Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem 2300 új fertőzött és 43 halott a friss magyar járványadatokban


A honvédség fertőtleníti az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolát 2020. október 24-én. Az iskolában a múlt héten egy felsős tanulónál igazolták a koronavírust.
A honvédség fertőtleníti az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolát 2020. október 24-én. Az iskolában a múlt héten egy felsős tanulónál igazolták a koronavírust.

Keddhez képest kevesebb a halálos áldozat, de háromezernél is többen vannak már kórházban. Európában közben újabb szigorításokra kényszerülnek, mindenütt hatalmas nyomás alatt vannak a kórházak.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 65 933 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 43 többségében idős, krónikus beteg, velük 1578 főre emelkedett az elhunytak száma, 17 098-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 47 257 fő.

Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 35%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány miatt létrehozott kormányzati portál megyei bontású térképe szerint Budapesten (18 339) és Pest megyében (8275) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (4230), Győr-Moson-Sopron (4049), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3495) és Hajdú-Bihar megye (3174). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (650).

Az igazolt COVID-fertőzöttek száma Magyarországon, megyei bontásban 2020. október 28-án, a járványról tájékoztató kormányzati portál szerint.
Az igazolt COVID-fertőzöttek száma Magyarországon, megyei bontásban 2020. október 28-án, a járványról tájékoztató kormányzati portál szerint.

Budapesten a megbetegedések miatt határozatképtelenné vált a Fővárosi Közgyűlés, ezért elmaradt a testület ülése.

Magyarországon kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontokban, az egészségügyi és a szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Az Operatív Törzs jelenleg 73 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az őszi szünet alatt.

Mint arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, kedden kiderült, hogy koronavírusos lett Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki a hvg.hu értesülése szerint hétfőn Orbán Viktor társaságában részt vett a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén, és ott külön is tárgyalt a miniszterelnökkel.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük a kormányfő sajtófőnökét, Havasi Bertalant, tesztelték-e a miniszterelnököt, miután kiderült, hogy Vidnyánszky Attila megfertőződött, illetve tesztelték-e a Nemzeti Kulturális Tanács hétfői ülésén résztvevőket, folyik-e kontaktkutatás? Szerkesztőségünk az alábbi, egysoros választ kapta Havasi Bertalantól:

"A miniszterelnök programjait minden esetben az aktuális járványügyi előírások maradéktalan betartásával szervezzük meg és bonyolítjuk le."

Óriási nyomás alatt Európa

A nemzetközi adatok alapján továbbra is az Egyesült Államokat és Indiát sújtja leginkább a járvány. Európában megteltek a kórházak intenzív osztályai. Lényegesen több a beteg, mint a járvány első hulláma, március-április idején.

Franciaország és Németország is további járványügyi szigorításokra készül. Angela Merkel kancellár október 28-án találkozik az ország tartományi vezetőivel, akikkel az újabb korlátozásokról is tárgyal majd.

A mérlegelt intézkedések között szerepel a vendéglátóhelyek és a múzeumok bezárása, valamint a rendezvények betiltása. Az iskolák, az óvodák és az alapvető üzletek várhatóan a legtöbb területen nyitva maradhatnak, az embereket arra kérik, hogy lehetőség szerint otthonról dolgozzanak.

Olaf Scholz alkancellár és pénzügyminiszter gyors és határozott lépéseket sürgetett. Volker Bouffier, Hessen tartományi miniszterelnöke szerint a "helyzet sokkal drámaibb, mint azt sokan hiszik" és meg kell hozni néhány fájdalmas döntést ahhoz, hogy áttörést érjenek el a járvány visszaszorításában.

Európa legnagyobb gazdaságában 24 óra alatt 11 409 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ez csaknem duplája a múlt heti fertőzésszámnak.

Van, ahol ennél is rosszabb a helyzet

Olaszország és Spanyolország azok közé az európai országok közé tartozik, amelyek kénytelenek voltak újabb átfogó korlátozásokat bevezetni, míg Franciaország jelenleg azt vizsgálja, hogy szigorítsák-e az intézkedéseket.

Franciaország már éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a nagyobb városokban, köztük Párizsban, a korlátozások a lakosság kétharmadát érintik.

Emmanuel Macron elnök a tervek szerint október 28-án este újabb intézkedéseket jelent be, mivel az orvosok arra figyelmeztettek, hogy sok francia kórház napokon belül megtelik.

XS
SM
MD
LG