Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Deutsch Tamást csak felfüggesztették


Deutsch Tamás magyar képviselő az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén, Strasbourgban, 2019. július 15-én.
Deutsch Tamás magyar képviselő az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén, Strasbourgban, 2019. július 15-én.

Nagyjából 40 képviselő ki akarta zárni a frakcióból, de csak ideiglenes jogfosztás lett a vége.

Megvonták Deutsch Tamás EP-képviselő összes frakciótagság általi jogosultságát az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában, tudta meg az Eurológus. Leírásuk szerint 133 igen és 6 nem szavazat mellett került sor a magyar képviselő jogfosztására.

Korábban ugyanis csaknem 40 képviselőjük Deutsch Tamás kizárását indítványozta.

Szerintük Deutsch Tamás olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján nincs helye a frakcióban. Egy interjúban Manfred Weber megnyilatkozását a Gestapo, illetve az ÁVH szlogenjeihez hasonlította, amikor az Európai Néppárt német frakcióvezetője azt mondta, hogy akinek nincs takargatnivalója, annak nem kell tartani a jogállamiság és a költségvetési kifizetések összekapcsolásától.

Deutsch később kétszer is bocsánatot kért a nyilatkozat miatt, és „visszavonta” azt.

Amíg ez érvényben marad, Deutsch Tamás nem szólalhat fel a Európai Néppárt nevében az EP plenáris ülésein, nem lehet az egyes ügyek előadója és nem tölthet be tisztséget az EP-ben. Utóbbi jelenleg azt jelenti, hogy nem dolgozhat a Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság alelnökeként.

Deutsch Tamás a Facebookon arról írt, hogy ő szereti az Európai Néppártot és a képviselőcsoport tagja. A Twitteren pedig éjjel bejelentette, hogy "no comment" Róza Thun lengyel képviselő bejegyzésére, aki arról írt, hogy ő kizárta volna Deutschot.

Az Európai Parlamanet szerdai ülésén elfogadták végül a EU következő, hétéves költségvetését is. Nagy többséggel fogadták el, 548 igen, 81 nem és 66 tartózkodás mellett szavazták meg.

Így már jövőre hozzájuthatnak az érintett országok az uniós támogatásokhoz. A nagyjából 1800 milliárd eurós pénzügyi csomag része a csaknem 800 milliárd eurós NextGenerationEU, az unió járvány utáni újraépítési alapja is.

A költségvetést azért nem lehetett eddig elfogadni, mert Magyarország és Lengyelország hetekig vétóval gátolta azt. A két ország kormányai ellenezték ugyanis, hogy a a jogállam működését, a jogbiztonságot is ellenőrizhesse az EU.

Magyarország mintegy 8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kap az új pénzügyi csomagból.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG