Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit hírszerzés szerint „nagyon valószínű”, hogy Prigozsin meghalt, bár a megerősítés várat magára


Rögtönzött emlékfal Moszkvában Jevgenyij Prigozsinnak 2023. augusztus 25-én
Rögtönzött emlékfal Moszkvában Jevgenyij Prigozsinnak 2023. augusztus 25-én

A brit védelmi minisztérium szerint „nagy a valószínűsége” annak, hogy az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin meghalt a repülőgép-balesetben a hét elején, bár az azt vizsgáló orosz tisztviselők még adósak ennek végleges megerősítésével.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tíz ember halálát okozó baleset óta tett első megszólalásában, augusztus 24-én múlt időben beszélt Prigozsinról, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Prigozsin neve szerepelt a repülőgép utaslistáján.

Putyin mindazonáltal nem erősítette meg hivatalosan a Wagner-vezér halálát. A brit védelmi minisztérium augusztus 25-i hírszerzési összefoglalójában azt írta, hogy még nincs „döntő bizonyíték” arra, hogy Prigozsin a fedélzeten volt, és köztudott róla, hogy rendkívüli intézkedésekkel óvta saját biztonságát, „nagy a valószínűsége annak, hogy tényleg halott”.

Putyin: Tehetséges ember volt, súlyos hibákkal

„Tehetséges ember volt – mondta Putyin augusztus 24-én Prigozsinról –, egyben nehéz sorsú ember is, aki súlyos hibákat követett el az életben.”

„Őszinte részvétem minden elhunyt családjának” – tette hozzá.

Putyin nem részletezte, milyen hibákat követett el az a férfi, aki mindössze két hónappal ezelőtt rövid ideig tartó lázadást vezetett az orosz hadsereg ellen, és több mint két évtizedes hatalomgyakorlása alatt a legkomolyabb kihívás elé állította Putyint.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin Prigozsinról: Súlyos hibákat vétő, nehéz sorsú ember volt

Prigozsint nem tartóztatták le vagy vették őrizetbe a zendülés idején, de Putyin hátba szúrásnak minősítette a lázadást, és megfogadta, hogy megbünteti az összes benne érintett „árulót”.

A nyomozók átkutatják a Wagner magánrepülőgépének roncsait, miután Moszkvából Szentpétervárra tartó útján lezuhant, és senki nem maradt életben a fedélzetén.

A Flightradar24 online nyomkövetője augusztus 23-án kora este azt mutatta, hogy egy brazil gyártmányú Embraer 600-as sugárhajtású repülőgép eltűnt a radarképernyőkről. Nem sokkal ezután a közösségi médiában egy videó jelent meg, amelyen Moszkvától körülbelül háromszáz kilométerre északra egy repülőgép zuhan alá az égből. A helyszín egybeesett az Embraer eltűnésének helyével.

A kérdés, hogy Prigozsin a gépen volt-e, vagy sem, illetve a gép lezuhanásának körülményei olyan találgatásokhoz vezettek, amelyek szerint Putyin áll a baleset hátterében.

A Kreml szerint hazugság, hogy Putyin volt a háttérben

A Kreml pénteken visszautasította a vádakat arról, hogy megölette Prigozsint. Közölte, hogy az erről szóló nyugati felvetés „teljes mértékben hazugság”, és nem erősítette meg Prigozsin halálát, arra hivatkozva, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

„Most nagyon sok találgatás övezi ezt a repülőgép-katasztrófát és a gép utasai, köztük Jevgenyij Prigozsin tragikus halálát. Természetesen Nyugaton mindezt a találgatást a jól ismert szemszögből prezentálják” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„Mindez abszolút hazugság. Amikor erről tudósítanak, a tényekre kell alapozni. Még nincs sok tény. Ezeket a nyomozás során kell megállapítani” – tette hozzá.

Putyin évtizedek óta közeli szövetségese, Prigozsin vezette a június 24-i zendülést, amelynek során a Wagner-harcosok elfoglalták a Don menti Rosztov városát, és kétszáz kilométerre megközelítették Moszkvát. A lázadás során egy orosz katonai repülőgépet lelőttek, és az orosz légierő 13 tagja életét vesztette.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán búzaexport blokkolása után Oroszország saját szállításai is elakadtak

Vezetői vákuum

A Wagner parancsnoka és társalapítója, Dmitrij Utkin is szerepelt a lezuhant gép utaslistáján. A repülőn két pilóta és egy légiutas-kísérő is tartózkodott – közölte a légi közlekedési hatóság, hozzátéve, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

Bár a Kreml vagy a védelmi minisztérium nem erősítette meg hivatalosan Prigozsin és Utkin halálát, a Wagnerhez köthető Telegram-csatorna halottnak nyilvánította őket.

A csatorna, a Szürke Zóna hősnek és hazafinak nevezte Prigozsint, aki szerinte olyan, meg nem nevezett emberek keze által lelte halálát, akik „Oroszország árulói”.

A Szürke Zóna arról is beszámolt, hogy Prigozsin egy másik magángépe biztonságosan landolt a Moszkvai területen. Az információt független forrásból még nem sikerült ellenőrizni.

Prigozsin és Utkin halála – ha bebizonyosodik – súlyos csapást jelenthet a Wagner-csoportra, amely kulcsfontosságú szerepet játszott Oroszország harcában az ukrán Bahmut elfoglalásáért.

A Wagner-katonákat Szíriában is bevetették, ahol Oroszország Bassár el-Aszad elnök kormányát támogatja a polgárháborúban, valamint Líbiában, ahol Kalifa Hifter parancsnok erőivel együtt harcoltak. A csoport a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban is tevékenykedett.

„Prigozsin halála szinte bizonyosan mélyen destabilizáló hatással lenne a Wagner-csoportra” – közölte a brit védelmi minisztérium.

„Személyes tulajdonságai, mint a hiperaktivitás, a kivételes merészség, az eredményre törekvés és a rendkívüli brutalitás áthatották a Wagnert; valószínűtlen, hogy bárki felérne vele az utódaként. (…) A Wagner vezetésében keletkezett vákuumot tovább súlyosbítják azok a jelentések, amelyek szerint Dmitrij Utkin alapító parancsnok és Valerij Csekalov logisztikai vezető is meghalt.”

A Wagner-vezér holléte a lázadás óta nagyrészt rejtély volt. Első videója a hét elején jelent meg a zendülés után. Ezt valószínűleg Afrikában forgatták, és augusztus 21-én tették közzé a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatornákon. Prigozsin terepszínű öltözetben látható rajta egy sivatagi területen, puskával a kezében.

Korábban azt hitték, hogy Oroszország és Belarusz között osztja meg az idejét, ahol a Wagner-csapatok táborokat állítottak fel az ottani fegyveres erők kiképzésére a lázadás beszüntetéséről kötött alku részeként.

Ehhez kapcsolódóan: Műholdképek szerint felszámolják a Wagner-csoport táborát Belaruszban

A Wagner-felkelés annak a heves nyilvános belharcnak volt a következménye, amelyet Prigozsin az orosz katonai vezetéssel vívott az ukrajnai háborús stratégia és a lőszerellátás hiányosságai miatt.

Lavrov durván reagált a Szabad Európa Prigozsinra vonatkozó kérdésére
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG