Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kultúrharc és egészségügy: a finisbe fordul az amerikai elnökválasztási kampány


Joe Biden és Donald Trump
Joe Biden és Donald Trump

​​​​​​​„Mindent belead” Donald Trump kampányának utolsó két hetébe, mondta az amerikai elnök szóvivője. Három nap alatt négy olyan államban tart beszédet az amerikai elnök, ahol jelenleg demokrata kihívója vezet.

Szombaton Michigan és Wisconsin államokban tartott élő kampányrendezvényt az amerikai elnök, vasárnap és hétfőn pedig Nevadába és Arizonába készül. 2016-ban a négy államból háromban Donald Trump kapta a szavazatok többségét, megszerezve az összes elektori szavazatot. A legutóbbi felmérések szerint azonban, ha most tartanák az elnökválasztást, mindegyik említett államban a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden nyerne. A november 3-i szavazásig még valamivel több mint két hét van hátra.

Maszk és távolságtartás nélkül

A hétvégi kampányeseményeken a közönség nagy része nem viselt maszkot, és nem tartották be a fertőzésveszély miatt javasolt távolságot, annak ellenére, hogy a Wisconsinban októberben emelkedett a koronavírus-fertőzések száma. Október elején Donald Trumpot is a vírussal diagnosztizálták, emiatt több napra kórházba is került, és fel kellett függesztenie a kampányolást.

A michigani rendezvényen az elnök a korábban is hallott kultúrharcos retorikát alkalmazta, szerinte a demokraták „eltörölnék az amerikai történelmet, értékeket és tönkretennék az amerikai életmódot”.

Joe Biden és a vitatott emailek

Megemlítette Joe Biden fiának állítólagos, vitatott hitelességű emailjeit is, amelyeket a New York Post tett közzé, és amelyek egy korrupciógyanús ügyre utalnak egy ukrán energiacég kapcsán, amiben Hunter Bidennek voltak érdekeltségei. Donald Trump ez alapján "korruptnak", valamint "nemzetbiztonsági kockázatnak" nevezte Joe Bident.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata mindezt cáfolja, szerintük a New York Post cikkében említett üzleti találkozóra nem került sor, ezt bizonyítja Biden alelnöki napirendje, ahol nem szerepel az ukrán vállalat neve.

Központi kampánytéma a járvány

Barack Obama volt alelnöke szombaton szüneteltette a kampánykörútját, vasárnap pedig egy újabb billegő államban, Észak-Karolinában tart beszédet. Kampányának központi témája a koronavírus-járvány, amely eddig több mint 219 ezer halálos áldozatot követelt az Egyesült Államokban. Ez a világon a legmagasabb áldozatszám.

A demokrata elnökjelölt szerint Donald Trump és kormánya kudarcot vallott a járvány kezelésében. A jelenlegi elnök michigani kampánybeszédére reagálva azt mondta, az elnök „csak hazudik, és eltereli az emberek figyelmét, nincs terve a vírus kontrollálására, nincs stratégiája a gazdasági válság megoldására, és nincs víziója az ország egyesítésére”.

Biden alelnökjelöltje, Kamala Harris kaliforniai szenátor a következő pár napban nem vesz részt a kampánykörúton, miután egyik munkatársa koronavírus-tesztje pozitív lett. Harris egy virtuális kampányrendezvényen arról beszélt, hogy a járvány kifejezetten súlyosan érintette az etnikai kisebbségeket, ezért a védőoltás kifejlesztése és szétosztása után az ő közösségeik kiemelt figyelmet kell, hogy kapjanak.

XS
SM
MD
LG