Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Diplomáciai erőfeszítések és továbbra is gyülekező helyi szerbek Észak-Koszovóban


Lengyel KFOR-katonák őrzik az önkormányzat egyik irodáját Zvečanban 2023. május 30-án
Lengyel KFOR-katonák őrzik az önkormányzat egyik irodáját Zvečanban 2023. május 30-án

Észak-Koszovóban továbbra is a városházáknál gyülekeznek az ottani szerbek az erőszakos hétfő után, amikor a KFOR erőinek kellett közbeavatkozniuk, és katonák, illetve tüntetők tucatjai sérültek meg. Közben az EU tisztviselői azon dolgoznak, hogy egy asztalhoz ültessék Szerbia és Koszovó vezetőit.

Május 30-án Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője arra szólította fel a koszovói hatóságokat és a szerb nemzetiségű tüntetőket, hogy „azonnal enyhítsék” a feszültséget Koszovó északi részén. Közben a Szabad Európa forrásai arról számoltak be, hogy az Európai Unió párbeszédért felelős különleges képviselője, Miroslav Lajčák találkozót próbál tető alá hozni Aleksandar Vučić szerb elnök és Koszovó miniszterelnöke, Albin Kurti között.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU az erőszak megállítására kéri Koszovót, a hatóságok szerint a helyzet nyugodt

A források mindazonáltal arra is figyelmeztettek: valószínűtlennek tűnik, hogy bármelyik fél készen áll a találkozásra vagy tárgyalásokra, így Lajčák esélye a sikerre minimális.

Vučić arra kérte a Németországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Olaszországból álló informális döntéshozó Quint-csoport vezetőjét, hogy ösztönözze Pristinát a koszovói szerbek biztonságának szavatolására.

Vučićnak és Kurtinak egyaránt Pozsonyba kellett volna utaznia egy globális biztonsági konferenciára, de most egyikük esetében sem tűnik valószínűnek ez, mindketten a válság kezelésével vannak elfoglalva.

Miközben élénk diplomáciai erőfeszítések zajlanak a színfalak mögött, a koszovói rendőrség nyugodt helyzetről számolt be a szerb többségű Zvečan, Leposavić és Zubin Potok városból, ahol folytatódnak a tüntetések.

„Nem jegyeztünk fel semmilyen incidenst. A rendőrség a kötelezettségeinek megfelelően látja el feladatait” – mondta Veton Elshani, a koszovói rendőrség munkatársa a Szabad Európának.

Május 29-én a NATO vezette KFOR-csapatok oszlatni kezdték a szerb nemzetiségű tüntetőket, akik nem tettek eleget a figyelmeztetéseknek, nem hagyták el a zvečani önkormányzat épületének környékét. Erőszakos összecsapások törtek ki a többségi helyi szerbek és az albán hatóságok között, több tucat katona és tüntető sebesült meg.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó: Megműtötték az egyik sebesült magyar KFOR-katonát Koszovóban

A KFOR mintegy harminc tagja – 11 katona az olasz és 19 a magyar kontingensből – sérült meg „a tiltakozó tüntetők feltartóztatása során” – áll a KFOR közleményében.

„A felek közötti összecsapások elkerülése és az eszkaláció kockázatának minimalizálása érdekében a KFOR békefenntartói elejét vették annak, hogy koszovói szerbek és koszovói albánok élete kerüljön veszélybe. Mindkét félnek teljes felelősséget kell vállalnia a történtekért, és meg kell akadályoznia a további eszkalációt, ahelyett hogy hamis narratívák mögé bújnának” – nyilatkozta a KFOR-misszió parancsnoka, Angelo Michele Ristuccia vezérőrnagy.

A mintegy 16.500 lakosú Zvečan egyike annak a három észak-koszovói városnak, ahol a pristinai hatóságok megpróbáltak albán nemzetiségű polgármestereket beiktatni a bojkottált választásokat követően, és ezzel kihívták a helyi szerb közösségek és a szomszédos Szerbia haragját.

A polgármesterek mindegyike letette a hivatali esküt, annak ellenére hogy az április 23-i időközi választásokon a részvételi arány 3,5 százalék alatt volt az említett három területen, miután a szerbek bojkottálták a szavazást.

Több száz fős tömeg gyűlt össze Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban az önkormányzat épülete előtt, riasztókat kapcsoltak be, paprikaspray-t használtak és palackokat dobáltak, miközben a koszovói tisztviselőkre helyi és nemzetközi nyomás erősödött a helyzet enyhítése érdekében.

A KFOR katonái kordonnal próbálják távol tartani egymástól a két oldalt mindhárom településen, és megakadályozni, hogy a tömeg lerohanja azokat az épületeket, ahol a szomszédos Szerbia által támogatott, úgynevezett párhuzamos kormányzat működik.

Charles Kupchan, az Amerikai Külügyi Tanács tagja és a Georgetown Egyetem professzora május 30-án azt mondta a Szabad Európának, hogy a koszovói kormánynak vissza kell vonnia az albán polgármesterek kinevezését a szerb többségű északi településeken. Az ilyen lépések ugyanis „hosszú távon haszontalanok és kontraproduktívak” – tette hozzá.

„Látnunk kell, hogy Szerbia és Koszovó kormánya leül egymással, és megpróbálják kidolgozni a kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodás részleteit. Úgy tűnik, hogy a szerb közösség önkormányzása az egyik fő akadály. Úgy gondolom, hogy ami most északon történik, az elvonja a figyelmet a megállapodás e fontos lépéséről” – mondta.

Erőszakba fulladt a koszovói szerbek tiltakozása, magyar békefenntartók is megsérültek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00
Készült az AFP, a dpa és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG