Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Deutsch Tamás a nyilvánosságra hozott fideszes EP-listáról


Deutsch Tamás az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának ülése utáni sajtótájékoztatón az Országházban 2024. március 27-én
Deutsch Tamás az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának ülése utáni sajtótájékoztatón az Országházban 2024. március 27-én

A Fidesz Facebookon és X-en is közzétette európai parlamenti listáját a június 9-i választásra. Deutsch Tamás listavezető szerint az összeállt csapat alkalmas arra, hogy aktívan közreműködjön az EP-n belül remélt és várható jobboldali fordulatban. Az új neveket is tartalmazó EP-listát a párt választmánya április 15-én fogadhatja el.

A Fidesz országos elnöksége a KDNP-vel egyetértésben döntött a kormánypártok 2024-es európai parlamenti listájának javaslatáról – közölte Deutsch Tamás EP-lista-vezető, aki az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva arról is beszámolt: új jelöltként szerepel a listán mások mellett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó, háromszoros paralimpiai bajnok.

Deutsch Tamás értékelése szerint az eddigi legkeményebb európai parlamenti ciklus elé néznek, minden korábbinál durvább támadásokkal szemben kell majd megvédeniük Magyarország szuverenitását.

A listavezető úgy fogalmazott: „Ehhez, a közös szabadságunkért folytatott küzdelemhez kellett megtalálni a győztes csapat-összeállítást, a régi és új harcosokat. (…) Ha a listán szereplők felkészültsége alapján a megmérettetés pontozásos sportág lenne”, már most nyernének – tette hozzá.

Deutsch Tamás megfogalmazása szerint a Fidesz–KDNP 2024-es EP-listája továbbra is nemzeti lista, amelyen a vajdasági és kárpátaljai magyar nemzeti közösség új jelöltje, Vicsek Annamária és Ferenc Viktória is szerepel. Szerinte ennek a nyugat-balkáni uniós csatlakozási folyamat felgyorsítása szempontjából, illetve az orosz–ukrán háború mielőbbi befejezésével kapcsolatban még nagyobb a jelentősége.

Jelezte: Bocskor Andrea és Deli Andor EP-képviselő továbbra is a határon túli magyar nemzeti közösségek érdekében folytatja munkát.

Deutsch Tamás arra is kitért, hogy „Brüsszel méregzöld ideológiai nyomásgyakorlása” ellen Nyugat-Európa-szerte fellázadtak a gazdák, a következő évek egyik legfontosabb kérdése a gazdatársadalom érdekeinek eredményes képviselete lesz. Ezzel indokolta, hogy a magyar gazdák képviselete markánsan megjelenik a listán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének személyében.

A politikus megerősítette, hogy Orbán Viktor felkérésére Hidvéghi Balázs az európai parlamenti ciklus végeztével a magyar Országgyűlés tagjaként dolgozik tovább, míg a néhány év megszakítással 2004 óta EP-képviselő Járóka Lívia a jövőben az egyetemi-akadémiai életben folytatja szakmai pályafutását.

Trócsányi László már korábban bejelentette, hogy nem indul újra a 2024-es európai parlamenti választásokon, mert mandátuma lejártát követően a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként dolgozik tovább, míg Tóth Edina európai parlamenti tanácsadói és képviselői tapasztalatával környezetvédelmi szakemberként folytatja.

Deutsch Tamás megtisztelőnek nevezte, hogy Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó, háromszoros paralimpiai bajnok, paravívó világ- és Európa-bajnok is tagja a Fidesz EP-listájának. Kósa Ádám jelenlegi EP-képviselő a Siketek Nemzetközi Sportbizottságának elnökeként az egyik legfontosabb nemzetközi sportdiplomáciai tisztséget betöltő magyar sportvezetőként dolgozik a jövőben.

Az EP-lista elfogadásáról a Fidesz országos választmánya április 15-i ülésén dönt.

Deutsch Tamás azt követően lett a Fidesz–KDNP EP-lista-vezetője, hogy a korábbi jelölt, Varga Judit volt igazságügyi miniszter február 10-én lemondott minden közéleti pozíciójáról, és bejelentette visszavonulását egy héttel azt követően, hogy kiderült K. Endre kegyelmi ügye. A botrány miatt szintén lemondó akkori államfő, Novák Katalin kegyelmi döntését Varga Judit ellenjegyezte igazságügyi miniszterként, ezért a politikai felelősség az övé volt. Varga Judit lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is, az ő helyére lépett Deutsch Tamás.

XS
SM
MD
LG