Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sajtóértesülés: Pegasus-célpont lett a fideszes elit repülőútjait figyelő pilóta


Az NSO Group honlapja 2021. július 21-én
Az NSO Group honlapja 2021. július 21-én

Az RTL Klub egykori ismert újságírójából lett pilótát, a fideszes elit repülőútjait figyelő Pető Györgyöt is célba vették a Pegasus nevű kiberfegyverrel – írja a Direkt36.

Nemrég kiderült, hogy Pető György telefonszáma is szerepel az izraeli NSO Group vállalat megfigyelési célpontjainak kiválasztott, összesen több mint ötvenezer telefonszámot tartalmazó kiszivárgott adatbázisban.

Pető György karrierjét a kilencvenes években a Magyar Televízióban kezdte, majd 1997 és 2000 között az akkor induló RTL Klub riportere lett. A pilótavizsgát már a kilencvenes években letevő férfi később otthagyta a médiát, és főállásban is repüléssel kezdett foglalkozni, jelenleg külföldön dolgozik.

A cikk szerint volt újságíróként sok kolléga tőle szokott segítséget kérni általánosabb repülésszakmai kérdésekben, de akkor is, ha Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc vagy más kormányközeli személyek útjairól írnak. Elmondása szerint legutóbb például akkor keresték meg, amikor azt próbálták feltárni, hogy az OE-LEM lajstromszámú, a fideszes elit által gyakran használt magángép a vírushelyzet szempontjából veszélyes Dubajba indult. Feltételezések szerint a gépen Mészáros Lőrinc és későbbi felesége, Várkonyi Andrea utazhatott.

„Nincs semmilyen motivációm, ha tudok, segítek. Ezek publikus adatok, és érthetetlen a titkolózás a magánrepülőzéssel kapcsolatban” – mondta Pető, aki nem sejti, miért került a biztonsági szervek célkeresztjébe, mivel a munkájának és ügyfeleinek nincs magyarországi kötődésük. – „Szerintem én senkinek nem lehetek érdekes” – fogalmazott.

Nem találták a szoftver nyomait

Hozzátette, arra gyanakszik, hogy médiás kapcsolatai miatt kerülhetett célkeresztbe, mert legalább egy esetben biztosan ez történt. Évekkel ezelőtt ugyanis a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei személyesen találkoztak vele, hogy arra kérjék, ne adjon újságíróknak információkat Orbán Viktor magánrepülőzésével kapcsolatban. Később olyan is előfordult, hogy egy megfigyelőkocsinak tűnő jármű parkolt le az állandó lakcíménél. Pegasus-célponttá válása idején pedig éppen az egyik magyar titkosszolgálat ültette le több alkalommal is beszélgetni.

Pető telefonját a Direkt36 az Amnesty International szakértői segítségével megvizsgálta, de nem tudták kimutatni a kémszoftver nyomait. Ennek lehet az a magyarázata, hogy végül a Pegasus üzemeltetői úgy döntöttek, mégsem törik fel, de az is lehetséges, hogy megpróbáltak behatolni, csak technikai okok miatt nem sikerült végrehajtani, mivel külföldön tartózkodott. Az izraeli NSO az eszközt elhárítási, nyomozati célokra adja el külföldi államoknak, és csak különleges esetben engedélyezi ügyfelei számára, hogy külföldön tartózkodó célpont ellen is kémkedjenek vele.

A férfit 2019 őszén ismét találkozóra hívta az egyik magyar titkosszolgálat. Megítélése szerint valójában egy fedősztorival keresték meg, hogy ürügyet teremtsenek több olyan személyes találkozóra, amelynek során különféle módokon átvizsgálhatták. Ezek során megtörtént, hogy a szolgálat olyan helyzetet teremtett, ahol Petőnek órákra ki kellett adnia a kezéből a telefonját.

„Olvastam, hogy milyen iszonyatosan drága valakit megfigyelni ezzel a kémszoftverrel, körülbelül tíz-húszmillió forint. Ha a pénz felét ideadnák nekem, felőlem akár be is kamerázhatják a lakásomat” – jelentette ki.

Kormányzati beismerés

Kósa Lajos fideszes képviselő nemrég elismerte, hogy Magyarország megvásárolta a kémszoftvert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt, hogy a Pegasus-megfigyelésekről szóló hírek közt „van olyan, ahol van valamilyen valóságalapja” a megjelent beszámolóknak.

A magyar kormány nem reagált az oknyomozó portál kérdéseire az üggyel kapcsolatban, de szóba került egy korábbi Kormányinfón is.

A Pegasus kiberfegyvert és a mellé járó szolgáltatásokat kizárólag államoknak vagy állami szerveknek értékesítette a tulajdonos izraeli NSO Group. A fegyver értékesítése az izraeli állam jóváhagyásától is függ.

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok mások mellett újságírók, nem kormányközeli médiatulajdonosok, ügyvédek, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

Készült a Direkt36 tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG