Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csendben eltemették Prigozsin parancsnokát Moszkva közelében


Dmitrij Utkin és Jevgenyij Prigozsin portréja egy rögtönzött emlékműnél Moszkvában 2023. augusztus 24-én
Dmitrij Utkin és Jevgenyij Prigozsin portréja egy rögtönzött emlékműnél Moszkvában 2023. augusztus 24-én

Moszkva közelében csütörtökön eltemették a Wagner orosz zsoldoscsoport társalapítóját és katonai parancsnokát, aki abban a rejtélyes repülőgép-szerencsétlenségben halt meg, amelyben főnöke, Jevgenyij Prigozsin is életét vesztette.

Az 53 éves Dmitrij Utkint, akinek Wagner hívójeléről nevezték el a magánhadsereget, Moszkva külvárosában, Mityiscsiben temették el egy szertartáson, amelyet az orosz katonai rendőrség kordonokkal zárt körbe – írta a Shot orosz online híroldal.

Prigozsint kedden temették el szülővárosában, Szentpétervárott egy hasonlóan zárt körű szertartással, amely éles ellentétben állt a közösségi médiában tapasztalt, hangos és gyakran trágár jelenlétével.

Utkin, mielőtt Prigozsinnal közösen létrehozta a Wagnert, a GRU orosz katonai hírszerző szolgálat különleges tisztjeként szolgált alezredesi rangban.

Ehhez kapcsolódóan: Lezuhant egy repülő, amelynek utaslistáján szerepelt a Wagner-vezér Prigozsin – mind a tíz utas meghalt

Harcolt Moszkva szíriai és ukrajnai katonai hadjárataiban, és 2016-ban Vlagyimir Putyin elnökkel fotózkodott a Kremlben.

Június végén a Reuters egyik forrása szerint Utkin volt a vezetője a Wagner-lázadók fegyveres konvojának, amely Moszkva felé haladt, hogy kikényszerítse Prigozsin követelését, a katonai vezetés lemondását az ukrajnai kudarcok miatt.

A rövid ideig tartó lázadás volt a legnagyobb kihívás Putyin uralmával szemben, amióta 1999-ben hatalomra került, az elnök pedig árulással és „hátba szúrással” vádolta a lázadás kirobbantóit.

Utkin, Prigozsin és Wagner logisztikai vezetője, Valerij Csekalov is a tíz ember között volt, akik meghaltak, amikor Prigozsin Embraer Legacy 600-as magángépe augusztus 23-án lezuhant Moszkvától északra.

Korábbi cikkünk a témában: A brit hírszerzés szerint „nagyon valószínű”, hogy Prigozsin meghalt, bár a megerősítés várat magára

Putyin 23 éve tartó uralma alatt számos kritikusa halt már meg tisztázatlan körülmények között, vagy épphogy megúszta a halált.

A Kreml szerint a baleset minden lehetséges okát kivizsgálják, beleértve az idegenkezűséget is. „Abszolút hazugságként” utasították el azt a feltételezést, hogy Putyin rendelte volna el Prigozsin és emberei halálát.

Miután egy alku véget vetett a lázadásnak, Utkin a Wagner-harcosokhoz intézett beszédében azt mondta: „Ez még nem a vég. Ez csak a kezdete a világ legnagyobb munkájának, amit hamarosan végrehajtunk” –, majd angolul hozzátette: – Isten hozott a pokolban!”

Lavrov durván reagált a Szabad Európa Prigozsinra vonatkozó kérdésére
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:33 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG