Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

TAJ-szám nélkül is lehet oltást kérni Magyarországon, 80%-os átoltottság lenne ideális


Oltópont Békéscsabán, 2021. júniusában
Oltópont Békéscsabán, 2021. júniusában

A magyar kormány szerint nincs fertőzésveszély a teltházas Eb-meccseken, a tokiói olimpia versenyeit viszont minimális nézőszámmal rendezik a koronavírus-járvány miatt. A hétvégén Brazíliában tüntettek a kormány járványkezelése ellen, miután a félmilliót is átlépte a járvány miatt elhunytak száma.

A legfrissebb, pénteki adatok szerint ismét 100 fölött volt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 428-ra nőtt a beazonosított fertőzésszám. Pénteken elhunyt két beteg, a halottak száma így 29 950 főre emelkedett.

TAJ-szám nélkül is lehet oltást kérni

Magyarországon a lakosság átoltottsága 55 százalékos, és az oltási ütem folyamatosan lassul, mivel sokan nem regisztráltak a védőoltásért (a jelentkezők 92 százalékát már beoltották). Szombaton a kormány bejelentette, hogy megkezdik a TAJ-számmal nem rendelkező, Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő, hazalátogató magyar állampolgárok oltását is. Ők egyaránt a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon kérhetnek időpontot.

Világszerte 177 761 738 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 849 385 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. A legtöbb fertőzést a közelmúltban már a vírus újfajta, ellenállóbb, delta varinánsa okozta. Bár a vírus főként azokban az országokban jelent fenyegetést, ahol még kevesen kaptak oltást, kisebb járványok kialakultak oltáshiánnyal nem küzdő államokban is, például az Egyesült Királyságban, ahol az eredeti újranyitási tervet is csúsztatni kellett az új fertőzések miatt.

80 százalékos átoltottsággal lenne nyájimmunitás

A külföldi példák alapján a delta mutáció tünetei eltérnek az eredeti, vuhani vírusétól. A fertőzésre nem annyira jellemző a szag és ízlelés elvesztése, ehelyett náthás, influenza szerű tünetekkel kezdődik a betegség. Jelenlegi információink szerint azok, akik a védőoltások két dózisát is megkapták, nagy mértékben védettek a delta variánssal szemben is. A fertőzés így az oltatlanokra és azokra jelenthet főként veszélyt, akik nem vették fel a második oltást.

Falus András immunológus szombaton az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, Magyarországon is megvan a kockázata egy negyedik, delta variáns okozta negyedik hullámnak, ennek elkerülése érdekében legalább 80 százalékos átoltottságra lenne szükség itthon.

Nemzetközi aggodalom a teltházas meccsek miatt

A héten Angela Merkel német kancellár is aggodalmát fejezte ki, amiért Magyarországon, az EU-ban egyedüliként teltházzal tartják a futball-Eb mérkőzéseit. Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott tájékoztatóján Merkel azt mondta, nem tehetünk úgy, mintha a koronavírus eltűnt volna, és különösen az Eb teltházas meccsei miatt intett óvatosságra.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter erre Facebook-oldalán úgy reagált: „A héten több nyugat-európai médium (és politikus) is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy “egyes helyeken” teltházas stadionokban játsszák az Eb-meccseket. Köszönjük szépen, értünk, vagyis az “egyes helyek”-ért nem kell aggódni”.

Futball-Eb: lehet-e gondtalanul ünnepelni?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:35 0:00

Pozitív lett egy olimpikon koronavírus-tesztje

Az Eb-meccsekkel ellentétben külföldi közönség nélkül rendezik meg a tokiói nyári olimpia versenyeit, sőt, egyelőre az sem biztos, hogy a hazai szurkolók bemehetnek-e a stadionokba. A tokiói városvezetés a hétvégén bejelentette, hogy nem engedélyezik a kültéri, kivetítős nézőtereket.

Arról, hányan szurkolhatnak majd a nézőtereken, hétfőn döntenek majd. A szervezők elmondása szerint már a csapatok, segítőik és a külföldi riporterek érkezése is elegendő kockázatot jelent: a japán fővárosba a nézők nélkül is 100 ezer embert várnak.

Vasárnap a Japánba érkező ugandai olimpiai csapat egyik tagjának pozitív lett a koronoavírus-tesztje, annak ellenére, hogy az indulás előtt minden sportoló megkapta a védőoltást, és a repülégőpük felszállása előtt negatív PCR-tesztet mutattak be. A meg nem nevezett sportoló karanténba került, és a japán gazdasági miniszter, Nisimura Jaszutosi azt mondta, vizsgálatot indítanak, miért nem működött a járványügyi protokoll.

Szomorú mérföldkő Brazíliában

A hétvégén a járvány által egyik leginkább érintett országban, Brazíliában átlépte a félmilliót a halálos áldozatok száma – ezzel a dél-amerikai ország megközelítette az Egyesült Államokat, ahol eddig számszerűen a legtöbb áldozatot követelte a betegség.

Brazíliában a súlyos járványhoz hozzájárult, hogy Jair Bolsonaro kormánya kezdettől fogva elbagatellizálta a koronavírus okozta fenyegetést, és nem vezetett be jelentős óvintézkedéseket. A járvány így a legtöbb országgal ellentétben idén sem enyhült, a napokban a 213 milliós országban naponta 100 ezer fertőzést és 2 ezer halálesetet regisztráltak. Mindeközben az oltási kampány is lassan folyik, az első adagot eddig körülbelül a felnőttek harmada kapta meg.

Szombaton Brazíliavárosban és 14 másik tartományi fővárosban több ezren vonultak utcára Bolsonaro lemondását, több vakcinát és pénzügyi segítséget követelve. A tüntetésekhez ellenzéki pártok és szakszervezetek is csatlakoztak, akik a Bolsonaro gazdaságpolitikáját is bírálták.

Az elnök többek között arra hivatkozva nem vezetett be karanténintézkedéseket, hogy azok gazdasági kára nagyobb lehet, mint a járvány okozta károk. Azonban a brazil gazdaság a nyitva tartás ellenére is recesszióba fordult 2020-ban, és a közelmúltban az infláció és a növekvő élelmiszerárak miatt nőtt az elégedetlenség.

XS
SM
MD
LG