Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EPP-kizárás: Deutsch azt mondja, ő már bocsánatot kért


Az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjának ülése Strasbourgban.
Az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjának ülése Strasbourgban.

A fideszes EP-képviselő szerint az Európai Néppártban szokássá vált gyakorlat, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket. Ezt írja levelében a Magyar Néppárti Képviselőcsoport vezetője az Európai Néppárti Frakció tagjainak.

Mint arról beszámoltunk, december 9-én, azaz jövő héten szerdán tűzi napirendjére az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója Deutsch Tamás, a Fidesz magyar néppárti delegációvezetője kizárásának ügyét. A kezdeményező egy osztrák néppárti politikus, Othmar Karas, aki minderről levélben tájékoztatta a frakció valamennyi tagját.

A kezdeményezéshez csatakozó néppárti képviselők szerint Deutsch olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján nincs helye a frakcióban. Egy interjúban Manfred Weber megnyilatkozását a Gestapo, illetve az ÁVH szlogenjeihez hasonlította, amikor az Európai Néppárt német frakcióvezetője azt mondta, hogy akinek nincs takargatnivalója, annak nem kell tartani a jogállamiság és a költségvetési kifizetések összekapcsolásától.

Minderről most azt írja a néppárti frakciónak címzett levelében a magyar politikus, hogy a magyar sajtóban megjelent interjúja után felmerült vádakat az interjút követő napon Mandfred Webernek küldött levelében tisztázta. Azt írta neki, hogy nem állt szándékában őt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, megköveti.

"Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy Frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette"

- írja mostani levelében Deutsch Tamás, hangsúlyozva, hogy szerinte a bocsánatkérés megtörtént, és ezek után kezdeményezte Othmar Karas az ő kizárását.

Szerinte a kizárással fenyegetés mára gyakorlattá vált

Deutsch levelében azzal érvel, hogy a kifogásolt interjú "senki személye ellen nem irányult", hanem egy olyan eljárást kritizált benne, amely szerinte "semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik, és a jogbiztonságot sem szolgálja".

Mint írja, nem az új mechanizmus mellett érvelő személyek, és nem a jogállamiság elve az, ami a politikai önkényre emlékezteti, hanem"az a konkrét mechanizmus, amiről az Európai Parlament és a Tanács előzetes politikai megállapodása rendelkezik".

Deutsch szerint az Európai Néppártban szokássá vált gyakorlat, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket.

Kettős mércét és nyomásgyakorlást emleget

A fideszes politikus levelében emlékeztet arra, hogy idén tavasszal a néppárti frakció 15 nemzeti delegációja a Fidesz kizárását követelte a frakcióból, Deutsch szerint "a magyar járványügyi intézkedések kapcsán terjesztett abszurd híresztelések alapján".

Úgy fogalmaz, hogy miközben őt kizárással fenyegetik, a Néppárton belülről érkező, a Fidesszel és annak vezetőivel szemben megfogalmazott sértések és rágalmak büntetlenek maradnak.

Deutsch emlékeztet arra, hogy a napokban zajlik a decemberi uniós csúcs előkészítése. Szerinte a kizárásával való fenyegetés már önmagában is azt a látszatot kelti, hogy a néppárti frakció ilyen módon kíván nyomást gyakorolni az uniós költségvetés és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap megvétózását kilátásba helyező magyar kormányra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG