Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koalíciós megállapodást kötöttek a lengyel ellenzéki pártok


A megállapodás aláírása Varsóban 2023. november 10-én
A megállapodás aláírása Varsóban 2023. november 10-én

Az októberi választásokon abszolút többséget szerző ellenzéki erők vezetői aláírták a megállapodást a következő négy év kormányzásáról, miközben a hatalom átvételére még hetekig nem kerülhet sor.

A Polgári Koalíció (KO), a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (Polska 2050) és az Új Baloldal tömörülés együttesen 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős parlamenti alsóházban, és ugyancsak abszolút többsége van a szenátusban.

Közös miniszterelnök-jelöltjük a tisztséget korábban már betöltő, centrista, Európa-párti Donald Tusk, aki elsősorban a jogállamiság helyreállításának ígéretével kampányolt a populista Jog és Igazságosság (PiS) nyolc éve tartó uralma után.

„A demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy készek vagyunk az együttműködésre, az új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben – jelentette ki Tusk. – Készek vagyunk felelősséget vállalni a hazánkért” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: Orbán Viktor ellenpólusa lehet Donald Tusk lengyel miniszterelnökként

A PiS szövetségeseként számontartott Andrzej Duda államfő ugyanakkor a világos többség ellenére is az eddigi miniszterelnöknek, Mateusz Morawieckinek fogja adni először a kormányalakítási megbízást.

Ez a próbálkozás a szakértők többsége szerint eleve kudarcra van ítélve, a lépéssel kizárólag lojalitását kívánta bizonyítani az elnök.

A széles ellenzéki koalíción belül bizonyos kérdésekben nincs egyetértés a különböző szereplők között, ilyen például a hagyományosan katolikus, viszont gyorsan szekularizálódó országban mélyen megosztó ügynek számító abortusz.

Włodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal vezetője elismerte, hogy sok kompromisszumra volt szükség, így pártja sem ért el mindent, amit szeretett volna. Ennek ellenére örömét fejezte ki amiatt, hogy mintegy tizennyolc év után először lesz tagja a kormánynak a baloldal.

Ehhez kapcsolódóan: Varsó visszatérése: mi lesz új és mi marad a régi Tusk alatt?

Az újonnan megválasztott törvényhozás alakuló ülése hétfőn lesz.

Az államfő az ezt követő tizennégy napon belül ad hivatalos kormányalakítási megbízást Morawieckinek. Az új kabinetet és a kormányprogramot a megbízatást követő további két héten belül kell a szejm előtt bemutatni, majd az alsóház bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Kudarc esetén a második körben a parlamenti alsóház abszolút többségi szavazással bíz meg valakit kormányalakítással.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG