Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán szerint minden magyar számára személyes sértés, ha őt legengszterezik


Orbán Viktor Tucker Carlson show-jában ad interjút 2021. augusztus 5-én
Orbán Viktor Tucker Carlson show-jában ad interjút 2021. augusztus 5-én

Orbán Viktor Nyugat-orientáltnak állította be magát és kormányát a Tucker Carlsonnak adott interjújában. Szerinte csak Magyarország sikeressége miatt támadják őt, helyzete pedig nehezebb lett két szövetségese, Trump és Netanjáhú elvesztésével. Az emberek Nyugat-Európából a jövőben Magyarországra menekülhetnek - mondta a beszélgetésben.

Tucker Carlson, az egyik legmeghatározóbb amerikai republikánus tévésztár Magyarországra látogatott, ennek keretében pedig interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel is. A Tucker Carlson Show az egyik legnézettebb műsor az Egyesült Államokban, maga Tucker Carlson pedig Donald Trump egyik legfajsúlyosabb támogatójának számít.

Szijjártó hasonló interjújáért korábban közpénzből fizettek
2019-ben 265 ezer dollárt (nyolcvanmillió forintot) fizetett a magyar kormány egy lobbicégnek azért, hogy hozzon tető alá egy háromperces interjút Szijjártó Péter külügyminiszterrel a Tucker Carlson Show-ban, emellett pedig segítsen a magyar küldöttség vízumügyeiben, adjon stratégiai tanácsokat a magyar nagykövetségnek. Carlson egyébként augusztus 7-én beszélni fog a nagyjából ötszázmilliárd forint közvagyonnal megtámogatott MCC esztergomi rendezvényén is, egy ilyen fellépés hetvenezer dollárról (húszmillió forintról) indul – írja a Telex.

Az interjút Tucker Carlson azzal vezette fel, hogy elmagyarázta, hol van Magyarország, illetve hogy nincs haditengerészete, nukleáris fegyvere, és a teljes gazdasága kisebb, mint New York államé. De szerinte mégis „tombolnak” a washingtoni vezetők a kis ország miniszterelnöke miatt, mivel Orbán Viktor szerint „a család fontosabb, mint a bank, és hiszi, hogy az országoknak kellenek a határok”. Tucker Carlson szerint azért becsmérlik Orbánt, amiért a fentieket nyíltan is kimondja.

A műsorvezető nem ért egyet a Freedom House demokráciaindexével, szerinte „őrültség”, hogy Magyarországon e szerint kevesebb szabadságjoguk van az embereknek, mint Dél-Afrikában. A Freedom House jelentéseit és módszertanát egyébként itt találja.

Tucker Carlson szerint ha valaki egy amerikai nagyvárosban kritizálja Joe Biden elnök szakpolitikáit, az elnök szövetségesei a Szilícium-völgyből elhallgattatják, sőt, jó eséllyel fegyveres testőrökre is szüksége lesz. De Magyarországon szerinte nincs így, az ellenzékieknek nem kell aggódniuk, hogy bajuk esik a véleményük miatt.

„Szóval ki a szabadabb? Melyik országban valószínűbb, hogy elveszted az állásodat, ha nem értesz egyet az uralkodó osztály rendszerével?”

-vezette fel az interjút Tucker Carlson.

Egyes országok támadják Magyarországot és őt

Carlson először a hat évvel ezelőtti migrációs helyzetről kérdezte a magyar miniszterelnököt. Orbán Viktor szerint meg kellett védenie az országot, mert ez veszélyes.

„Ilyenkor meg kell védened az országodat. Meg kell mondani nekik, hogy »fiúk, álljatok meg, ha be akartok lépni vagy be akartok vándorolni az országba, van egy jogi procedúra, amit végig kell csinálnunk«”

– mondta el a miniszterelnök az angol nyelvű interjúban. Erről a jogi procedúráról több szó azonban nem esett. Orbán Viktor szerint bizonyos, nem megnevezett országok posztkeresztény, posztnacionalista országot akarnak, és óriási mennyiségben fogadnának be muszlim közösségeket. Orbán szerint ez kockázatos, „mi, magyarok” pedig csak elutasítottuk ezt a kockázatot. Ezért támadják mások Orbánt személyesen és Magyarországot mint országot.

A magyarok nem hallottak az USA elnökéről

Tucker Carlson külön kitért arra is, hogy Joe Biden totalitárius gengszternek, útonállónak (thug) nevezte tavaly Orbán Viktort, Aljakszandr Lukasenka belarusz és Mateusz Morawiecki lengyel vezetővel együtt.

Orbán Viktor szerint az ilyen véleményre sosem túl udvarias a reakció Magyarországon. „Ki ez az ember?”– reagálnak Orbán Viktor szerint a magyarok. Aztán beugrik nekik, hogy ő az USA elnöke, ezért komolyan kell venni. Orbán Viktor szerint nem kéne ilyet mondani annak, aki nem tanult meg magyarul.

„Valaki, aki nem beszéli a nyelvünket, akinek nagyon korlátozott a tudása Magyarországról, aki egyértelműen nem ért meg minket, ilyen véleményt mond? Ez személyes sértés az összes magyar számára” – érvelt a magyar miniszterelnök. Ezzel együtt törekedni szeretne a jó viszonyra az USA-val.

Orbán Viktor szerint azért támadják a nyugatiak a magyar és a lengyel kormány lépéseit, mert túl sikeresek. ​„A nyugati liberálisok nem tudják elfogadni, hogy a nyugati civilizáción belül létezik egy konzervatív, nemzeti alternatíva, amely sikeresebb a mindennapi életben, mint a liberálisok” – magyarázta Orbán.

Most Nyugat-orientáltnak látta magát és kormányát

Tucker Carlson ezután a magyarországi ellenzékre terelte a szót. Állítása szerint az ellenzékben vannak antiszemiták, akik egyébként szövetkeztek a korábbi kommunistákkal. Ezzel Orbán is egyetértett, és a következőképpen ismételte meg az állítást:

„Ha pár évvel ezelőtt megkérdez arról, hogy megtörténhet-e, hogy az exkommunista politikai erők és az antiszemita jobboldal koalícióra lép és együtt indul a választásokon egy Izrael-, USA-, NATO-barát, Nyugat-orientált kormány ellen, ami jelenleg van, amilyenek vagyunk, azt válaszoltam volna, hogy nem, ez lehetetlen”

– jelentette ki a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor szerint nem kéne a nemzetközi közösségnek ilyen könnyen elfogadni az ellenzéki összefogást, különösen „az amerikaiak magatartása új tapasztalat” számára.

Korábban egyébként még ennek az ellenkezőjét állította.​ „A Nyugat elvesztette vonzerejét Közép-Európa szemében” – szögezte le például az akkori ideológiáját bemutató tavalyi cikkben.

Nyugatról menekülhetnek majd Magyarországra a keresztények

Orbán Viktor elmondta még, hogy szerinte a közép-európai országok „szenvedtek a legtöbbet” a kommunista diktatúrától. Ezért Közép-Európában az ő megközelítése nagyon népszerű, „valószínűleg minden ilyen társadalomban többségünk van”. Lehet, hogy mások visszafogottabbak, de Orbán szerint hasonló alapokra építkeznek és „alapvetően ugyanabba a politikai családba” tartoznak, amelybe ő.

Nyugaton viszont emberek „milliói és milliói” a családok ellen vannak, inkább a bevándorlásra építenek, „inkább jelentősebb szociális hálóra, stb.”. Orbán Viktor szerint a jövőben nem zárható ki, hogy a keresztények Nyugatról fognak a Keletre migrálni, mert a nyugat-európai országok nem lesznek elég élhetők számukra, a mi régiónk viszont igen. Ennek szerinte már vannak jelei, még ha nem is olyan „dinamikus” ez az irányú migráció jelenleg.

Tucker Carlson megkérdezte, hogy Donald Trump és Benjámin Netanjáhú hatalomból való kiesése nehézséget jelenthet-e Orbán Viktornak. A politikus egyetértett ezzel, Donald Trump ráadásul „Magyarország nagy barátja” volt személyesen és politikailag is. De Netanjáhú is „jó barátja volt Magyarországnak”.

„A magyar konzervatív judeo-keresztény demokrata szemléletmód elvesztette két fontos nemzetközi támogatóját” – állította a miniszterelnök.

A stabil, de nem szeretett kormány jobb lesz az USA-nak, mint egy instabil új kabinet

Orbán Viktor elmondta még, hogy a​ „nemzetközi baloldal nyilvánvalóan mindent meg fog tenni, amit tud – talán még többet is –, hogy kormányváltás legyen Magyarországon”, a külföldi beavatkozásra azonban felkészültek, és vissza fognak vágni. Emellett a választások előtt azt szeretné a Biden-kormányzattal megértetni, hogy egy nem szeretett, de stabil kormányzat még mindig jobb számukra, mint egy bizonytalan, kevésbé stabil új kormány.

„Szerintem az amerikaiak előbb-utóbb ráébrednek, hogy a magyarországi ügyekről a magyaroknak kell dönteniük. És még a balos, liberális amerikai kormány is jobban jár, ha van egy jó partnere, amely egy konzervatív, kereszténydemokrata, az emberek, a magyar emberek által hosszú ideje támogatott kormány. Jobb egy ilyen, mint egy olyan kormány, amelyet Amerika támogat, és kormányra kerül, de néhány hónapon belül összeomlik, és destabilizációt és bizonytalanságot okoz” – érvelt Orbán Viktor.

Alább az egész interjú (angolul), az alig húszperces beszélgetésben nem esett szó sem a magyar-orosz közeledésről, sem a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszáról, vagy az egész világot megrázó és a magyar kormány érintettségét is felvető Pegasus lehallgatási ügyről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG