meg is betegednek, inkább otthon maradnak, mert attól tartanak, hogy az orvosnál megfertőződhetnének a koronavírussal.

A kórházak ugyanis szépen csendben beleroskadnak a COVID-19-szerű tünetektől szenvedő betegek ellátásába.

A tüdőbetegségek áldozatainak holttesteit speciális műanyag zacskókban szállítják el a rokonokhoz. Ezenkívül szokatlanul sok a friss sír országszerte – jelentették a Szabad Európa helyi tudósítói.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG