Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Donald Trump ismét nekiment az USA vezető virológusának


Donald Trump amerikai elnök kampánygyűlést tart az iowai Des Moines nemzetközi repülőtéren 2020. októben 14-én.
Donald Trump amerikai elnök kampánygyűlést tart az iowai Des Moines nemzetközi repülőtéren 2020. októben 14-én.

„Ezek az idióták mind tévednek” – mondta az elnök az ország tudósairól, és Anthony Fauci vezető virológust külön is kritizálta. Donald Trump szerint válságba süllyedt volna az ország, ha a tudósokra hallgat. ​​​​​​​

Donald Trump elnök ismét Anthony Faucit vette a célkeresztbe, és azt állította október 19-én, hogy az ország vezető virológusa és a többi szakértő „tévedett”, amikor tanácsot adtak a járvány kezelésére. Donald Trump szerint az amerikaiak „belefáradtak” a koronavírusba, annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma továbbra is nő az országban, így az egészségügyi szakemberek kénytelenek fenntartani a járványügyi intézkedéseket, valamint újakat bevezetni a betegség terjedésének megfékezésére.

„Fauci egy kész katasztrófa”

„Az embereknek elege van a Covidból” – mondta az elnök egy, a kampánystábjának tagjaival folytatott beszélgetésen. „Az emberek belefáradtak abba, hogy Faucit hallgassák meg ezt a sok idiótát, ezek az idióták mind tévednek. Fauci egy kész katasztrófa” – mondta Trump.

Később a republikánusok elnökjelöltje azt mondta a riportereknek, hogy a megjegyzései nem jelentik azt, hogy „rémülten kampányolna”, felmerült a kérdés ugyanis, a Faucit becsmérlő szavaival esetleg szavazókat veszíthet a fő támogatói táborán kívül.

„Azt hiszem, hogy dühösen kampányolok, boldogan és nagyon elégedetten kampányolok, mert remek munkát végeztem” – mondta Trump. Az elnök azután kritizálta az ország vezető virológusát, hogy az a CBS-nek azt mondta, nincs meglepve, amiért Trump elkapta a koronavírust, hiszen nagy eseményeken vett részt, ahol csak kevés emberen volt maszk és a távolságtartást sem tartották be.

Donald Trump biztos benne, hogy nyerni fog

Ugyanazon a megbeszélésen, ahol Faucit kritizálta, Donald Trump azt mondta, biztos benne, hogy nyerni fog a november 3-i választáson. Az elnök úgy fogalmazott, két hete még nem hitte volna, amikor lábadozott a koronavírusból, de most jobban érzi magát, mint bármikor a 2016-os kampány folyamán.

„Jobb formában vagyunk, mint valaha” – fogalmazott Donald Trump, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint számos kulcsfontosságú államban elmarad a demokrata kihívója, Joe Biden mögött. Donald Trump azt állítja, hogy a vezetése alatt a gazdaság jobban teljesít a járvány közben is, mert nem záratta be az üzleteket.

„Ha egészében a tudósokra hallgattam volna, akkor most az ország masszív gazdasági válságban lenne” – mondta az elnök. Egy arizonai kampánygyűlésen Trump azzal támadta Joe Bident, hogy a demokrata jelölt eltökélt amellett, hogy a tudósokra fog hallgatni. „Dr. Faucira akar hallgatni” – mondta Trump Bidenről.

A republikánusok sem örülnek annak, hogy Trump Faucit támadja

Anthony Fauci nagy tiszteletnek örvend és népszerű az Egyesült Államokban. Az elnököt demokrata és republikánus oldalról is érték kritikák amiatt, hogy elutasítja a tudósok javaslatait. Lamar Alexander, Tennessee állam republikánus szenátora azt mondta Fauciról, hogy egyike a „nemzet legkiemelkedőbb közszolgáinak”. A republikánus szenátor szerint ha több amerikai megfogadta volna Fauci tanácsait, akkor „kevesebb koronavírusos esetünk lenne, biztonságosabb lenne visszatérni az iskolákba, a munkahelyere, és biztonságosan el lehetne menni éttermekbe.”

Az Egyesült Államokban 8 millió fölött jár a regisztrált koronavírusos esetek száma, ez a legmagasabb szám a világon. Emellett az országban haltak meg a legtöbben a betegségben, már több mint 220 ezer ember. Donald Trump és Joe Biden október 22-én fog utoljára nyilvános vitát tartani a választás előtt. A demokrata jelölt jelenleg delaware-i otthonában készül az elnöki vitára.

XS
SM
MD
LG