Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csatlakozását kérné az Európai Ügyészséghez a pénzcsapok megnyitásán dolgozó Lengyelország


Plakát az Európai Ügyészség luxemburgi székhelyén
Plakát az Európai Ügyészség luxemburgi székhelyén

Lengyelország az új kormány megalakulását követő első hetekben közli majd az Európai Ügyészséggel (EPPO), hogy csatlakozni kíván – mondta a Reuters hírügynökségnek az igazságügyi miniszteri poszt feltételezett várományosa, miközben Varsó az európai uniós források feloldására törekszik.

Az EPPO az Európai Unió független ügyészsége, amely az unió pénzügyi érdekeit sértő ügyekkel foglalkozik.

A 27 tagállamból eddig 22 csatlakozott hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar jelentéstevő: Orbán csak a szavazati jog megvonásából értene

A lengyel nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) párt kormánya azonban, amely többször is viszályba keveredett Brüsszellel – bírálói szerint az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó reformok miatt –, úgy döntött, nem teszi meg. Arra hivatkozott, hogy tart a beavatkozástól a lengyel igazságszolgáltatási rendszerbe.

Adam Bodnar, a liberális Polgári Koalíció (KO) szenátora, aki a helyi média szerint az igazságügyi miniszteri poszt várományosa, úgy látja: az EPPO-hoz csatlakozás jóhiszemű lépés, amely gyorsan végrehajtható a demokratikus normákkal kapcsolatos aggodalmak miatt befagyasztott, milliárdos EU-s pénzeszközök feloldása érdekében.

„Vannak tervek a csatlakozásra - mondta Bodnar. – A kormány az első heteiben meglépné.”

Arra a kérdésre, hogy tényleg ő lesz-e az igazságügyi miniszter, Bodnar azt mondta: „Folynak erről megbeszélések, de semmi sem biztos. A döntés (a KO-t vezető) Donald Tusk kezében van.”

Fura együttélés

Andrzej Duda lengyel elnök, aki a PiS szövetségese, a pártnak adta meg az első esélyt a kormányalakításra. Ez azonban gyakorlatilag lehetetlennek tűnik a parlamenti többség hiánya miatt, az összes többi párt ugyanis kizárta, hogy együtt dolgozzanak.

Ehhez kapcsolódóan: Koalíciós megállapodást kötöttek a lengyel ellenzéki pártok

Ha a PiS kudarcot vall, az utat nyithat egy olyan időszakhoz, amelyben az elnök és a miniszterelnök különböző politikai tábort képvisel. Egy ilyen felállás megnehezítheti a hivatalba lépő kormány erőfeszítéseit a PiS reformjainak visszavonására, az államfő ugyanis megvétózhatja a törvényeket.

Bodnar azonban, aki korábban emberi jogi biztosként a PiS bírósági reformjainak élenjáró ellenzője volt, kijelentette, hogy a csatlakozáshoz az EPPO-hoz nincs szükség Duda aláírására.

„Az Európai Ügyészségnek a csatlakozáshoz csak a miniszterelnök levelére van szüksége – közölte. – Aztán az Európai Bizottság négy hónapon belül válaszol (…) Ez jó a helyreállítási alap pénzeszközeinek szempontjából, mert azt mutatja, hogy a korábbinál jobban el lehet számoltatni bennünket.”

Azt mondta, reméli, hogy az EPPO ügyészei felkeresik Lengyelországot, és kivizsgálják az állítólagos visszaéléseket az uniós forrásokkal olyan közintézményekben, mint a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Központ (NCBR).

Ehhez kapcsolódóan: Věra Jourová: Nem lesz politikai alku a magyar kormánnyal a pénzekről

Bírálói szerint a lengyel ügyészség átpolitizálódott a leköszönő igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro alatt, jelenlegi formájában nem tud hatékonyan foglalkozni a PiS és szövetségesei állítólagos jogsértéseivel.

„A vizsgálatok zömét a lengyel ügyészeknek kell elvégezniük – mondta Bodnar. – De amíg az ügyészség sok emberét Ziobro nevezte ki, erre nincs valós lehetőség. Ezért lenne jó csatlakozni az EPPO-hoz.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG