Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Debreceni reformátusok: Megbotránkoztunk azon, hogy egyházunk vezetője a tettes oldalára állt


Balog Zoltán református püspök és Novák Katalin ekkor még családügyi miniszterként 2019. február 28-án Budapesten
Balog Zoltán református püspök és Novák Katalin ekkor még családügyi miniszterként 2019. február 28-án Budapesten

„Mi nem vagyunk felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért felelősek vagyunk, hogy kik vezetik egyházunkat” – áll a Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközség nyilatkozatában.

A presbitérium nyilatkozatában, amelyet Facebookon is közzétettek, azt írják, mélységesen együttéreznek a bántalmazott gyerekekkel, és elítélik a tetteseket, „legyen az a bántalmazó vagy az, aki a bántalmazó tettének leplezését segítette”.

Mint írják, megbotránkoznak azon, hogy a hitvallásos döntés órájában egyházuk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt.

Arról is írnak, hogy Balog Zoltán személyes döntésének, politikai tevékenységének társadalmi megítélése a református egyházra vetül. Mint fogalmaznak, joggal, hiszen Balog Zoltán képviselte mint zsinatelnök az egyházukat. A püspök lemondását a zsinatelnöki posztról indokoltnak tartják.

A nyilatkozat azzal zárul, hogy nem felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért igen, hogy kik vezetik egyházukat.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy Balog Zoltán református püspök a február 16-i zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről. A bántalmazottakról nem beszélt, azt mondta, részévé vált egy boszorkányüldözésnek, amelynek az államfői posztról a botrány miatt lemondó Novák Katalin az áldozata.

Szerdán újabb tüntetés volt a gyermekbántalmazás áldozataiért Budapesten. Az Országos Közös Akarat szervezésében több százan vonultak a Kossuth térre. Múlt pénteken több tízezren, az esemény egyik létrehozója, felszólalója szerint legkevesebb 150 ezren lehetettek a Hősök terén azon a demonstráción, amelyet a kegyelmi ügy és a gyerekbántalmazások elleni tiltakozásul szerveztek YouTube-influenszerek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG