Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem nyolcszázmillió dollárt fizet peren kívül a Fox News hazugságok terjesztése miatt


Orbán Viktor a Fox News egyik fő arcának számító Tucker Carlsonnal Budapesten 2021. augusztus 2-án
Orbán Viktor a Fox News egyik fő arcának számító Tucker Carlsonnal Budapesten 2021. augusztus 2-án

Az utolsó pillanatban megállapodott az amerikai hírcsatorna a szavazógépeket gyártó Dominionnal, amely azért perelte be, mert a 2020-as elnökválasztással kapcsolatban tudatosan hazugságokat terjesztett a cégről és az eredmények állítólagos elcsalásáról.

A Fox News peren kívüli egyezségre jutott a Dominionnal, ezzel a tévé vezetése gyakorlatilag elismerte, hogy szándékosan valótlanságokat terjesztettek az amerikai választás technikai rendszerét működtető vállalatról. A megállapodás 787 millió dollárról szól, cserében nem kell arról vallaniuk heteken keresztül a nyilvánosság előtt, hogy miként hazudtak szándékosan a nézők szemébe.

Az anyagi rendezést az utolsó pillanatban jelentették be, hamarosan meg kellett volna kezdődnie a per nyitóbeszédeinek. A tárgyalás során akár a hálózat alapítóját, Rupert Murdochot, illetve olyan népszerű műsorvezetőket is beidézhettek volna tanúvallomásra, mint Tucker Carlson és Sean Hannity.

„Az igazság számít. A hazugságnak következményeik vannak” – húzta alá Justin Nelson, a Dominion ügyvédje a Delaware államban található törvényszék épülete előtt, miután Eric Davis bíró bejelentette a peren kívüli megegyezést.

Egyelőre nem világos, hogy a hatalmas összeg megfizetésén felül milyen egyéb következményekkel jár a Fox számára a megállapodás. John Poulos, a Dominion vezérigazgatója nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a pénzen kívül van-e más eleme az alkunak.

Közleményében a televíziós csatorna elismerte, hogy a bíróság szerint bizonyos állítások a Dominionnal kapcsolatban hamisak voltak, azonban bocsánatkérésre nem került sor.

„Reméljük, hogy döntésünk, amelynek értelmében egy megosztó bírósági tárgyalás keserűsége helyett barátságosan rendezzük a Dominionnal fennálló vitát, lehetővé teszi, hogy az ország továbblépjen” – írták.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán szerint minden magyar számára személyes sértés, ha őt legengszterezik

A Dominion 1,6 milliárd dolláros kártérítést követelt, amiért állítása szerint jelentős károkat szenvedett amiatt, hogy a Foxon olyan összeesküvés-elméleteket terjesztettek, amelyek szerint elcsalták a 2020-as, Donald Trump vereségével végződő elnökválasztást, egyebek mellett a szavazógépek segítségével.

A vállalat a csatorna nyilvánosságra került belső üzenetváltásai segítségével bizonyítani akarta, hogy a Fox tulajdonosai és műsorvezetői pontosan tudták, hogy nem történt választási csalás. Ezek szerint Rupert Murdoch őrültségnek nevezte ezen összeesküvés-elméleteket, a tévé egyik legismertebb arcának számító Tucker Carlson pedig egyebek mellett arról írt kollégáinak, hogy utálja Trumpot, elnökségét pedig katasztrófának tartja.

Ez a 787 millió dollár még egy akkora vállalatóriás számára is komoly tétel, mint a Fox. Ez teljes tavalyi adózatlan bevételének (2,96 milliárd dollár) mintegy negyedét teszi ki.

A Fox jogi problémái pedig még nem értek véget, a hírcsatornát ugyanis egy másik szavazástechnológiai cég, a Smartmatic is beperelte. „A Dominion által indított per feltárta a Fox dezinformációs kampánya során elkövetett vétségek és az ezáltal okozott károk egy részét. A Smartmatic fel fogja tárni a többit” – mondta a vállalat jogi képviselője, Erik Connolly.

Egy connecticuti bíróság tavaly 965 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az Infowars online oldal alapítóját, Alex Jonest, amiért összeesküvés-elméleteket terjesztett a 2012-es Sandy Hook-i iskolai mészárlásról, mondván, hogy teljes kamu volt, amelyet a fegyverellenes lobbi szervezett.

Ezek mellett több más hasonló ügyben is eljárás zajlik, ami jól mutatja, hogy igenis lehet valós anyagi kockázata annak, ha a sajtó efféle hazugságokat terjeszt, ugyanakkor nem tudni, hogy mekkora elrettentő hatással fog járni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG