Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem nyolcezer új fertőzött, legalább 29 százalékuk már az omikrontól beteg


A WHO szerint márciusra Európa 50 százaléka omikronnal fertőzött lesz. 
A WHO szerint márciusra Európa 50 százaléka omikronnal fertőzött lesz. 

Rakétasebességgel száguld itthon és a világban is az omikron vírusvariáns. Hivatalos bejelentés szerint Magyarországon már a fertőzések 29 százalékáért felel, a WHO szerint márciusra Európa 50 százaléka omikronnal fertőzött lesz.

Magyarországon 7883 új fertőzöttet igazoltak kedd óta, velük a járvány kezdete óta összesen 1.308.877 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 67 beteg, velük a járvány halálos áldozatainak száma 40.083 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 118.945. Kórházban 2758 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 257-en vannak lélegeztetőgépen.

Folytatódnak az oltási akciónapok, amikor előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet oltásra menni. Hogy pontosan hová és mikor, arról itt tájékozódhat bővebben.

Bővítik az 5-11 éves gyerekek oltásának lehetőségét is, mert hétfőn beteltek a foglalható helyek. Így lehetővé teszik a gyerekek számára szombati napra az időpontfoglalást és az oltást.

Egyre dominánsabb az omikron

A magyarországi koronavírus-megbetegedések 29 százalékát az omikron variáns okozza, a vírus mutációja egyre jobban terjed. Általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb, akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma – mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta, az, hogy ez a variáns nem okoz komoly tünetet, általánosságban igaz, de egyénekre soha nem lehet igaz. Hogy ki milyen súlyosan betegszik meg, az függ az egészségi állapottól és az oltottsági foktól.

Jön a fertőzéscunami

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint Európa lakosságának több mint fele márciusra valószínűleg elkapja a Covid-19-et, a régió lakosságának több mint 50 százalékát megfertőzi az omikron a következő hat-nyolc hétben.

A WHO európai régiója 53 országot és területet foglal magában, köztük több Közép-Ázsiái országot is, az omikron gyorsan a domináns variánssá válik a nyugati országokban, és mára a Balkánra is terjed.

A WHO az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet (IHME) előrejelzését veszi figyelembe. Az európai régióra vonatkozó modellezés szerint a fertőzések száma január közepén érheti el a csúcsot, napi több mint 12 milliós esetszámmal. Az IHME szerint nemzetenként a csúcsok várhatóan jelentősen eltérnek, és később Közép-Ázsiában tetőznek majd.

XS
SM
MD
LG