Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lezuhant egy repülő, amelynek utaslistáján szerepelt a Wagner-vezér Prigozsin – mind a tíz utas meghalt


Prigozsin utolsó, augusztus 21-én posztolt videójában
Prigozsin utolsó, augusztus 21-én posztolt videójában

Lezuhant a Wagner-csoport magánrepülőgépe, miközben Moszkvából Szentpétervár felé tartott. A hatóságok szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője egyike volt az utaslistán szereplő tíz személynek.

FRISSÍTÉS
A Moszkvától északra lezuhant gépen tartózkodott Jevgenyij Prigozsin és a Wagner parancsnoka, Dmitrij Utkin – közölte az orosz polgári légi közlekedési hatóság.
A magánrepülőgép a Wagner zsoldoscsoporthoz tartozott, és Moszkvából Szentpétervárra tartott.
A Kreml vagy a védelmi minisztérium nem erősítette meg hivatalosan, hogy Prigozsin és Utkin meghalt a balesetben, de a Wagnerhez köthető Telegram-csatorna holtnak nyilvánította őket.
A Gray Zone nevű csatorna hősnek és hazafinak nyilvánította Prigozsint.

„Egy Embraer Legacy magánrepülőgép zuhant le a Tveri területen fekvő Kuzsenkino település külterületén. A fedélzeten tíz ember, köztük a személyzet három tagja tartózkodott. Az előzetes jelentések szerint a repülő összes utasa meghalt” – áll a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának augusztus 23-i közleményében.

Oroszország légügyi hatósága (Roszaviatszija) hozzátette, hogy „az utaslistán szerepelt Jevgenyij Prigozsin neve”, azt ugyanakkor nem erősítették meg, hogy valóban a fedélzeten volt-e.

A hivatalos szervek egyelőre nem adtak tájékoztatást a baleset lehetséges okairól. A Roszaviatszija annyit közölt, hogy vizsgálatot indítottak a baleset okainak kiderítésére.

Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese, Prigozsin június 24-én rövid ideig tartó lázadást indított, amelynek során a Wagner harcosai elfoglalták a dél-orosz Rosztov-na-Donu városát, továbbmentek a főváros felé, és csak Moszkvától kétszáz kilométerre álltak meg. A lázadás során lelőttek egy orosz katonai repülőgépet; összesen az orosz légierő 13 tagját ölték meg aznap.

Prigozsint akkor nem tartóztatták le, még csak őrizetbe sem vették. Putyin azonban „hátba szúrásnak” ítélte el a lázadást, és megfogadta, hogy megbüntet minden „árulót”, aki részt vett a puccskísérletben.

A lázadás óta nagyrészt rejtély a Wagner-vezér holléte. Június 24-e óta a hét elején posztolt először új videót. A felvétel valószínűleg Afrikában készült, és augusztus 21-én tették közzé a Wagner-csoporthoz kapcsolódó Telegram-csatornákon. A videón Prigozsin látható, amint katonai ruházatban, puskával a kezében a sivatagban áll.

Korábbi feltételezések szerint Prigozsin Oroszország és Belarusz között mozoghatott, ahol a Wagner-csapatok táborokat létesítettek a belarusz fegyveres erők kiképzésére. A segítségnyújtás Belarusznak a júniusi lázadást lezáró megállapodás része volt.

Azután került sor a Wagner-csoport lázadására, hogy Prigozsin heves és részben a nyilvánosság előtt zajló vitába keveredett az orosz katonai vezetéssel az ukrajnai háborús stratégiával és a lőszerellátással kapcsolatban.

William Burns, a CIA vezetője múlt hónapban azt mondta, hogy Putyin valószínűleg megtorlásra készül Prigozsinnal szemben. „Putyin a bosszú végső apostola” – fogalmazott Burns július 20-án az Aspeni Biztonsági Fórumon tartott beszédében, hozzátéve, hogy meglepődne, ha Prigozsin megúszná a megtorlást.

Készült az AP, a Reuters és a TASZSZ híreinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG