Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem zárná ki Deutsch Tamást a Néppárt, de megvonná jogait


Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.

Szerdán szavaznak az Európai Néppárt tagjai arról, hogy kizárják-e Deutsch Tamást. A Szabad Európa birtokába jutott döntéstervezet szerint nem zárnák ki a magyar politikust, de megvonnák tőle a tagsággal járó jogokat.

Napok óta téma Deutsch Tamás esetleges kizárása az Európai Néppárt frakciójából. A Szabad Európa birtokába került döntéstervezet szerint ez szerdán aligha történik meg, ellenben megfoszthatják a frakciótagsággal járó jogaitól.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, nem szólalhatna fel néppárti képviselőként, illetve nem képviselheti a csoportot semmilyen hivatalos minőségben, például rapportőrként.

Ugyanakkor a Néppárt minden fideszes képviselőt arra szólítana föl, vizsgálja felül, politikai meggyőződése összeegyeztethető-e az EPP alapvető értékeivel.

A kezdeményező egy osztrák néppárti politikus, Othmar Karas, aki minderről levélben tájékoztatta a frakció valamennyi tagját. Sajtóhírek szerint a német CDU a szerda esti frakcióülésen kérvényezni fogja a szavazás elhalasztását. A német kormánypárt az EPP egyik legbefolyásosabb tagja.

A kezdeményezéshez csatakozó néppárti képviselők szerint Deutsch Tamás olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján nincs helye a frakcióban. Egy interjúban Manfred Weber megnyilatkozását a Gestapo, illetve az ÁVH szlogenjeihez hasonlította, amikor az Európai Néppárt német frakcióvezetője azt mondta, hogy akinek nincs takargatnivalója, annak nem kell tartani a jogállamiság és a költségvetési kifizetések összekapcsolásától. Deutsch később kétszer is bocsánatot kért a nyilatkozat miatt, és „visszavonta” azt.

Nem csak Deutsch, de a Fidesz is túl messzire mehetett

A szerdai ülésen a tervezet szerint az EPP arról is dönthet, hogy amint a járvány jelentette veszélyek elhárulnak, a Fidesz kizárását is megvitatják a párton belül. Korábban azért halasztották el a vitát, mert többen azon a véleményen voltak, ilyen kaliberű döntést csak személyesen lehet meghozni, ezt viszont a járványhelyzet nem teszi lehetővé.

Az EPP a döntéstervezetben most azt írja, elkötelezettek az európai, értékalapú politizálás mellett, és a pártcsalád számára kiemelten fontosak az olyan értékek, mint a szabadság, a szolidaritás, a demokrácia és a jogállamiság. „Ezek az értékek nem képezhetik vita tárgyát, az EPP minden tagjának tiszteletben kell tartania őket” – írják.

Az EPP kitér arra is, hogy nem csak Deutsch Tamás szavaival van bajuk, hanem azzal is, hogy a Fidesz folyamatosan támadja az Európai Uniót, és nem osztja azokat az alapvető célokat, amelyek az EPP számára fontosak, mint az európai integráció, a bíróságok függetlensége, a sajtószabadság, a civil társadalom szabadsága és a kisebbségek védelme.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG